Τηλεφωνική επικοινωνία είχε χθες ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος με τον Γάλλο ομόλογό του στρατηγό Thierry Burkhard.

Όπως ανακοινώθηκε, συζητήθηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος, με ιδιαίτερη έμφαση στις τελευταίες εξελίξεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, καθώς και στις ευρύτερες επιπτώσεις του αναθεωρητισμού στην αρχιτεκτονική ασφαλείας του Ευρωατλαντικού Χώρου.

Ενόψει της επικείμενης συνόδου των αρχηγών ΓΕΕΘΑ του ΝΑΤΟ, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Ταλίν της Εσθονίας από 16 έως 18 Σεπτεμβρίου, συζήτησαν ακόμα θέματα που άπτονται της αποτρεπτικής και αμυντικής διάταξης της Συμμαχίας και του ευρύτερου ρόλου που δύναται και πρέπει να αναλάβει η ΕΕ.

Ακόμη, οι δύο αρχηγοί μίλησαν για τη διαρκώς ενισχυόμενη σχέση των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών και την περαιτέρω εμβάθυνσή της μέσω ασκήσεων και συνεκπαιδεύσεων, οι οποίες συμβάλλουν στην προαγωγή του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, της μαχητικής ικανότητας και της διαλειτουργικότητας των Ενόπλων Δυνάμεων σε διμερές, πολυμερές και διασυμμαχικό πλαίσιο.

Τέλος, προστίθεται στην ανακοίνωση ότι οι δύο αρχηγοί τόνισαν τον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζουν οι δύο χώρες με τις διεθνείς συνεργασίες, στις οποίες συμμετέχουν και που αποσκοπούν στην εδραίωση της σταθερότητας και της ασφάλειας στα Βαλκάνια, στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Αφρική.