Με µια οµιλία-ράπισµα για τον Ταγίπ Ερντογάν και την επιθετική και προκλητική συµπεριφορά έκλεισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την τριήµερη παρουσία του στη Νέα Υόρκη, που ήταν πυκνή σε συναντήσεις, επαφές και παρασκήνιο.

Μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ, ο πρωθυπουργός ανοίγει και πάλι τη διπλωµατική περπατησιά του, µε µια σειρά επισκέψεων στο εξωτερικό, αλλά και συζητήσεων µε παράγοντες της διεθνούς πολιτικής σκηνής στην Ελλάδα, προς ενίσχυση των συµµαχιών.

Eτσι, την Τρίτη θα µεταβεί στο Ηράκλειο και θα κηρύξει την έναρξη των εργασιών του EPP Study Days, δηλαδή της ετήσιας συνάντησης των ευρωβουλευτών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόµµατος, που φέτος θα διεξαχθεί στην Κρήτη. Την Παρασκευή θα έχει την ευκαιρία να συναντηθεί εκ νέου µε τον Εµανουέλ Μακρόν, στη Σύνοδο Κορυφής Euromed στο Αλικάντε της Ισπανίας, όπου, εκτός της Ελλάδας και της Γαλλίας, συµµετέχουν και οι ηγέτες της Ισπανίας, της Κύπρου, της Μάλτας, της Σλοβενίας, της Κροατίας, της Πορτογαλίας και της Ιταλίας, ενώ το «παρών» αναµένεται να δώσουν η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Η πρόεδρος της Κοµισιόν προγραµµατίζει να βρεθεί και την 1η Οκτωβρίου στη Σόφια, όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραστεί για την επίσηµη έναρξη της εµπορικής λειτουργίας του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας - Βουλγαρίας, µε την οποία η Νοτιοανατολική Ευρώπη κάνει ακόµα ένα βήµα για την απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Ακολουθούν, βέβαια, η άτυπη Σύνοδος ηγετών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Πράγα και η τακτική Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις Βρυξέλλες. Σε όλες του τις διεθνείς επαφές, ο Ελληνας πρωθυπουργός αναµένεται να αναδείξει τη σηµασία της ενότητας της Ευρωπαϊκής Ενωσης απέναντι στον ενεργειακό εκβιασµό της Ρωσίας και σε κάθε προσπάθεια αναθεωρητισµού και αµφισβήτησης των συνόρων και του ∆ιεθνούς ∆ικαίου - όπως έπραξε και κατά την οµιλία του στην 77η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Εκεί, σύµφωνα µε πληροφορίες (σ.σ.: η οµιλία εκφωνήθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής, ενώ η εφηµερίδα ήταν υπό έκδοση), ο κ. Μητσοτάκης έδωσε σκληρή απάντηση στον Ταγίπ Ερντογάν και στα όσα ψευδή είχε υποστηρίξει από το ίδιο βήµα τρεις ηµέρες νωρίτερα σχετικά µε τη στάση της χώρας µας στο Μεταναστευτικό. Με αφορµή τον πόλεµο στην Ουκρανία, ο πρωθυπουργός θα έκανε αναφορά στις ∆ηµοκρατίες, που πρέπει να αγωνίζονται όταν αντιµετωπίζουν απρόκλητη επίθεση, και υπογράµµισε ότι στην Ουκρανία δοκιµάζεται σήµερα η δηµοκρατία έναντι του αναθεωρητισµού και του δεσποτισµού.

Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης ανέδειξε τη σηµασία τού να ενηµερώνονται οι πολίτες για το τι διακυβεύεται στην Ουκρανία και κάλεσε τις ∆ηµοκρατίες να αγωνιστούν κατά της παραπληροφόρησης.

Διεθνοποίηση της τουρκικής προκλητικότητας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώπιον των ξένων ηγετών, είχε σκοπό να αναδείξει την αναθεωρητική ατζέντα της Αγκυρας και στον αποσταθεροποιητικό ρόλο για την περιοχή, αλλά και στην πολεµική ρητορική που ουσιαστικά υιοθετεί ο Ταγίπ Ερντογάν.

Αποδοµώντας τα επιχειρήµατα και τη ρητορική του Τούρκου προέδρου, έδωσε ιδιαίτερη έµφαση, χρησιµοποιώντας σκληρή γλώσσα, στις αβάσιµες και απαράδεκτες αιτιάσεις για τα νησιά και την αµφισβήτηση της κυριαρχίας τους, στις παραβιάσεις σε θάλασσα και αέρα, στην κλιµάκωση της επιθετικής ρητορικής, στη συστηµατική εκστρατεία παραπληροφόρησης κατά της Ελλάδας και στη µονοµερή απόφαση της Τουρκίας για διακοπή επαφών στο ανώτατο επίπεδο. Στην οµιλία του, δε, είχε προνοήσει να στείλει ένα σαφές µήνυµα, προς κάθε κατεύθυνση, ότι η Ελλάδα θα προστατεύσει τα σύνορά της, µε σεβασµό στα ανθρώπινα δικαιώµατα, και ξεκαθάρισε, µπροστά σε διεθνές ακροατήριο, τις «κόκκινες γραµµές» της Ελλάδας έναντι της Τουρκίας: την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας. Μάλιστα, για πρώτη φορά ο κ. Μητσοτάκης απευθύνθηκε και στην τουρκική ηγεσία και στον τουρκικό λαό: Η Ελλάδα δεν απειλεί την Τουρκία. ∆εν είµαστε εχθροί, είµαστε γείτονες.

Η πλειονότητα των πολιτών και στις δύο χώρες δεν επιθυµεί πολιτική σύγκρουση και εχθρότητα, είπε µεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός. Τέλος, στο κοµµάτι της οµιλίας του που αφορούσε τη στάση της Τουρκίας, έκανε ειδική αναφορά στην τουρκική εισβολή και την παράνοµη κατοχή της Κύπρου, που παραµένει σήµερα, 48 χρόνια µετά, ένα διαιρεµένο νησί, ενώ έστειλε ένα ξεκάθαρο µήνυµα ότι η λύση των δύο κρατών δεν είναι αποδεκτή.

Αναφέρθηκε, επίσης, στην προοπτική ενός δύσκολου χειµώνα λόγω της εργαλειοποίησης της ενέργειας από τη Ρωσία και της προσπάθειας αποσταθεροποίησης δηµοκρατικά εκλεγµένων κυβερνήσεων - µόλις ένα 48ωρο, µάλιστα, πριν ανοίξουν οι κάλπες στη γειτονική µας Ιταλία. «Θα στηρίξουµε τους πολίτες», επεσήµανε, υπογραµµίζοντας την ανάγκη διαφοροποίησης των πηγών ενέργειας και στροφής στις Ανανεώσιµες Πηγές Ενέργειας. Οπως και στην πρώτη του οµιλία ως πρωθυπουργός στον ΟΗΕ, τον Σεπτέµβριο του 2019, έτσι και τώρα ο κ. Μητσοτάκης µίλησε για την κλιµατική κρίση και για την πράσινη µετάβαση, ενώ αναφέρθηκε στην ανάγκη προστασίας της πολιτιστικής κληρονοµιάς και έκανε ειδική αναφορά στο αίτηµα για επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Λονδίνο.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά το Σάββατο 24/9