Δύο… ξένοι στην ίδια δεξίωση ήταν ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οι δύο ηγέτες παραβρέθηκαν το βράδυ της Τετάρτης στη δεξίωση που παρέθεσε ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προς τιμήν των ξένων ηγετών που βρίσκονται στη Νέα Υόρκη, για να συμμετάσχουν στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.


Την πρώτη τους συνάντηση οι δύο ηγέτες την είχαν πριν από τρία χρόνια, το 2019, μετά την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην πρωθυπουργία.

Από τότε, πολλά έχουν αλλάξει και οι σχέσεις τους είναι ιδιαίτερα τεταμένες, έτσι μπορεί ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Τούρκος πρόεδρος να βρέθηκαν στο ίδιο χώρο, το βράδυ της Τετάρτης, αλλά όχι μόνο δεν μίλησαν, αλλά δεν διασταυρώθηκαν ούτε τα βλέμματά τους…

Κι αν θα περίμενε κανείς πως ίσως, όντες μέσα στον ίδιο χώρο, θα δινόταν μια ευκαιρία για μια τυπική «συνάντηση», οι ηγέτες της Ελλάδας και της Τουρκίας δεν αντάλλαξαν ούτε βλέμμα όσο βρίσκονταν στον ίδιο χώρο, μετέδωσε η απεσταλμένη της ΕΡΤ στη Νέα Υόρκη, Γεωργία Σκιτζή.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ετοιμάζει τη δική του απάντηση, την οποία θα δώσει από το βήμα του ΟΗΕ το βράδυ της Παρασκευής (ώρα Ελλάδας), όταν θα απευθύνει ομιλία προς τη Γενική Συνέλευση. Πάντως, δεν έχει ανοίξει πλήρως τα χαρτιά του για τα όσα σχεδιάζει να πει και να καταγγείλει για την εμπρηστική συμπεριφορά της γειτονικής μας χώρας, αλλά στις συναντήσεις και επαφές που έχει στη Νέα Υόρκη αναφέρεται στις απειλές και τις προκλήσεις της τουρκικής ηγεσίας κατά της Ελλάδας, όπως και τον αναθεωρητισμό της Άγκυρας, που τον παραλληλίζει με τη συμπεριφορά του Βλαντιμίρ Πούτιν έναντι των γειτόνων του.

Μάλιστα, το έκανε στις επαφές που είχε με εκπροσώπους των αμερικανοεβραϊκών οργανώσεων, στη συνάντηση με τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα, καθώς και σε συνεντεύξεις του σε μεγάλα ειδησεογραφικά δίκτυα (Bloomberg κ.ά.), ενώ θα το επαναλάβει και σήμερα στη συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Κατά τη διάρκεια της δεξίωσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επίσης συνομιλία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Στο επίκεντρο της συζήτησης ήταν η ενεργειακή κρίση, καθώς οι δυο ηγέτες μοιράζονται τις ίδιες ανησυχίες. Αναφέρθηκαν επίσης στην πρόσφατη επίσκεψη του κ. Μισέλ στη Σαουδική Αραβία τη 13η Σεπτεμβρίου.

«Τέρμα το bullying»

«Κανένας δεν πρόκειται να κάνει bullying στην Ελλάδα. Τα υπόλοιπα την Παρασκευή στον ΟΗΕ», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σε γεύμα που παρέθεσαν προς τιμήν του ομογενειακές οργανώσεις στη Νέα Υόρκη.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «εμείς κινούμαστε πάντα με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο» και πως η Ελλάδα θα κάνει ο,τι μπορεί για να ενδυναμώσει τις συμμαχίες της, ιδιαίτερα με τις Ηνωμένες Πολιτείες υπογραμμίζοντας τις άριστες ελληνοαμερικανικές σχέσεις.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην πορεία της ελληνικής οικονομίας τονίζοντας πως «θα κάνουμε τα πάντα για να μην υπάρξει οικονομική ύφεση».

Το γεύμα διοργάνωσαν την Τετάρτη (21/9) εκπρόσωποι ομογενειακών οργανώσεων και ελληνοαμερικανικοί επαγγελματικοί σύλλογοι. Ο Έλληνας πρωθυπουργός ήταν ο κεντρικός ομιλητής.