Στο «κόκκινο» βρίσκονται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ξεπέρασε τα όρια την Τρίτη στην ομιλία του κατά την 77η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, που πραγματοποιείται στη Νέα Υόρκη και κατηγόρησε την Ελλάδα πως «πνίγει παιδιά μεταναστών στο Αιγαίο».

Έτσι, ο πρωθυπουργός, Κυριάκο Μητσοτάκης, που μετέβη αργά το βράδυ της Τρίτης στη Νέα Υόρκη, και αφού είχε πληροφορηθεί για τους ακραίους ισχυρισμούς του προέδρου της Τουρκίας, ανέφερε πως: «Ο Ερντογάν θα πάρει απάντηση την Παρασκευή που θα μιλήσω στον ΟΗΕ».

Μάλιστα, «συντριπτική και απολύτως τεκμηριωμένη» αναμένεται να είναι η απάντηση, που προτίθεται να δώσει ο πρωθυπουργός.

Η απάντηση Μητσοτάκη

Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει φέρει στις αποσκευές του όλα τα διπλωματικά του «όπλα».

Στην ομιλία του πρωθυπουργού θα υπάρχουν σίγουρα αναφορές στις τουρκικές προκλήσεις και στην ατζέντα με τις ψευδείς πληροφορίες που επιθυμεί να προωθήσει η Άγκυρα παρουσιάζοντας την Ελλάδα ως την χώρα που επιτίθεται και προκαλεί ένταση στην ανατολική Μεσόγειο, ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί με οποιοδήποτε μέσο να εκπληρώσει τις διεκδικήσεις της. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι την ώρα που ο Ερντογάν διεκδικούσε την προσοχή των ξένων ηγετών στον ΟΗΕ, η Τουρκία με NAVTEX ανακοίνωσε πως το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis θα βγει ξανά στην Ανατολική Μεσόγειο.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι πιθανό η ομιλία του πρωθυπουργού να περιλαμβάνει… «οπτικοποίηση», δηλαδή χάρτες ή άλλες εικόνες με τις εύγλωττες τουρκικές προκλήσεις.

Πάντως, οι ελληνικές διπλωματικές αρχές βρίσκονταν σε εγρήγορση, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, ανάμεναν «μια τουρκική απάντηση στους προκλητικούς χάρτες και την ακραία ρητορεία Τούρκων αξιωματούχων που παρουσιάζει τελευταία σε όλα τα διεθνή fora η δική μας πλευρά». Η αρχική σκέψη αμέσως μετά την ομιλία – πρόκληση του Ερντογάν ήταν να καταθέσει κείμενο – αντίκρουση η ελληνική Μόνιμη Αντιπροσωπεία στα Ηνωμένα Έθνη, τελικά όμως εκτιμήθηκε πως αρκεί η απάντηση του κ. Δένδια.

Η απάντηση του Δένδια στο παραλήρημα Ερντογάν

Άμεση ήταν απάντηση του Νίκου Δένδια στο παραλήρημα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από το βήμα του ΟΗΕ. Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών σχολιάζει ότι «οι τοποθετήσεις της Τουρκίας διευρύνουν κάθε φορά τα πλαίσια, τα οποία καλείται να αντιμετωπίσει η ανθρώπινη λογική» και προσθέτει:

«Η χώρα η οποία εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό, θέτοντας σε κίνδυνο δεκάδες χιλιάδες ανθρώπινες ζωές, έρχεται να κατηγορήσει την Ελλάδα, ακόμη και για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Χρησιμοποιώντας, μάλιστα, ψευδή στοιχεία, τα οποία έχουν απαντηθεί εδώ και 10 ημέρες.

Η χώρα, η οποία ευθέως απειλεί με πόλεμο, η χώρα η οποία έχει εκδώσει casus belli, η χώρα η οποία αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου, έρχεται να μιλήσει για σχέσεις καλής γειτονίας.

Η χώρα η οποία κατέχει εδάφη ξένων χωρών, μεταξύ των οποίων της Κυπριακής Δημοκρατίας, έρχεται να μιλήσει για συνθήκες ασφάλειας και συνεννόησης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αυτό που έχουμε να απαντήσει, είναι ότι καλά θα κάνει η Τουρκία, να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο. Και να επανέλθει το συντομότερο, τουλάχιστον στον χώρο της λογικής.

Οι συγκεκριμένοι ισχυρισμοί έχουν απαντηθεί πολλές φορές. Η Ελλάδα είναι μία ευρωπαϊκή χώρα που σέβεται απολύτως τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα της μουσουλμανικής μειονότητας. Αυτό το αποδεικνύουν οι αριθμοί καθώς η μουσουλμανική μειονότητα στην Ελλάδα διευρύνεται και ευημερεί. Καλό θα ήταν η Τουρκία να απαντήσει τι συνέβη στην ελληνική μειονότητα στην Κωνσταντινούπολη και πώς η ακμάζουσα άνω των 100.000 κάποτε μειονότητα έχει περιοριστεί σε λιγότερο από 5.000 ανθρώπους. Ή όπως κάποτε λεγόταν η Τουρκία δεν δικαιούται δια να ομιλεί».

Γιατί πήγε τη συζήτηση στο Μεταναστευτικό

Την ίδια ώρα, πάντως, υψηλόβαθμοι διπλωματικοί παράγοντες παρατηρούσαν με νόημα ότι «ο Ερντογάν επέλεξε να επιτεθεί κατά της Ελλάδος για το μεταναστευτικό, ενώ απέφυγε να επαναλάβει όλα όσα ισχυρίζεται τελευταία για τα νησιά του Αιγαίου και την ρητορική αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας επ΄ αυτών που διατυπώνει, όπως και των απειλών που εκτοξεύει».

Η εξήγηση που οι ίδιοι παράγοντες έδιναν είναι ότι η τακτική αυτή αποτελεί μια «έμμεση αναγνώριση» της ηγεσίας της Άγκυρας ότι «πρόκειται για ακραίους ισχυρισμούς που διατυπώνονται για λόγους που έχουν να κάνουν με τις εσωτερικές κομματικές ισορροπίες στη χώρα τους, αλλά στα διεθνή ακροατήρια δεν μπορούν να βρουν λογικά ερείσματα».

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά διπλωματική πηγή: «Δεν υπάρχει λογικός άνθρωπος, ο οποίος θα δει το τουρκολυβικό μνημόνιο ή τους χάρτες της λεγόμενης “γαλάζιας πατρίδας” και θα πει ότι το σωστό και το δίκαιο είναι με αυτά που ισχυρίζεται η Τουρκία». Γι΄αυτό και άλλες πηγές υποστήριζαν πως «επειδή η Άγκυρα περίμενε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επανέλθει στο συγκεκριμένο ζήτημα, επικαλούμενος τους προκλητικούς τουρκικούς χάρτες που έδειξε τον περασμένο Μάιο στον Λευκό Οίκο και στο Κογκρέσο και παρουσίασαν αργότερα σε ευρωπαϊκές συνόδους, τόσο ο ίδιος όσο και ο Νίκος Δένδιας, ο Ερντογάν επέλεξε να μεταφέρει τη συζήτηση στο “γήπεδο” του μεταναστευτικού».

Ο Τούρκος Πρόεδρος, όπως υποστηρίζουν, εκτίμησε ότι έτσι θα μπορούσε να πλήξει την διεθνή αξιοπιστία της Ελλάδας. Στόχος, ωστόσο, που θεωρείται ότι δεν πρόκειται να ευοδωθεί αφού η χώρα μας τηρεί το διεθνές δίκαιο και σώζει καθημερινά ζωές προσφύγων και μεταναστών, οι οποίες, αντιθέτως, «εργαλειοποιούνται από το καθεστώς της Άγκυρας για οικονομικούς και γεωστρατηγικούς λόγους που εκδηλώνονται τόσο με τους εκβιασμούς κατά της Ευρώπης όσο και με τον υβριδικό πόλεμο που έχει εξαπολυθεί κατά της Ελλάδας στον Έβρο και στο Αιγαίο».

Επί όλων αυτών, επιμένουν αρμόδιες πηγές, «o Ερντογάν θα λάβει τις δέουσες συντριπτικές και απολύτως τεκμηριωμένες απαντήσεις από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, απαντήσεις που επελέγη να δοθούν από το ίδιο βήμα στο οποίο διατυπώθηκαν τα παραπλανητικά ψεύδη της ηγεσίας της γειτονικής χώρας».