Το πολυαναμενόμενο πακέτο της ΔΕΘ ενόψει του «δύσκολου χειμώνα», που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, «προκαλεί τη νοημοσύνη των εργαζομένων και των λαϊκών νοικοκυριών», σχολίασε το ΚΚΕ, με ανακοίνωσή του, σχετικά με τις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη στην 86η ΔΕΘ.

«Όχι μόνο δεν συνιστά ουσιαστική ανακούφιση, αλλά αντίθετα διαιωνίζει κι ενισχύει όλους εκείνους τους παράγοντες και μηχανισμούς που ευθύνονται για την ακρίβεια, την ενεργειακή φτώχεια, την επίθεση στο εργατικό λαϊκό εισόδημα, για το σύνολο των προβλημάτων», σημειώνει στην ανακοίνωσή του.

Γι’ αυτόν τον λόγο, υποστηρίζει, ακόμα και όσα «ελάχιστα» εξαγγέλλονται, «είτε θα εξανεμιστούν αμέσως, είτε θα πληρωθούν με άλλον τρόπο από τον ίδιο το λαό, καταλήγοντας να ενισχύουν μόνο τα κέρδη των ομίλων στην ενέργεια, στις κατασκευές, στις τράπεζες, σε άλλους κλάδους».

Για παράδειγμα, σημειώνει φέρει ο Περισσός, οι επιδοτήσεις στην ενέργεια είναι «απόλυτα ευθυγραμμισμένες με τη στρατηγική της ‘απελευθέρωσης’ και της λεγόμενης ‘πράσινης μετάβασης’, που ευθύνεται για τις ανατιμήσεις στην ενέργεια, πολύ πριν το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία».

«Οι περιορισμένες αυξήσεις στις συντάξεις υπολείπονται κατά πολύ της εκτίναξης του πληθωρισμού.

Ακόμη και τα μέτρα για τη στέγη – ελλείψει προγραμμάτων εργατικής λαϊκής κατοικίας – συνδέονται με Συμπράξεις Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα και νέα τραπεζικά δάνεια που θα οδηγήσουν σε ακόμη μεγαλύτερη υπερχρέωση τα λαϊκά νοικοκυριά», προσθέτει.


«Πλαστό το δίλημμα»

«Συνεπώς το δίλημμα ‘ανάπτυξη και σταθερότητα ή οπισθοδρόμηση’, που έθεσε ο πρωθυπουργός, είναι πλαστό και παραπλανητικό.

Σήμερα ζούμε ακριβώς τα αποτελέσματα της καπιταλιστικής ανάπτυξης, που για το λαό μεταφράζεται σε αστάθεια, ανασφάλεια, επίθεση στη ζωή και τα δικαιώματά του», συμπληρώνει.

«Στη ‘βαρυχειμωνιά’ αυτού του δρόμου ανάπτυξης, δεν χωρά καμία αναμονή και καμία εμπιστοσύνη σε κυβερνητικούς ‘σωτήρες’», καταλήγει το ΚΚΕ.

Και τονίζει πως απαιτείται «οργάνωση της εργατικής – λαϊκής αντεπίθεσης και συμπόρευση με το ΚΚΕ για μέτρα ουσιαστικής ανακούφισης, σύγχρονα δικαιώματα, αξιοποίηση κάθε δυσκολίας κι αστάθειας του συστήματος, για να ανοίξει ένας ριζικά διαφορετικός δρόμος προς όφελος του λαού».