Η 86η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης άνοιξε την αυλαία της μέσα σε ένα σύνθετο και ιδιαίτερα ασταθές περιβάλλον. Οι εξωγενείς κρίσεις που αναμφίβολα μας επηρεάζουν σηματοδοτούν μια περίοδο όπου μεγάλες και κομβικές επιλογές είναι μπροστά μας. Από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό τέθηκε ένα σαφές υπαρκτό δίλημμα: «ή συνεχίζουμε μπροστά ή γυρίζουμε πίσω». Εμείς καλούμαστε να επιλέξουμε το δρόμο που θα ακολουθήσει η χώρα τα επόμενα χρόνια, αυτόν της ευθύνης και της σταθερότητας ή του αλόγιστου ρίσκου.

Μετά από δώδεκα ολόκληρα χρόνια ανακτήσαμε την οικονομική μας αυτονομία από την ευρωπαϊκή εποπτεία. Με θυσίες όλοι μας καταφέραμε να κρατήσουμε τη χώρα όρθια, πρωταγωνίστρια, πλέον, στην Ευρώπη.

Και τελευταία, παρότι βρεθήκαμε αντιμέτωποι με πρωτόγνωρες καταστάσεις, με μία παγκόσμια υγειονομική κρίση, με την απόπειρα μεταναστευτικών εισβολών στον Έβρο και τα νησιά, τον ενεργειακό πόλεμο ελέω Ρωσίας, σταθήκαμε και στεκόμαστε με αποφασιστικότητα και σύνεση δυνατοί απέναντι στις προκλήσεις.

Έχουμε το πείσμα της δημιουργίας και τη δύναμη να προχωρήσουμε. Σχεδιάζουμε την επόμενη δεκαετία για να κερδίσουμε το εθνικό στοίχημα για μια Ελλάδα ελεύθερη, με δημοκρατία και ευημερία για τους πολίτες. Για μια ισχυρή πατρίδα.

Το τρίπτυχο συνέπεια, συνέχεια, σταθερότητα προβάλλει σαν φάρος ελπίδας για το αύριο, για τις επόμενες γενιές. Η συνέπεια λόγων του 2019 και έργων του 2022 αποτελούν την καλύτερη απόδειξη αξιοπιστίας. Η δέσμευση για χαμηλότερους φόρους, για περισσότερες και καλύτερες δουλειές, για ανάπτυξη, για υγεία και παιδεία, για ένα ψηφιακό κράτος, έγιναν πράξη με πολλή δουλειά, σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Η αμυντική θωράκιση της πατρίδας μας βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα και σε συνδυασμό με τις ισχυρές συμμαχίες μας στέλνουν ξεκάθαρα μηνύματα. Όλα αυτά βέβαια δεν πρέπει να τα θεωρούμε δεδομένα. Η συνέχεια και η πρόοδος περνούν μέσα από τις επιλογές μας. Έχουμε καταφέρει πολλά και έχουμε να κάνουμε ακόμη περισσότερα. Με πρωταγωνιστές τους νέους και βασική προτεραιότητα τη δημιουργία των καλύτερων δυνατών συνθηκών για μια αξιοπρεπή πορεία ζωής. Αλλά και το βλέμμα στραμμένο στις πιο ευάλωτες κατηγορίες των πολιτών, στη μεσαία τάξη, αυτούς που πραγματικά χρειάζονται τη βοήθεια της πολιτείας, τους χαμηλόμισθους και τους συνταξιούχους.

Οι 21 πρωτοβουλίες που εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα των εγκαινίων της ΔΕΘ δείχνουν τη δυναμική μας για το αύριο. Τα μέτρα στήριξης άμεσης εφαρμογής μέχρι το τέλος του 2022, οι μεγάλες αλλαγές που ενεργοποιούνται εντός του 2023 και το σχέδιο έξι σημείων που απαντά στο υπαρκτό πρόβλημα της στέγης, κυρίως των νέων μας γεμίζουν αισιοδοξία και πίστη για ένα καλύτερο αύριο.

Η σταθερότητα κερδίζεται βήμα-βήμα, μέρα με την ημέρα, με ένα κράτος που μπορεί και δείχνει το κοινωνικό του πρόσωπο χωρίς να σπαταλά αλόγιστα παραπάνω από τις δυνάμεις του και ταυτόχρονα εκπέμποντας σιγουριά για τη ασφάλεια και την αμυντική ισχύ του με δυνατότητα να απαντά σε κάθε πιθανό επιβουλέα.

Προχωράμε με σχέδιο για τη δυνατή Ελλάδα της σιγουριάς, της προόδου, της αξιοπρέπειας και της ελπίδας. Για την Ελλάδα του αύριο.

*Η Μαρία - Αλεξάνδρα Κεφάλα είναι βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ