Ξεκάθαρο ήταν το μήνυμα που έστειλε από το βήμα του ΟΗΕ ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Τουρκία, τονίζοντας πως η Ελλάδα δεν αποτελεί απειλή για την Τουρκία.

Στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» με τον Ντίνο Σιωμόπουλο και τη Στέλλα Γκαντώνα, μίλησε ο Σωτήρης Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής, ο οποίος σχολίασε πως ο Έλληνας πρωθυπουργός με την ομιλία του έκανε ένα άνοιγμα στον τουρκικό λαό.

«Αυτό που διακρίνουμε είναι ότι ενδεχομένως να υπάρχει εκ νέου προσπάθεια από τις ΗΠΑ να γίνει μία διαχείριση της έντασης και να μη ξεφύγει η κατάσταση. Οι Αμερικανοί είχνα στείλει ξεκάθαρα μηνύματα προς τον Ερντογάν, ειδικά για το Αιγαίο στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής στο ΝΑΤΟ», είπε.

Ο κ. Σέρμπος ανέφερε πως καθώς η Ελλάδα, η Κύπρος και η Τουρκία οδεύουν προς τις εκλογές είναι σημαντικό να υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας ανοιχτοί σε πολλαπλά επίπεδα, ωστόσο έκλεισαν με ευθύνη της Τουρκίας.

Παράλληλα, ο Ιμπραΐμ Καλίν δήλωσε πως η ενδεχόμενη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Πράγα εξαρτάται από τον Έλληνα πρωθυπουργό. «Αν θέλει ο Ερντογάν να συναντηθούμε στο μέλλον και όχι στο παρελθόν, του θυμίζουμε αυτό που έλεγαν οι Οθωμανοί σουλτάνοι. Θες μάχη; Θα έχεις μάχη. Μετά τη μάχη είναι η μεγαλύτερη μάχη, πως θα οικοδομήσεις μία στέρεη και διαρκή ειρήνη. Εκεί η Ελλάδα έθεσε το φιλελεύθερο πλαίσιο, αλλά με πατριωτικό και ρεαλιστικό πρόσημο», κατέληξε ο κ. Σέρμπος.