Δύο αλλά όχι ξένοι
Δύο αλλά όχι ξένοι Σπύρος Χαριτάτος Μπάγια Αντωνοπούλου
ilikiomenoi_forologoumenoi
Πολιτική

Σταϊκούρας: Οικονομική ενίσχυση 250 ευρώ για συντάξεις μέχρι 800 ευρώ - Στα 13,2 δισ. τα μέτρα για ενίσχυση νοικοκυριών και επιχειρήσεων

Ποιες είναι πλέον οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη

Για τις αυξήσεις στις συντάξεις και τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ μίλησε στην ΕΡΤ ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Αρχικά σημείωσε ότι οι αυξήσεις στις συντάξεις το 2023 θα είναι 6%, ενώ συνταξιούχοι μέχρι 800 ευρώ θα είναι οι δικαιούχοι του επιδόματος των 250 ευρώ. «Τα συνολικά μέτρα που εκτιμούμε ότι θα χρειαστούν για να βοηθηθούν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις φέτος πλέον είναι 13,2 δισ. ευρώ. Από αυτά τα 10,6 δισ. ευρώ είναι επιδοτήσεις ρεύματος και φυσικού αερίου για το 2022 και τα οποία δεν ανέλυσε ο πρωθυπουργός, γιατί είναι αυτά που έχουμε νομοθετήσει και υλοποιούνται τους προηγούμενους και τους επόμενους μήνες», είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Σταϊκούρας, μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ «Συνδέσεις», υποστήριξε στη συνέχεια ότι «το 80% των παρεμβάσεών μας αφορά τους λογαριασμούς στα σπίτια μας. Από αυτά τα 13,2 δισ. ευρώ αυτά που έχουν δημοσιονομικό κόστος είναι 4,3 δισ. ευρώ. Διαβεβαιώνω ότι τα μέτρα που έχουν δημοσιονομικό κόστος είναι 4,3 δισ., δηλαδή περίπου το 2% του ΑΕΠ, και τα οποία έχουν διασφαλιστεί από την υψηλότερη ανάπτυξη σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις, άρα μόνιμα μέτρα μπορούμε να πάρουμε, όσο και με την καλύτερη πορεία της οικονομίας εξαιτίας και της ακρίβειας. Οπότε έχουμε διασφαλίσει τον δημοσιονομικό χώρο για να πετύχουμε και τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουμε θέσει φέτος και του χρόνου».
 

«Εξαιρετικά θετικές»

Σχετικά με την ανάπτυξη ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι μετά τις τελευταίες ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ «οι οποίες είναι εξαιρετικά θετικές για τη χώρα», το ΥΠΟΙΚ αναθεώρησε τις εκτιμήσεις του και σήμερα είναι για ανάπτυξη 5,3% το 2022 ενώ για το 2023 εκτιμούμε ανάπτυξη 2,1%, όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι στο βασικό σενάριο 0,9%, είπε ο κ. Σταϊκούρας.

Διεύρυνση

Αναφερόμενος στην οικονομική ενίσχυση των 250 ευρώ που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι οι δικαιούχοι διευρύνονται και θα είναι άνθρωποι με σύνταξη μέχρι 800 ευρώ και όχι μέχρι 600 ευρώ. Σημείωσε ότι για τους συνταξιούχους το πακέτο είναι 1,1 δισ. ευρώ και εδράζεται σε 3 πυλώνες: έκτακτη ενίσχυση στους χαμηλοσυνταξιούχους, κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τους συνταξιούχους μόνιμα και μόνιμη αύξηση των συντάξεων με 1, 5 εκατ. Έλληνες να βλέπουν το 2023 μια αύξηση τουλάχιστον 6%.