Τα 21 μέτρα στήριξης νοικοκυριών κι επιχειρήσεων ανακοίνωσε από το βήμα της 86ης ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την προγραμματισμένη ομιλία του στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης».

Ο πρωθυπουργός ανέβηκε στο βήμα της 86ης ΔΕΘ λίγα λεπτά μετά τις 20:30, καταχειροκροτούμενος από τον κόσμο που γέμισε το συνεδριακό κέντρο, για να παρακολουθήσει την ομιλία του προς τους παραγωγικούς φορείς.

«Το εθνικό στοίχημα παραμένει ένα: μέσα από τις μεταβαλλόμενες συνθήκες ο τόπος μας να είναι ελεύθερος», επισήμανε, αρχίζοντας την ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Οι γονείς της ήττας είναι πάντα ο διχασμός και η δημαγωγία», συνέχισε.

«Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στην ανάπτυξη και στις εξαγωγές. Μέσα σε τρία χρόνια ο λαός μας ξεπέρασε με ωριμότητα μία πανδημία, απέκρουσε τις προκλήσεις των γειτόνων στα νερά μας. Η πατρίδα σήμερα είναι πολύ πιο ισχυρή από τότε που ο λαός εμπιστεύθηκε την κυβέρνηση του τόπου», τόνισε.

«Με έργα και αποτέλεσμα υποδεχόμαστε την επέτειο 100 χρόνων της Μικρασιατικής Καταστροφής», είπε στη συνέχεια, προσθέτοντας ότι «οι επόμενοι μήνες είναι προεκλογικοί. ‘Η συνεχίζουμε μπροστά ή γυρίζουμε πίσω. Ή δίνουμε δεύτερη ευκαιρία στην πρόοδο ή ρισκάρουμε μία δεύτερη φορά στη συμφορά. Τίποτα από όσα πετύχαμε δεν είναι δεδομένα. Με μία λάθος κίνηση όλα μπορούν να γκρεμιστούν. Το 2019 έθετα πέντε προτεραιότητες: χαμηλότερους φόρους, περισσότερες δουλειές, υγεία και παιδεία και ένα ψηφιακό κράτος».

«Η ανάπτυξη για το τρέχον έτος θα ξεπεράσει το 5%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Το είπαμε, το κάναμε», είπε χαρακτηριστικά.

«Είμαι ενώπιόν σας και σας απαντώ ότι εκείνα που έλεγα τότε, έγιναν και γίνονται. Οι πολίτες πληρώνουν μικρότερο φόρο, καταβάλουν μικρότερο ΕΝΦΙΑ κατά 35%, ο φόρος των επιχειρήσεων και οι ασφαλιστικές εισφορές μειώθηκαν και κανείς, σχεδόν δεν επιβαρύνεται όταν μεταβιβάζει την περιουσία του στα παιδιά του. Το ΑΕΠ αυξήθηκε 8,3% στο πρώτο εξάμηνο. Η εκτίμηση είναι ότι η ανάπτυξη για το τρέχον έτος θα ξεπεράσει το 5%. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν, οι επενδύσεις ξεπέρασαν τα πέντε δισ. Ανοδική πορεία έχει και ο τουρισμός. Το είπαμε, το κάναμε: Ολα αυτά δικαιώνουν τις επιλογές και το σύνθημά μας. Είχαμε δραστική μείωση των κόκκινων δανείων. Εχουμε έργα ΣΔΙΤ, οδικά δίκτυα που συνδέουν την επικράτεια, αρδευτικά έργα σε κάθε περιφέρεια. Η Ελλάδα μετατρέπεται σε μεγάλο εργοτάξιο. Το είπαμε, το κάναμε», συμπλήρωσε.

«Όσα πετύχαμε δεν ήταν δεδομένα. Με μία λάθος κίνηση μπορούν να γκρεμιστούν», επισήμανε ο πρωθυπουργός.

«Δρομολογούμε έργα πνοής που αλλάζουν το πρόσωπο της Θεσσαλονίκης και την κάνουν πρωταγωνίστρια: Το αεροδρόμιο είναι ήδη έτοιμο. Το μετρό έχει μπει σε τροχιά παράδοσης στο τέλος του 2023. Ο νέος περιφερειακός «fly over» και η ανάπλαση της παραλιακής ζώνης», είπε ο πρωθυπουργός.


«Ή συνεχίζουμε μπροστά ή γυρίζουμε πίσω»

«Ποτέ στη μεταπολίτευση καμία κυβέρνηση δεν κλήθηκε να διαχειριστεί τόσες κρίσεις. Αλλά χάρις στους πολίτες σταθήκαμε όρθιοι. Τον εθνικό ορίζοντα σκιάζουν καινούργια σύννεφα, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, στα μέτωπα της ενεργειακής έκρηξης, στην προσπάθεια να παραμείνει η Ευρώπη ενωμένη. Σ’ αυτή τη σύνθετη συγκυρία η πατρίδα καλείται να κάνει ιστορικές επιλογές μένοντας στη σωστή πλευρά των γεγονότων.

Η Ελλάδα δεν είναι αυτή της διαίρεσης και της καταστροφής, αλλά αυτή που θέλει να βρίσκει τη δύναμη να σηκώνεται πιο αποφασισμένη.

Έτσι υποδεχόμαστε εμείς την Επέτειο της Μικρασιατικής μνήμης. Με θωράκιση και συμμαχίες αντί για λεονταρισμούς. Κα προβάλλοντας που φτάσαμε, τι εμπόδια ανεβήκαμε. Το ξεκαθαρίζω εξ αρχής. Βρίσκομαι για τέταρτη χρονιά ως πρωθυπουργός στη ΔΕΘ και ξέρω ότι οι μήνες που θα ακολουθήσουν είναι προεκλογικοί. Ή συνεχίζουμε μπροστά ή γυρίζουμε πίσω. Ή δίνουμε δεύτερη ευκαιρία στην πρόοδο ή ρισκάρουμε δεύτερη φορά στη συμφορά.

Τίποτα από όσα πετύχαμε δεν είναι δεδομένα. Αλλά έτσι λειτουργεί η Δημοκρατία. Αναθέτουμε την απόφαση στο λαό και μόνο», δήλωσε χαρακτηριστικά.


Απολογισμός των πεπραγμένων της κυβέρνησης

«Θυμάμαι καλά την πρώτη μου παρουσία στη ΔΕΘ. Και πίσω από τα χαμόγελα της ελπίδας διέκρινα και την αμφιβολία όσων με άκουγαν. Τόσα και τόσα είχαν ακουστεί από το αυτό το βήμα. Η εύλογη αμφιβολία ήταν αποτυπωμένη στα βλέμματα. Ύστερα από τρια χρόνια σας απαντώ. Όσα είπαμε έγιναν και γίνονται. Οι πολίτες πληρώνουν μικρότερο φόρο εισοδήματος. Χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ κατά 35%. Ο φόρος στις επιχειρήσεις μειώθηκε στο 22%. Οι ασφαλιστικές εισφορές κατά 4 μονάδες. Σχεδόν κανείς δεν επιβαρύνεται όταν μεταβιβάζει περιουσία στα παιδιά του.

Την ίδια ανοδική πορεία έχει και ο τουρισμός. Οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων αυξήθηκαν. Δικαιώνουν τις επιλογές μας. Το είπαμε και το κάναμε. Αυτή την εικόνα συμπληρώνουν κι άλλα δεδομένα. Η δραστική μείωση των κόκκινων δανείων. Οι επενδύσεις δημόσιες και ιδιωτικές. Η Ελλάδα όπως είχα δεσμευθεί μετατρέπεται σε μεγάλο εργοτάξιο, κλείνοντας εκκρεμότητες από το παρελθόν.

Στη Θεσσαλονίκη εκτός από το αεροδρόμιο που είναι έτοιμο, το ΜΕΤΡΟ, έχει μπει σε τροχιά παράδοσης στο τέλος του 2023. Από ανέκδοτο γίνεται πραγματικότητα. Ταυτόχρονα προχωράει και η μελέτη για την επέκταση στα Δυτικά. Το καινούργιο Παίδων, το Ογκολογικό που έχει χωροθετηθεί. Τα σχέδιά μας για τη νέα ΔΕΘ, παρουσίασε ο κ. Τζήκας. Τα νέα γήπεδα ΠΑΟΚ και Άρη, το νέο Μουσείο Ολοκαυτώματος», υπογράμμισε.


Κοινωνικό κράτος

«Η Ελλάδα έχει τη μεγαλύτερη μείωση ανεργίας στην Ευρώπη. Αν η έλλειψη εργασίας είναι η μέγιστη μορφή αδικίας, υπάρχουν και οι αδικίες μέσα στην εργασία. Σώσαμε θέσεις εργασίας τα χρόνια της πανδημίας. Αύξησε κατά 63 ευρώ το μήνα τον κατώτατο μισθό. Είναι μέτρα που συνδυαστικά με τις μικρότερες εισφορές και φοροελαφρύνσεις, ανακούφισαν το εισόδημα.

Αλλάζει το σκηνικό της παραγωγής. Χιλιάδες υπάλληλοι ελέγχουν τις υπερωρίες τους με την ψηφιακή κάρτα. Οι διακρίσεις είναι παρελθόν. Αντιμετωπίσαμε το άγος των εκκρεμών συντάξεων.

Η μάχη με τον Covid ήταν η αρχή της ανάταξης του ΕΣΥ. Οι ΜΕΘ υπερδιπλασιάστηκαν. Διορίστηκαν 18.000 γιατροί και υγειονομικοί. Τα προγράμματα των σχολείων εμπλουτίστηκαν με νέα μαθήματα. Σε όλη την Ελλάδα διπλασιάστηκαν τα Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία. Προσλήφθηκαν 24.700 μόνιμοι εκπαιδευτικοί.

Ταυτόχρονα αναβαθμιζόταν και η επαγγελματική παιδεία. Και στα δύο απολύτως κρίσιμα μέτωπα για το κοινωνικό κράτος, η προσπάθειά μας πρέπει να είναι διαρκής. Παραμένει ανοιχτό το στοίχημα του Προσωπικού Γιατρού, με τη σειρά της η εκπαίδευση οφείλει να ενεργοποιήσει ταχύτερα τα νέα εργαλεία.

Τέταρτη προτεραιότητα, το ψηφιακό κράτος. Θα μπορούσα να σας το παρουσιάσω εύκολα με ένα κλικ στην οθόνη του κινητού σας. Ποιος από εσάς θα πίστευε ότι θα είχε ταυτότητα και δίπλωμα στο κινητό του. Η στράτευση της τεχνολογίας είναι πολιτική επιλογή. Το απέδειξε η εκστρατεία του εμβολιασμού που σχεδιάστηκε για να είναι απολύτως ψηφιακή. Αυτό που αποκαλούμε κράτος πρόνοιας δεν οικοδομείται μόνο με τολμηρά μέτρα, αλλά με μια συνολική κρατική φροντίδα που πρέπει να αποπνέει σεβασμό. Γι αυτό και η ψηφιακή μετάβαση, συνδυάζεται με αναβάθμιση των δικαιωμάτων. Αναβάθμιση της θέσης της γυναίκας στην εργασία. Είμαι πολύ περήφανος γι αυτό».


«Όχι κύριε Ερντογάν, τα νταηλίκια γιοκ με την Ελλάδα»

«Κλείνω με την περήφανη πατρίδα που υποσχεθήκαμε. Μια πατρίδα μεγαλύτερη γιατί έχει επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στο Ιόνιο στα 12 μίλια. Μια πατρίδα με περισσότερους συμμάχους. Ανάμεσά τους στρατηγικές αμυντικές συμφωνίες με πιο σημαντικές αυτές με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία. Τη διπλωματική μας ασπίδα συνοδεύει το δόρυ της αποτροπής. Από αυτό το βήμα είχα εξαγγείλει την αγορά των Rafale, τα πρώτα από αυτά πετούν ήδη στους ελληνικούς ουρανούς. Στη Loriant ναυπηγούνται ήδη οι δύο πρώτες Μπελαρά που θα μπουν στο στόλο μας μέχρι το 2025.

Σ' αυτήν την προσπάθεια συμμετέχουν και οι 3000 νέοι συνοριοφύλακες και ασφαλώς και ο φράχτης στον Έβρο. Χάρις σε αυτά και σ' αυτή την πολιτική οι ροές μεταναστών προς την Ευρώπη μειώθηκε κατά 80%. Έχουν σωθεί χιλιάδες ζωές στη θάλασσα. Καθημερινά αποτρέπονται περίπου 1000 παράνομοι είσοδοι. Η απάντησή μας στο κρεσέντο της Τουρκίας, είναι η επιφυλακή μας, οι διεθνείς συμμαχίες και η ενότητα του λαού μας.

Ας σταματήσουν οι γείτονες τα ανιστόρητα πυροτεχνήματα προς εσωτερική κατανάλωση. Ούτε μας φοβίζουν ούτε μας πτοούν. Στην άλλη πλευρά του Αιγαίου απαντά μια λέξη του έθνους μας «Όχι», κύριε Ερντογάν. Τα νταηλίκια γιοκ με την Ελλάδα».

«Ξέρω καλά τα βήματα που γίνονται αλλά ξέρω καλύτερα τα άλματα που απαιτούνται»

«Οι μισθοί στη χώρα είναι ακόμα χαμηλοί. Η αγορά δεν προστατεύει πάντα τους πιο ευάλωτους. Η γραφειοκρατία πολιορκεί κρίσιμους τομείς. Μπορεί με το πρώτο ένσημο οι νέοι να βρίσκουν πιο γρήγορα δουλειά. Αλλά ο μισθός πρέπει να επιτρέπει να νοικιάζει ένα σπίτι.

 Στην Ελλάδα του 21ου η ταχύτητα της απόδοσης της Δικαιοσύνης δεν έχουν ευθυγραμμιστεί με τις ανάγκες. Κι άλλες παγίδες από το χθες καραδοκούν στο σήμερα. Δεν επιτρέπεται όταν ο πολίτης χρειαστεί να εμφανιστεί στο γκισέ λίγοι υπάλληλοι να τον ταλαιπωρούν. Δεν μπορεί στα Νοσοκομεία να υπάρχουν παράπονα. Πρώτος εγώ ξέρω καλά τα βήματα που γίνονται, αλλά ξέρω καλύτερα τα άλματα που απαιτούνται.

Για να μη φύγει έξω ο γιατρός πρέπει να βρει καλό μισθό στο Νοσοκομείο. Για να είναι παραγωγικός ο υπάλληλος πρέπει να τον επιβραβεύει ο εργοδότης του. Βλέπω τα καθήκοντά μας ως μια διαρκή μάχη. Να μην συνθηκολογήσουμε με τις αστοχίες μας. Τα αμέτρητα λάθη των αντιπάλων μας δεν κάνουν ελαφρύτερα τα δικά μας. Δεν υπάρχει χαρακτηριστικότερο παράδειγμα από την εμπειρία της Πολιτικής Προστασίας. Μιας άφαντης υπηρεσίας το 2019, που έδρασε καταλυτικά σε όλες τις φάσεις του κορονοϊού και στα μέτωπα των φυσικών καταστροφών.

Ανέλαβα με θάρρος την πολιτική ευθύνη, την αναβαθμίσαμε και υπήρξε πρόοδρος. Είχαμε παράπονα. Καταφέραμε όμως να έχουμε 220.000 λιγότερα καμμένα στρέμματα από το μέσο όρο της τελευταίας 15ετίας. Με καλύτερη ανταπόκριση, περισσότερα εναέρια μέσα. Δεν ακούσαμε παράπονα φέτος "πού είναι τα αεροπλάνα". Υπήρξε καλύτερη συνεργασία. Αυτό θα πει να μπορείς να γίνεσαι καλύτερος και να μαθαίνεις από τα λάθη σου.

Ανάλογη πορεία στο μεταναστευτικό. Μειώθηκαν οι ροές όταν η χαλαρότητα έδωσε τη θέση της στην αυστηρότητα. Όταν ανασυστήσαμε το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Και έχουμε αποτελέσματα. Όχι μόνο στην αποτροπή αλλά και στην εξέταση των αιτημάτων. Φροντίσαμε για τα χιλιάδες ανήλικα προσφυγόπουλα που συχνά βρισκόταν σε άθλιες συνθήκες», σημείωσε ο πρωθυπουγός

«Λάθος με Ανδρουλάκη - Να βελτιωθεί και όχι να ακυρωθεί το έργο της ΕΥΠ»

«Και στην περίπτωση της παρακολούθησης Ανδρουλάκη. Ένα επιχειρησιακό λάθος για το οποίο η κυβέρνηση ανέλαβε αμέσως την ευθύνη. Καταθέσαμε αμέσως προτάσεις για την αλλαγή της ΕΥΠ. Το θέμα είναι πλέον στα χέρια της Δικαιοσύνης. Προσοχή όμως η λειτουργία της ΕΥΠ ήταν είναι και θα είναι ακόμα πιο πολύτιμη στην εποχή που έρχεται. Η δράση της πρέπει να βελτιωθεί, όχι να βαλτώσει. Να βελτιωθεί όχι να ακυρωθεί. Έχω εθνικό καθήκον να μην το επιτρέψω. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε η επικαιρότητα να εγκλωβιστεί στην εσωστρέφεια», πρόσθεσε.

«Πρέπει να προετοιμαστούμε για έναν δύσκολο χειμώνα»

«Η ενεργειακή κρίση γίνεται οικονομική κρίση, αυξάνοντας τιμές ρεύματος και προϊόντων. Η απάντηση πρέπει να είναι και ευρωπαϊκή. Η Μόσχα θέλει να μετατρέψει την ακρίβεια σε όπλο κοινωνικών αναταραχών και αποσταθεροποίησης δυτικών κυβερνήσεων. Η ενεργειακή ανασφάλεια να γίνει ευρωπαϊκή πολιτική αστάθεια. Ήδη ο φόβος τυλίγει την κοινωνία στην προοπτική. Πρέπει να ετοιμαστούμε για έναν πολύ δύσκολο χειμώνα αλλά να μην επιτρέψουμε στο θύτη να επιβάλλει τον εκβιασμό του στα θύματα. Να μην επιτρέψουμε η αγανάκτηση να γίνει τυφλή. Ο λογαριασμός της ακρίβειας πρέπει να επιστραφεί σ' αυτόν που την προκαλεί. Στον κ. Πούτιν.

Στη συνέχεια της ομιλίας του, ο πρωθυπουργός εξήγγειλε είκοσι μία κυβερνητικές πρωτοβουλίες. Κατ' αρχάς, θα υπάρξει ενίσχυση 250 ευρώ για καθέναν και καθεμιά από τους 2,3 εκατομμύρια ευάλωτους συμπολίτες μας το Δεκέμβριο - συν μια μηνιαία δόση για δικαιούχους Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, τόνισε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε: «Επίσης θα γίνει αύξηση στο φοιτητικό επίδομα στέγασης από 1.000 ευρώ στα 1.500 ευρώ -και στα 2.000 ευρώ ανά άτομο αν συγκατοικήσουν».

Αναλυτικά οι 21 πρωτοβουλίες σε τρεις χρονικούς κύκλους αναλυτικά

Ενίσχυση 250 ευρώ για χαμηλοσυνταξιούχους, ανασφάλιστους υπερήλικες, Ατομα με Αναπηρία, μακροχρόνια άνεργους.
• Μια επιπλέον μηνιαία δόση στους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.
• Μιάμιση δόση στους δικαιούχους επιδόματος παιδιών.
• Αύξηση σε 1.500 από 1.000 του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος σε όλους τους φοιτητές και 2.000 για τους φοιτητές που θα συγκατοικήσουν.
Αύξηση του επιδόματος θέρμανσης για 1,3 νοικοκυριά. Διπλασιάζεται το επίδομα για όσους αντικαταστήσουν το φυσικό αέριο ή τη θέρμανση από ηλεκτρισμό με πετρέλαιο ή άλλες μορφές καυσίμων
60 εκατ. ευρώ στους αγρότες για την κάλυψη του αυξημένου κόστος των λιπασμάτων και 89 εκατ. ευρώ στους κτηνοτρόφους για τις αυξημένες τιμές στις ζωοτροφές.
• Αυξάνονται οι δικαιούχοι του προγράμματος Αλλάζω Συσκευή.
• Χρηματοδότηση 250.000 μικρών φωτοβολταϊκών σε κατοικίες, επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις.
• Επέκταση του προγράμματος Τουρισμός για όλους για επιπλέον 200.000 δικαιούχους.
Μισθολογική εξέλιξη Εθελοντών Μακράς Διαρκείας και Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης. Θεσπίζεται πρόσθετη αμοιβή στα πληρώματα των πολεμικών πλοίων σε αποστολή.

Μόνιμη δέσμη μέτρων από το 2023
• Μονιμοποιείται η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3% από τον Ιανουάριο, μέτρο το οποίο αυξάνει το διαθέσιμο εισόδημα 2,2 εκατ. πολιτών- Απαλλαγή 40% ασφαλιστικών εισφορών για εργοδότες που θα μετατρέψουν τις συμβάσεις σε μόνιμες θέσεις εργασίας.
• Καταργείται για όλους και για πάντα η εισφορά αλληλεγγύης, ανακούφιση για 2,7 εκατ. φορολογούμενους.
• Καταργείται η εισφορά υπέρ Ταμείου Πρόνοιας Υπαλλήλων, θεσπίζονται Κίνητρα Επίτευξης Στόχων στο Δημόσιο.
• Αυξάνονται οι συντάξεις 1 εκατ. συνταξούχων με χαμηλή ή μηδενική προσωπική διαφορά (για φέτος πάνω από 6%).
• Ειδικό μισθολόγιο για τους γιατρούς του ΕΣΥ – «Από 1/1/2023 αυξάνουμε τους μισθούς των γιατρών του ΕΣΥ. Η αύξηση θα είναι της τάξης του 10% επί του συνόλου των αποδοχών τους».
• Αναμόρφωση μισθολογίου σχεδόν 600.000 δημοσίων υπαλλήλων.
Επίδομα μητρότητας από τους 6 στους 9 μήνες.
• Παραμένει ο μειωμένος ΦΠΑ στις νέες οικοδομές έως το 2024.
• Με τη νέα χρονιά ξεκινά η διαδικασία για τη νέα προσαρμογή του κατώτατου μισθού – Θα τεθεί σε εφαρμογή 1/5 του 2023.

Στέγαση
• Για τα νέα ζευγάρια, για τους νέους μας – Πρόγραμμα 1,8 δισ. ευρώ για πάνω από 100.000 ωφελούμενους.
• Πρόγραμμα δανείων με πολύ χαμηλό, σχεδόν μηδενικό επιτόκιο για 10.000 ωφελούμενους ως 38 ετών, σε παλιά κτίρια της χώρας μας. Θέλουμε να ενθαρρύνουμε την ιδιοκατοίκηση.
• Νέο «εξοικονομώ – ανακαινίζω» για 20.000 νέους.
• Κρατική επιδότηση για ιδιοκτήτες κλειστών κατοικικών με την προϋποθεση να μπουν σε μακροχρόνιες μισθώσεις.
• Νέο εργαλείο για οικόπεδα. Το κράτος θα δίνει περιουσιακά του στοιχεία σε ιδιώτες. Αυτά θα χτίζονται και ο ιδιώτης θα κρατάει τα μισά και τα άλλα μισά θα τα δίνει προς ενοικίαση σε νέα ζευγάρια με πολύ χαμηλό κόστος.
• Στις 500.000, από 250.000 ευρώ, το πρόγραμμα Golden Visa.