erdogan
Πολιτική

Τουρκία: Στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας «φέρνει» την Ελλάδα ο Ερντογάν - «Ψυχραιμία και επιφυλακή» από την Αθήνα

H απόφαση του Τούρκου Προέδρου συνιστά κλιμάκωση όχι μόνο στη ρητορική, αλλά και στην χάραξη πολιτικής

Να θέσει ζήτημα Ελλάδας και στο Τούρκικο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας , το οποίο συνεδριάζει αύριο Τετάρτη στην Άγκυρα, αποφάσισε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Στο τραπέζι του Συμβουλίου θα τεθεί η «ελληνική προκλητικότητα» και το Κυπριακό, σε μια απόφαση του Τούρκου Προέδρου που συνιστά, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές και στρατιωτικούς αναλυτές, μία σαφή κλιμάκωση όχι μόνο στη ρητορική, αλλά και στην χάραξη πολιτικής.

Σύμφωνα με στρατιωτικούς αναλυτές εισάγοντας το θέμα των ελληνοτουρκικών στο Τούρκικο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας ο Ερντογάν δημιουργεί το πολιτικό πλαίσιο για την κλιμάκωση της έντασης, προκειμένου να στηρίξει το αφήγημα για ένα ενδεχόμενο ατύχημα, ή της προσπάθειας επιβολής νέων τετελεσμένων. Στόχος όπως επισημαίνεται από τις ίδιες πηγές θα είναι να πετύχει στο τέλος αναίρεση της πολιτικής διαπραγμάτευσης, περί των αναγνωρισμένων διαφορών και να επιβάλει τους δικούς της όρους.

Οδηγεί τις σχέσεις στα άκρα

Διπλωμάτες υπογραμμίζουν ότι η ρητορική Ερντογάν οδηγεί στα άκρα τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας και αναζητούν μία δυνατότητα αποκλιμάκωσης μέσω του διαλόγου. Σημειώνουν ωστόσο ότι κάθε φορά που γίνεται μία κίνηση καλής θέλησης από την ελληνική πλευρά ο τούρκος πρόεδρος προχωρά σε ακόμα πιο επιθετικές τοποθετήσεις, σαν να επιδιώκει το αδιέξοδο.

Τουρκικές πηγές υποστηρίζουν δε ότι η κατάσταση αναμένεται να γίνεται χειρότερη και όχι καλύτερη όσο βαδίζουμε προς τις εκλογές, καθώς η αντιπολίτευση περιμένει την παραμικρή υπαναχώρηση του τούρκου προέδρου για να αντεπιτεθεί.

Καθώς το ανθελληνικό κλίμα πλέον παγιώνεται σε όλες σχεδόν τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας.

Σύμφωνα με όσα διαρρέουν τουρκικά ΜΜΕ η «στρατικοποίηση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου» θα είναι το πρώτο θέμα στην ατζέντα του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας την Τετάρτη. Σε αυτό το πλαίσιο θα αξιολογηθούν επίσης «οι αυξανόμενες προκλητικές ενέργειες της Ελλάδας, παραβιάσεις των τουρκικών χωρικών υδάτων και του εναέριου χώρου και παρενοχλήσεις τουρκικών πολεμικών» αεροσκαφών».

Στο τραπέζι θα μπει και η «η στάση της Ελλάδας απέναντι στους παράνομους μετανάστες και η παραβίαση του δικαίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα», όπως υποστηρίζει ο τουρκικός Τύπος.

Στα πρώτα θέματα της ατζέντας και το Κυπριακό, με αιχμή την αξιολόγηση των διπλωματικών προσπαθειών της Άγκυρας για την αναγνώριση του ψευδοκράτους. Μία εκστρατεία η οποία κλιμακώνεται ιδιαίτερα ενόψει και της 15ης Νοεμβρίου ημέρα ανακήρυξης του ψευδοκράτους.

Η απάντηση της Αθήνας

Η Αθήνα απαντά στην κλιμάκωση επιμένοντας στο τρίπτυχο διεθνές δίκαιο, επιφυλακή των ενόπλων δυνάμεων και διεθνοποίηση.

Στρατιωτικοί αναλυτές σημείωναν επίσης αναφερόμενοι στις παράλληλες επιθέσεις που επιχειρεί η Άγκυρα απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο, ιδιαίτερα με αιχμή την άρση του εμπάργκο όπλων από την πλευρά της Ουάσιγκτον και το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Αθήνας, ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας προκαλεί εκνευρισμό και στις ΗΠΑ.

Διπλωμάτες και στρατιωτικοί αναλυτές αναγνωρίζουν ότι η κίνηση των αμερικανών προς τη Λευκωσία είχε περισσότερο συμβολικό χαρακτήρα, παρά ουσίας, καθώς για πρώτη φορά η Κύπρος αποκόβεται από τη Ρωσία και περνάει στη σφαίρα επιρροής των ΗΠΑ. Στέλνουν δε ένα μήνυμα θωράκισης της Λευκωσίας, στην Τουρκία, ωστόσο βάζουν και ένα «όπλο» στο τραπέζι απέναντι στην Άγκυρα, ως προειδοποίηση στις παραφωνίες της που αφορούν τις σχέσεις με τη Μόσχα και όχι μόνο.

«Ψυχραιμία και επιφυλακή»

Στο ελληνικό Πεντάγωνο η λέξη που ακούγεται πιο συχνά το τελευταίο διάστημα και όσο κλιμακώνεται η τουρκική ρητορική είναι η «ψυχραιμία».
Σημειώνουν ωστόσο ότι οι ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται σε διαρκή επιφυλακή.

Σε αυτό το πλαίσιο σε εξέλιξη από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας βρίσκεται η Άσκηση Λόγχη, του Πολεμικού Ναυτικού, στην οποία συμμετέχουν τουλάχιστον έξι φρεγάτες, πυραυλάκατοι και κανονιοφόροι, με την υποστήριξη υποβρυχίων, μαχητικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων. Στο σενάριο της άσκησης περιλαμβάνονται βολές έναντι πραγματικών και εικονικών στόχων στο Αιγαίο.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι παράλληλα θα υπάρξει σύνδεση της Άσκησης Λόγχη με την διακλαδική άσκηση Αργώ 2022 στην οποία έχει σημαντικό ρόλο το Πολεμικό Ναυτικό. Στην Αργώ 2022 συμμετέχει και γαλλικό ελικοπτεροφόρο. Περιλαμβάνει σενάρια απόβασης στη Σκύρο με συμμετοχή ελληνικών και γαλλικών δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων και αναμένεται να κορυφωθεί την Παρασκευή.