«Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χρησιμοποιεί το μεταναστευτικό ως όπλο, για να πιέζει την Ελλάδα», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή Secret με τον Παναγιώτη Τζένο η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Σοφία Βούλτεψη.

Ειδικότερα, ανέφερε πως στην Ανδριανούπολη έχουν γεμίσει με μετανάστες δύο μεγάλοι χώροι, ενώ τόνισε πως τα σύνορα φυλάσσονται από τις ελληνικές αρχές οι οποίες – όπως είπε- βρίσκονται σε συνεχή επιφυλακή.

Παράλληλα, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα ότι δεν έκανε τίποτα για την ένταξη των μεταναστών ενώ επανέλαβε πως το κόμμα της αξιωματικής αποτελεί όχημα της τουρκικής προπαγάνδας.

Αναλυτικά οι δηλώσεις της 

Ο Ερντογάν χρησιμοποιεί το μεταναστευτικό ως όπλο και το χρησιμοποιεί από την πρώτη στιγμή. Από το ’15-’16 που συνέβη η είσοδος στη χώρα πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπων οι οποίοι ξαφνικά βρέθηκαν στη χώρα ενώ ο πόλεμος στη Συρία διαρκούσε από το 2011 και το ’15 βρισκόταν σε ύφεση και εκτόνωση μέχρι την απόπειρα εισόδου από τον Έβρο την οποία μετά εξήγαγε μέσω Ρωσίας και Λευκορωσίας στην Ευρώπη και προφανώς θεωρεί ότι είναι ένα εργαλείο στα χέρια του. το Χρησιμοποίησε στα παλαιότερα χρόνια για να παίρνει χρήματα από την ΕΕ , το χρησιμοποιεί για να πιέζει την Ελλάδα και κυρίως γιατί σε αυτά τα χρόνια έχει δημιουργηθεί ένα οξύ αντιμεταναστευτικό ρεύμα στην Τουρκία λόγω της μεγάλης οικονομικής κρίσης. Στην Τουρκία υπάρχει προπαγάνδα η οποία πλέον εκπέμπεται και από το κόμμα του Ερντογάν αλλά και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και από τον εταίρο του τους Γκρίζους Λύκους ότι οι Σύριοι οι οποίοι είναι γύρω στα 3,6 εκατομμύρια στην Τουρκία ότι παίρνουν τις δουλειές από τους τούρκους, παίρνουν μικρότερα μεροκάματα, ότι δουλεύουν ανασφάλιστοι γιατί το προσφυγικό καθεστώς τους προσφέρει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, έχουν γεμίσει λεει από μαγαζιά με συριακές επιγραφές ...Έχει λοιπόν φτιάξει ένα σχέδιο το οποίο παρουσιάζει στην Τουρκία βάσει του οποίου θα κάνει εποικισμό στη Βόρεια Συρία που κατέχεται ουσιαστικά από την Τουρκία και εκεί επιχειρεί η Τουρκία προκαλώντας κύματα προσφύγων η ίδια. Ήδη χτίζει εκεί στην περιοχή που είναι εξαιρετικά στρατικοποιημένη σπίτια, νοσοκομεία και σχολεία για να μεταφέρει Σύριους εκεί δηλαδή όχι στην ιδιαίτερη πατρίδα τους δηλαδή κάνει την τακτική του εποικισμού που την έχει ακολουθήσει η Τουρκία και στην Κύπρο, και πηγαίνει σε ανθρώπους που είναι απόλυτα ενσωματωμένοι οι οποίοι ζουν στα σπίτια τους, έχουν τις δουλειές τους, τους αρπάζει, τους μεταφέρει στις φυλακές της Αδριανούπολης τις οποίες τις χρησιμοποιεί σαν ένα είδος αποθήκης ανθρώπων ...

Ερωτηθείσα πόσοι βρίσκονται στις φυλακές τις Αδριανούπολης: Από ότι λένε έχει γεμίσει η φυλακή της Αδριανούπολης και άλλη μια φυλακή σαν στρατόπεδο.

Αναφορικά με την προσπάθεια της Τουρκίας να «οργανώσει» μέσω κοινωνικών δικτύων μετανάστες ώστε να κατευθυνθούν στα σύνορα: Παρακολουθούνται τα πάντα αυτό το οποίο είναι βασικό για εμας είναι η φύλαξη των συνόρων η οποία πράγματι απασχολεί το Λιμενικό και την Αστυνομία μας 24 ώρες το 24ωρο και στα νησιά και στον Έβρο. Ωστόσο δεχόμαστε πιέσεις, βλέπουμε ότι έχουμε αρκετό κόσμο, δεν είμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ούτε alarm δεχόμαστε όμως καθημερινές πιέσεις και κάποιοι κατορθώνουν να φτάσουν. Βλέπουμε πολύ κόσμο από την Αφρική κυρίως από τη Σομαλία. Τώρα πια εχουμε αρχίσει να έχουμε και πολλές γυναίκες και κορίτσια γιατί έρχονται από τη Σομαλία, βλέπουμε ανθρώπους από τη Συρία και βλέπουμε ανθρώπους από την Παλαιστίνη που σημαίνει ότι ο Ερντογάν τους χρησιμοποιεί και αυτούς γιατί έχει κάνει μια τελευταία συμφωνία με το Ισραήλ άρα εργαλειοποιεί και Παλαιστίνιους ότι και αυτούς τους εκδιώκει από το έδαφος της χώρας. Αυτά όλα μας κάνουν να βρισκόμαστε σε διαρκή επιφυλακή...

Αναφορικά με το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για την ένταξη των μεταναστών: Ο κ. Τσίπρας πολύ αργά θυμήθηκε την ένταξη, ο ίδιος είχε αποδεχτεί το φθινόπωρο του ’15 όταν επισκέφτηκε την Τουρκία και συναντήθηκε με τον τότε ομόλογό του και είχε συμφωνήσει μαζί του ότι η Τουρκία και η Ελλάδα είναι θύματα του πολέμου στη Συρία αλλά όχι η Τουρκία δεν είναι θύμα του πολέμου στη Συρία, η Τουρκία πολεμά, επιχειρεί και προκαλεί πρόσφυγες, η Ελλάδα είναι θύμα του πολέμου στη Συρία άρα δεν μπορεί να εξισωθεί το θύμα με το θύτη. Όσον αφορά στην ένταξη είχε όλο το χρόνο και όλα τα κονδύλια, έκτακτα κονδύλια που έπεφταν από το ελικόπτερο από την ΕΕ να ασχοληθεί με την ένταξη αλλά πώς να ασχοληθεί με την ένταξη όταν έχει προκαλέσει ένα χάος, όταν έχουν έρθει εδώ πάνω από 1 εκατομμύριο ανθρωποι! Ποιους να πρωτο-εντάξεις. Αυτό δεν μπορεί να γίνει, θέλει ευταξία και η ένταξη άρα λοιπόν αργά τη θυμήθηκε. Για πρώτη φορά ένταξη στην Ελλάδα γίνεται αυτή τη στιγμή, σκεφτείτε το μοναδικό ενταξιακό πρόγραμμα το υπέγραψαν λίγο πριν από τις εκλογές, άρχισε να εφαρμόζεται επί ΝΔ το ΗΛΙΟΣ που υλοποιείται από τον διεθνή οργανισμό μετανάστευσης.

Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που χρησιμοποιεί κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης για την ένταξη αυτό όμως αφορά πρώτον ελληνομάθεια για όσους η Ελλάδα τους έχει προσφέρει το προσφυγικό καθεστώς, δεύτερον εξοικείωση με τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής και την ισότητα των φύλων. Και τρίτον εκπαίδευσή τους σε τομείς της ελληνικής οικονομίας που παρουσιάζουν μεγάλη ζήτηση εργαζομένων όπως είναι ο αγροτικός τομέας, ο τουριστικός τομέας, ο κατασκευαστικός τομέας και η μεταποίηση. Μπερδεύει όμως ο κ. Τσίπρας την ένταξη με την ιθαγένεια και με το δημογραφικό. Είναι άλλο οι άνθρωποι στους οποίους προσφέρουμε τη φιλοξενία μας να ζουν αξιοπρεπώς, και τον άκουσα να λεει και να έρχεται στα λόγια μας χωρίς να επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό και να παίρνουν μόνο επιδόματα γιατί είναι άνθρωποι κάτω των 40 ετών, νέοι δηλαδή, μπερδεύει όμως την άδεια διαμονής που έχουν οι ανθρωποι οι οποίοι προσωρινά βρίσκονται στη χώρα και πρέπει να εργαστούν και να ζουν με αξιοπρέπεια με την ιθαγένεια η οποία πρέπει να αφορά, και θα γίνουν και κάποιες αλλαγές κυρίως στα παιδιά τα οποία ολοκληρώνουν τις σπουδές τους στο σχολείο. Και το δημογραφικό το οποίο δεν σχετίζεται με αυτό ενδεχομένως σχετίζεται έμμεσα δηλαδή όταν έχει περισσότερη παραγωγή και δεν θάβεις τις φράουλες όπως γίνεται αυτή τη στιγμή, και δεν αφήνεις τις ελιές να σαπίσουν τότε ανεβαίνει το ΑΕΠ και τότε η χώρα έχει περισσότερα χρήματα για να φέρει πίσω τους έλληνες που έφυγαν και βρέθηκαν στο εξωτερικό.

Ερωτηθείσα αν πιστεύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το όχημα της τουρκικής προπαγάνδας: Η Τουρκία λεει ότι εμείς συμπεριφερόμαστε άσχημα, χάνονται άνθρωποι στο Αιγαίο εξαιτίας της συμπεριφοράς μας, τα pushbacks... αυτά δεν λεει η Τουρκία, αυτά δεν λεει και ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ευρωβουλευτές τους που έχουν φτιάξει ένα σύστημα στις Βρυξέλλες και δυσφημούν την Ελλάδα; Λεει ότι στον Έβρο αφήνουμε τους ανθρώπους σε νησίδες, αδιαφόρησε αν η συγκεκριμένη νησίδα ήταν τουρκικό έδαφος και μαζί με κάποιες ΜΚΟ έκαναν έναν κακό χαμό επί ένα μήνα ουσιαστικά μεταφέροντας αυτά τα επιχειρήματα που λεει η Τουρκία και δυσφημώντας τη χώρα στο εξωτερικό και τώρα έρχεται από τη Θεσσαλονίκη να μας πει ότι προσπάθησε να σώσει το κύρος της χώρας. Πως το έσωζε το κύρος της χώρας λέγοντας ότι η Ελλάδα αφήνει σε μια νησίδα 38 ανθρώπους και ότι ένα κοριτσάκι πέθανε και αυτό έγινε από την αναλγησία της Ελλάδας; Πως το σώζει πηγαίνοντας στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο δικαιωμάτων του ανθρώπου, όχι ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά ενισχύοντας αυτή την πρακτική, δύο ΜΚΟ; Δεν κατάλαβα είναι αρμόδιες να μας πουν που είναι ελληνικό και που τούρκικο έδαφος; Και βλέπετε ότι ήρθε ανακοίνωση της συγκεκριμένης οργάνωσης η οποία αναγνώρισε ότι έκανε λάθος και ότι δεν ήταν ελληνικό το έδαφος και ότι θα δημιουργούταν συνοριακό επεισόδιο το οποίο ενδεχομένως η Τουρκία θέλει να προκαλέσει. Άρα εσείς τι συμπέρασμα εξάγετε;

Εγώ ως πολιτικός, ως δημοσιογράφος αλλά κυρίως ως ελληνίδα επειδή έχω έναν τομέα που συνεργάζομαι κατεξοχήν με διεθνείς οργανισμούς και ΜΚΟ έχω δηλώσει σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να συνεργάζομαι με ανθρώπους και οργανώσεις που αποδεδειγμένα υπονομεύουν τα εθνικά συμφέροντα της χώρας γιατί εδώ είναι θέμα εθνικής κυριαρχίας και εθνικής ασφάλειας.

Για τις ΜΚΟ: Εμείς έχουμε το μητρώο και πράγματι ακολουθείται ο νόμος κατά γράμμα για αυτό και πάρα πολλές από αυτές τις ΜΚΟ δεν είναι εγγεγραμμένες και πάρα πολλές από αυτές έχουν φύγει από τη χώρα. Αυτές που έχουν εγγραφεί και είναι εντάξει ως προς τα τυπικά και ουσιαστικά τους προσόντα, ναι τα έχουν δηλώσει όλα αυτά για αυτό έρχεται και η συγκεκριμένη ΜΚΟ και δηλώνει ότι ο δημοσιογράφος δεν είναι μέλος της ούτε ήταν ποτέ γραμμένος στα μητρώα της και ότι με δική του πρωτοβουλία και χωρίς να είναι σε γνώση δική τους δήλωσε ότι είναι διερμηνέας και με αυτό τον τρόπο μπήκε για να συναντήσει τους 38. Δεν ξέρω τι μεγάλη επιτυχία έκανε συναντώντας τους γιατί οι 38 οι ίδιοι έχουν αποκαλύψει ότι τους πήγαιναν από εδώ και από εκεί, ότι τους άρπαξαν από τα σπίτια τους ότι τους χώρεσαν στη νησίδα. Εγώ δεν έχω κάτι με τους πρόσφυγες, οι πρόσφυγες είναι ανθρωποι ταλαιπωρημένοι, βασανισμένοι και πρέπει να τους βοηθήσουμε γιατί προέρχονται από χώρα που κατά ντροπιαστικό τρόπο έχει κλείσει 11 χρόνια σε πόλεμο και αυτό είναι πολύ μεγάλη ντροπή. Εγώ δεν έχω κάτι με αυτούς, με αυτούς που τους δασκαλεύουν όμως ότι αν πεις ότι χάθηκε το παιδί σου, θα έχεις διαφορετική μεταχείριση, ότι αν έχεις ένα παιδί μαζί σου θα έχεις διαφορετική μεταχείριση... άρα ο δημοσιογράφος αυτός ψευδός χρησιμοποίησε την ιδιότητα του διερμηνέα και πρέπει να θυμίσω ότι ο κώδικας δεοντολογίας του δημοσιογραφικού επαγγέλματος λέει ότι ο δημοσιογράφος πρέπει να θεωρεί προσβλητικό για την κοινωνία και μειωτικό για τον εαυτό του και από κάτω λεει τι πρέπει να θεωρεί μειωτικό για τον εαυτό του και λεει ότι πρέπει πάντα να δηλώνει την ιδιότητά του δηλαδή να χρησιμοποίει θεμιτά μέσα. Άρα εδώ δεν είχαμε κάτι τέτοιο.

Η υπόθεση βρίσκεται στη Δικαιοσύνη, το μήνυμα το έχουν πάρει όλοι. Αυτό δεν μπορεί να επαναληφθεί ούτε μπορεί να μας λεει σήμερα ο κ.Τσίπρας ότι δεν είπε και τίποτα τότε γιατί ήξερε ότι είναι αδιευκρίνιστο το καθεστώς της νησίδας... Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας δυσφημούσε τη χώρα.