Η κλιμάκωση της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις γίνεται εμφανής στο Αιγαίο. Από την Τετάρτη, είχαν κινητοποιηθεί τα πολεμικά πλοία του ελληνικού Στόλου στο πλαίσιο της άσκησης «Λόγχη», η οποία είναι προγραμματισμένο να ολοκληρωθεί την Πέμπτη σε Μυρτώο Πέλαγος και Κυκλάδες, ωστόσο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του MEGA, η Τουρκία έβγαλε νέα παράνομη NAVTEX και φαίνεται ότι από την Πέμπτη το ερευνητικό «Yunus» θα κινείται δυτικά της Λέσβου, όπου θα παραμείνει έως και τις 5 Οκτωβρίου.

Στις αρχές του μήνα, άλλωστε, αναμένεται και το ερευνητικό «Oruc Reis» από τη Μαύρη Θάλασσα, με προορισμό τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.
Αυτή η κίνηση είναι που απασχολεί το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, καθώς εκτιμάται ότι το «Oruc Reis», που δοκιμάζει τα συστήματά του στη θάλασσα του Βοσπόρου αφού έχει ολοκληρώσει μετασκευές και αναβάθμιση λογισμικού, σχεδιάζεται να φτάσει στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του Καστελόριζου, που θα σημαίνει κρίση για δεύτερη φορά μέσα σε μία τριετία.
oruc_reis

Γι’ αυτό, δηλαδή για να μη δημιουργηθούν τετελεσμένα στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, βρίσκεται σε εγρήγορση το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό. Οι εντολές είναι σαφείς, καθώς τα πλοία που περιπολούν στο νότιο Αιγαίο χρειάζεται να βρίσκονται σε εγρήγορση.

Υπάρχει κι άλλο σενάριο που αναφέρεται στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, δηλαδή ο τουρκικός στόχος μιας διπλής κρίσης, που θα αφορά και στην Κύπρο.

Θα φανεί επί του πρακτέου, καθώς, ταυτοχρόνως των κινήσεων του «Oruc Reis», η αποστολή του πλωτού γεωτρύπανου «Αμπντουλχαμίντ Χαν» από τα 55 μίλια νότια της Αττάλειας στην ΑΟΖ της Κύπρου, αυτό θα σηματοδοτεί. Είναι προγραμματισμένο, άλλωστε, να παραμείνει στην περιοχή που βρίσκεται ως τις 7 Οκτωβρίου, παρ’ όλα αυτά από την Κύπρο εξάγεται πως η περιοχή προς την οποία θα μετακινηθεί θα είναι δυτικά της Μεγαλονήσου, ίσως ακόμα και νότια.