Ολοκληρώθηκε η διήμερης διάρκειας επίσκεψη του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Χαρδαλιά σε νήσους του Ανατολικού Αιγαίου και των Δωδεκανήσων, όπου βρέθηκε διαδοχικά στις έδρες Μονάδων και Επιτηρητικών Φυλακίων του Στρατού Ξηράς και του Πολεμικού Ναυτικού, ως ακολούθως:

Την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου

- Στο ομώνυμο Επιτηρητικό Φυλάκιο, στη Χάλκη.

- Στο 3ο Λόχο Εθνοφυλακής/Τάγμα Εθνοφυλακής Καρπάθου, στην Κάσο.

- Στο 2ο Λόχου Εθνοφυλακής/Τάγμα Εθνοφυλακής Κω, στην Αστυπάλαια.

Ο ΥΦΕΘΑ ενημερώθηκε από τις Διοικήσεις για τις τρέχουσες επιχειρησιακές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες των Μονάδων και συνομίλησε με στελέχη, οπλίτες θητείας και τους Εθνοφύλακες των Μονάδων, ενώ κατά την παραμονή του στην Αστυπάλαια, επισκέφθηκε την πυραυλάκατο ΤΠΚ «ΤΡΟΥΠΑΚΗΣ», που συμμετείχε στην άσκηση «Αναγνώριση Ακτών 2022», όπου ενημερώθηκε από τον Κυβερνήτη της για την αποστολή και τις επιχειρησιακές δυνατότητες του σκάφους, συνομίλησε με το πλήρωμά της και παρακολούθησε εν πλω αντικείμενα επιχειρησιακής εκπαιδεύσεως στο πλαίσιο της ασκήσεως.

Τον Ν. Χαρδαλιά συνόδευσε ο Διοικητής της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοικήσεως Εσωτερικού και Νήσων (ΑΣΔΕΝ) Αντιστράτηγος Δημήτριος Χούπης, παρόντων – κατά περίπτωση – των Διοικητών της 95 Ανωτέρας Διοικήσεως Ταγμάτων Εθνοφυλακής (95 ΑΔΤΕ) Υποστράτηγο Δημήτριο Βακεντή, της 80 Ανώτερης Διοικήσεως Ταγμάτων Εθνοφυλακής (80 ΑΔΤΕ) Ταξίαρχο Σπυρίδωνα Κογιάννη και τον Υποδιοικητή της (95 ΑΔΤΕ) Ταξίαρχο Μιχαήλ Ρούσσινο.

Τέλος, ο Υφυπουργός συναντήθηκε με τους Δημάρχους Χάλκης Ευάγγελο Φραγκάκη, Κάσου Μιχαήλ Ερωτόκριτο και Αστυπάλαιας Νικόλαο Κομηνέα, καθώς και με τους Διοικητές των τοπικών Υπηρεσιών των Σωμάτων Ασφαλείας.

Την Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου, πρώτη μέρα της περιοδείας του, ο ΥΦΕΘΑ επισκέφθηκε:

- Τη Διοίκηση Άμυνας Νήσου (ΔΑΝ), του Τάγματος Εθνοφυλακής Αγίου Κηρύκου και του Επιτηρητικού Φυλακίου «ΚΕΦΑΛΕΣ», στην Ικαρία.

- Το 4ο Λόχο Εθνοφυλακής/Τάγμα Εθνοφυλακής Αγίου Κηρύκου, στους Φούρνους.

- Το Τάγμα Εθνοφυλακής, στην Πάτμο.

- Τον 2ο Λόχο Εθνοφυλακής/Τάγμα Εθνοφυλακής Πάτμου, στους Λειψούς.

- Το 588 Τάγμα Εθνοφυλακής και την Υπηρεσία Ναυτικών Τεχνικών Εγκαταστάσεων (ΥΝΤΕΛ), στη Λέρο.

- Τη ΔΑΝ Νισύρου.

- Τη ΔΑΝ Τήλου.

-Κατά την παραμονή του στη Λέρο, ο ΥΦΕΘΑ επισκέφθηκε την Κανονιοφόρο Κ/Φ «ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ» και το Παράκτιο Περιπολικό Π/Π «ΤΟΞΟΤΗΣ».

Τον ΥΦΕΘΑ και εδώ συνόδευε ο ΑΣΔΕΝάρχης Αντιστράτηγος Δ.Χούπης και κατά περίπτωση οι Διοικητές της 95 ΑΔΤΕ Υποστράτηγος Δημήτριος Βακεντής, της 79 ΑΔΤΕ Ταξίαρχος Νικόλαος Λαμπιδώνης και της 80 ΑΔΤΕ Ταξίαρχος Σπυρίδων Κογιάννης.