keramews_panepistimiaki
Πολιτική

Νίκη Κεραμέως: Η πανεπιστημιακή αστυνομία θα βάλει ένα τέλος σε όλες τις έκνομες ενέργειες

Η υπουργός Παιδείας σημείωσε πως η ΟΠΠΙ μπορεί να επεμβαίνει, όπως ακριβώς το κάνει, σε οποιονδήποτε άλλο δημόσιο χώρο

Για την πανεπιστημιακή αστυνομία και τα επεισόδια που διαδραματίστηκαν στη Θεσσαλονίκη μίλησε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, η οποία ήταν καλεσμένη στην πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ και βγήκε σε ζωντανή σύνδεση από τη Νέα Υόρκη, καθώς συμμετείχε στη Σύνοδο του ΟΗΕ για τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Πιο συγκεκριμένα, η Νίκη Κεραμέως αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στα επεισόδια που σημειώθηκαν το Σαββατοκύριακο στο ΑΠΘ, όταν ΜΑΤ και Πανεπιστημιακή Αστυνομία εμφανίστηκαν σε συναυλία του Θανάση Παπακωνσταντίνου.

Η ίδια σημείωσε πως η ΟΠΠΙ μπορεί να επεμβαίνει, όπως ακριβώς το κάνει, σε οποιονδήποτε άλλο δημόσιο χώρο.

«Υπάρχουν και άλλες παρεμβάσεις όπως η ελεγχόμενη είσοδος που ξεκινάει και οι ομάδες προστασίας, τα οποία είναι συμπληρωματικά μέτρα, που στόχο έχουν να αποκτήσουν τα ΑΕΙ το ακαδημαϊκό περιβάλλον που τους αρμόζει», υπογράμμισε.

Ακόμα, υποστήριξε ότι «είναι φυσιολογικό να υπάρχουν αντιδράσεις γιατί πάμε να σπάσουμε κάποια στερεότυπα, να παρεισφρήσουμε σε ένα χώρο που ήταν συνώνυμο να υπάρχουν έκνομες ενέργειες. Είμαστε απολύτως αποφασισμένοι να προχωρήσουμε μπροστά και επιτέλους τα πανεπιστήμιά μας να έχουν το ακαδημαϊκό περιβάλλον που τους αρμόζει».

Σε ερώτηση για τη χρήση βίας από την αστυνομία και τη χρήση κρότου λάμψης σε περιθώριο της συναυλίας που έγινε στο ΑΠΘ, η κ. Κεραμέως σημείωσε ότι «είναι σκηνές που προφανώς όλους μας προβληματίζουν. Ωστόσο, γίνεται μια συστηματική προσπάθεια για να μπει ένα τέλος σε όλες αυτές τις έκνομες ενέργειες».


Για τον ψηφιακό μετασχηματισμό

«Η Ελλάδα ηγείται όλων των κλιμακίων για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της εκπαίδευσης. Έχω αναλάβει επικεφαλής της θεματικής αυτής μαζί με την Σιγκαπούρη, για λογαριασμό όλων των χωρών μελών του ΟΗΕ», δήλωσε.

Σχετικά με τον ψηφιακό μετασχηματισμό η κ. Κεραμέως διευκρίνισε ότι πρόκειται για το πώς μπορούν να αξιοποιηθούν ψηφιακά εργαλεία για να εμπλουτιστεί η εκπαίδευση.

«Δεν έχει να κάνει με την αντικατάσταση της δια ζώσης εκπαίδευσης, μέσω της τηλεκπαίδευσης. Δεν είναι αυτός ο στόχος. Στόχος είναι πώς θα εμπλουτίσουμε τη δια ζώσης εκπαίδευση με νέα ψηφιακά εργαλεία (π.χ. διαδραστικοί πίνακες) όπως οι ψηφιακές πλατφόρμες με ανοικτά δεδομένα, με εκπαιδευτικό υλικό χρήσιμο σε όλους», συμπλήρωσε η υπουργός Παιδείας.


Έρχονται στη χώρα μας 30 κορυφαία αμερικανικά πανεπιστήμια

Η υπουργός αναφέρθηκε και στο θέμα της διασύνδεσης των ελληνικών πανεπιστημίων με αμερικανικά πανεπιστήμια και στο πώς μπορεί να επωφεληθούν οι Έλληνες σπουδαστές, αποκαλύπτοντας ότι τον Νοέμβριο «έρχονται στη χώρα μας πάνω από 30 κορυφαία Αμερικανικά Πανεπιστήμια. Έρχονται στη χώρα μας είτε για να συνάψουν νέες συνεργασίες είτε να εμβαθύνουν υπάρχουσες συνεργασίες».

Τόνισε πως, «πλέον η σχέση Ελλάδας – Αμερικής επεκτείνεται πάρα πολύ δυναμικά στον τομέα της εκπαίδευσης».

Επανήλθε στο θέμα των επεισοδίων λέγοντας πως: «Πριν έρθει στα πράγματα η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είχαμε δεκάδες περιστατικά έκνομων ενεργειών στα πανεπιστήμια. Πλέον αυτές είναι πολύ λίγες. Οι Ομάδες Προστασίας των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων έρχονται να ενισχύσουν περαιτέρω τις προσπάθειες που κάνουμε για να αποδώσουμε το ακαδημαϊκό περιβάλλον στους μαθητές, στους καθηγητές, στο προσωπικό των ΑΕΙ. Η πρώτη ρύθμιση ήταν η αποκατάσταση του Ασύλου στην πραγματική του έννοια».

Τέλος, αναφέρθηκε και στις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα στην 86η ΔΕΘ για την Παιδεία υποστηρίζοντας ότι «όσο ήταν πρωθυπουργός δεν έκανε ούτε μία πρόσληψη, σχολιάζοντας ότι το παλιό «Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης» ωχριά μπροστά στο τωρινό και χαρακτήρισε άκριτο λαϊκισμό τα όσα δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για την ελεύθερη είσοδο των μαθητών στα πανεπιστήμια.