tsipras__3_
Πολιτική

Τσίπρας: Ο Μητσοτάκης εγκατέλειψε τη Θεσσαλονίκη

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μετείχε σε σύσκεψη με τους παραγωγικούς φορείς της Θεσσαλονίκης

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, που βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη και μετείχε σε σύσκεψη με τους παραγωγικούς φορείς, εξαπέλυσε επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Η Θεσσαλονίκη πνίγεται όταν βρέχει όχι μόνο κυριολεκτικά αλλά και μεταφορικά, από την απουσία μιας στρατηγικής που θα μπορούσε να αναδείξει τα μεγάλα πλεονεκτήματα και τις δυνατότητες της πόλης», είπε ο κ. Τσίπρας.

Στο ίδιο πλαίσιο, κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να κάνει τριετή απολογισμό του έργου του για τη Θεσσαλονίκη και τον κατηγόρησε ότι έχει εγκαταλείψει την πόλη. Ο πρωθυπουργός «υποτιμά τις ανάγκες της πόλης και τις δυνατότητές της» σημείωσε.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, η Θεσσαλονίκη, αντί να αναπτυχθεί και να γίνει μεταξύ άλλων ηγέτιδα των Βαλκανίων: «Έχει μετατραπεί σε αντικείμενο εμπαιγμού από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, παρά τα μεγαλόπνοα σχέδια και τις μεγάλες εξαγγελίες».

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε, επίσης, στις αναπτυξιακές δυνατότητες που μπορεί να δώσει το Ταμείο Ανάκαμψης και τα άλλα ευρωπαϊκά κονδύλια, συνολικού ύψους περίπου 70 δισεκατομμυρίων ευρώ, χρήματα που όπως είπε μπορούν να επενδυθούν σε έργα υποδομής και να δώσουν μία αναπτυξιακή και παραγωγική προοπτική.

«Η Θεσσαλονίκη απουσιάζει παντελώς από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και αυτό κατά τη γνώμη μου δεν θα έπρεπε να είναι κάτι που απασχολεί πρωτίστως τα κόμματα της αντιπολίτευσης, την κριτική τους προς την κυβέρνηση, αλλά πρωτίστως όλους εσάς, τους τοπικούς φορείς, κοινωνικούς, εμπορικούς, επαγγελματικούς, ανεξαρτήτως κομματικού προσδιορισμού και τοποθέτησης», είπε στην εισαγωγική του τοποθέτηση.

Ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε τους άξονες μιας νέας αναπτυξιακής προσέγγισης του μοντέλου παραγωγής στην χώρα μας αξιοποιώντας τους πόρους του Ταμείου ανάκαμψης.

Ασπίδα προστασίας

Ο βασικός στόχος όπως εξήγησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία δεν είναι μόνο να αντιμετωπίσουμε τις πολλαπλές κρίσεις και να δημιουργηθεί μια ασπίδα προστασίας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις . Στόχος όπως είπε να μπούμε και σε μια προοπτική ανάπτυξης αξιοποιώντας όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας.

Ταυτόχρονα, ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε ευθεία επίθεση στην κυβέρνηση γιατί με τις ιδεολογικές εμμονές κατάφερε να επιδεινώσει τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης.

«Η χώρα μας τους τελευταίους 8 μήνες έχει πρωτιές σε όλη την ΕΕ. Διότι η ενεργειακή και η πληθωριστική κρίση είναι πανευρωπαϊκή και παγκόσμια αλλά το να έχει κανείς πρωτιές σε όλα αρνητικές είναι ένα θέμα το οποίο πρέπει να μας απασχολήσει. Έχουμε έναν ενεργειακό πληθωρισμό που από τον Μάη του 2021 έως τον Μάη του 2022 είναι στο 62% ενώ ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι κάτω από 40%», επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας.

Όπως εξήγησε αυτό οφείλεται σε δύο παράγοντες. Στην ολιγοπωλιακή δομή της αγοράς ενέργειας και ταυτόχρονα «στην ιδεολογική εμμονή της σημερινής κυβέρνησης να μην παρεμβαίνει για να ρυθμίσει και να βάλει όρια και κανόνες στην αγορά. Θεωρούμε ότι αν αυτό δεν αντιμετωπιστεί το επόμενο διάστημα, όσο και να συζητάμε για την αντιμετώπιση των δομικών προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας, όσο κι αν συζητάμε για την ενίσχυση του εισοδήματος, όσο και να συζητάμε για την ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, της βιομηχανίας, νομίζω ότι δεν θα μπορέσουμε να λύσουμε την εξίσωση».

Το θέμα είναι πως θα δημιουργήσουμε βιώσιμη ασπίδα προστασίας στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις από την ενεργειακή κρίση και τον πληθωρισμό υπογράμμισε και συμπλήρωσε: «Όταν πια για την μέση οικογένεια η ΔΕΗ κοστίζει πάνω από το ένα τρίτο του εισοδήματος τότε αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί. Παράλληλα η ακρίβεια στα βασικά προϊόντα κατανάλωσης, στα καύσιμα, διαμορφώνουν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ».

Αυτό δεν είναι βιώσιμο ανέφερε και γι αυτό θα πρέπει να κουβεντιάσουμε και να βρούμε τον τρόπο να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις, να προστατευθεί η κοινωνία αλλά και τα δημόσια οικονομικά. Δεν είναι λύση να επιδοτεί από τα δημόσια έσοδα που αυξάνονται από τον ΦΠΑ και τον ΕΦΚ και «από το ένα χέρι παίρνεις από τους πολίτες και από το άλλο χέρι δίνεις για να κρατάς ανέπαφη την αισχροκέρδεια και τα υπερκέρδη των ολιγοπωλίων».

Αναπτυξιακό άλμα με νέο παραγωγικό μοντέλο

Αναφερόμενος στο σχέδιο για την επόμενη ημέρα ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε εμφατικά ότι είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι η χώρα δεν μπορεί να προχωρήσει με αυτό το παραγωγικό μοντέλο. «Πρέπει να κάνει στροφή στην οικονομία της γνώσης. Να επιχειρήσει αναπτυξιακό άλμα, να στραφεί στην παραγωγή. Να αυξήσει την παραγωγικότητά της. Να προχωρήσει σε μια διαδικασία αξιοποίησης των υπαρχόντων πόρων και των δεδομένων συγκριτικών πλεονεκτημάτων, να προταχθεί η αειφόρος ανάπτυξη, η αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αλλά και να δούμε το ζήτημα της αυτάρκειας σε μια σειρά προϊόντων, στην ενέργεια, στα φάρμακα. Είναι μια συζήτηση η οποία θα έπρεπε να είχε γίνει εδώ και δεκαετίες παρά το γεγονός ότι η συζήτηση γίνεται σε έκτακτες συνθήκες, δεν πρέπει να δούμε μόνο το σήμερα και το αύριο. Αλλά να δούμε και την επόμενη δεκαετία» επεσήμανε.

Ιδιαίτερο όμως βάρος όπως εξήγησε πρέπει να δοθεί και στο πολύ κρίσιμο ζήτημα του δημογραφικού αλλά και του brain drain. Χαρακτήρισε μείζονα κρίση την δημογραφική κρίση και σημείωσε ότι θα πρέπει να δούμε το brain drain αλλά και το γεγονός ότι η χώρα μας δεν έχει την δυνατότητα, την ικανότητα να προσελκύει και να συγκρατεί ανθρώπινο δυναμικό υψηλής ποιότητας για τις επιχειρήσεις.