«Ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι το μόνο πολιτικό πρόσωπο που θα καταθέσει στην εξεταστική επιτροπή για τις παρακολουθήσεις», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Στον αέρα» με τη Νίκη Λυμπεράκη ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης.

Ειδικότερα, ο ίδιος ανέφερε πως η σκιά παραμένει και πως ο ελληνικός λαός γνωρίζει ποιοι έχουν ευθύνη ενώ υπενθύμισε ότι η ΕΥΠ εντάσσεται στον πρωθυπουργό.

Παράλληλα, τόνισε πως ένα δυνατό ΠΑΣΟΚ είναι εγγύηση για την ασφάλεια της χώρας

Αναλυτικά οι δηλώσεις του:

Αναφορικά με την σημερινή κατάθεση του κ.Ανδρουλάκη στην Εξεταστική Επιτροπή: Είναι παράταιρο αυτό γιατί ο Νίκος Ανδρουλάκης που ήταν κι ο στόχος της παρακολούθησης αυτή τη στιγμή είναι το μόνο πολιτικό πρόσωπο το οποίο καταθέτει στη εξεταστική επιτροπή η οποία θα έπρεπε υπό κανονικές συνθήκες να καλέσει όχι μόνο πολιτικά πρόσωπα αλλά και υπηρεσιακούς παράγοντες που θεωρούμε ότι θα έριχναν πραγματικά άπλετο φως σ’ αυτήν την υπόθεση. Η πλειοψηφία αποφάσισε να μην κληθεί κανένας εξ αυτών πλην των διοικητών της ΕΥΠ και κάποιων εκπρόσωπων των εταιρειών που εμπλέκονται με τη διαχείριση του παρανόμου λογισμικού, νομίζω ότι αυτή η εξεταστική επιτροπή που όλος ο λαός περίμενε να ακουστούν αλήθειες, να μάθει ποιοι ήταν αυτοί που οργάνωσαν και υλοποίησαν αυτό το νοσηρό σχέδιο παρακολούθησης πολιτικών προσώπων και εγκλωβισμού πολιτικών προσώπων δυστυχώς ήταν πολύ κατώτερη του αναμενόμενου.

Η σκιά παραμένει και ο ελληνικός λαός γνωρίζει ποιοι έχουν την ευθύνη. Όταν η ΕΥΠ υπάγεται απευθείας στον πρωθυπουργό και όλα αυτά που γίνονται από την ΕΥΠ και μιλώ για την παρακολούθηση του Ν. Ανδρουλάκη και κανείς δεν ξέρει και ποιου άλλου πολιτικού δημοσίου ή και άλλου προσώπου στη χώρα, γίνονται επί διακυβέρνησης της ΝΔ και πρωθυπουργίας του κ. Μητσοτάκη ο οποίος είναι υπεύθυνος για την ΕΥΠ είναι σαφές ότι οι πολιτικές ευθύνες ανάγονται το υψηλότερο δυνατό επίπεδο. Εμείς συνεχίζουμε τον αγώνα της διαφάνειας, είναι ένας αγώνας οποίος πρέπει να κερδηθεί. Δεν είναι προσωπική υπόθεση ούτε του Ανδρουλάκη ούτε του ΠΑΣΟΚ θεωρώ ότι είναι απαίτηση όλων των πολιτών και για αυτό εμείς θα κάνουμε αυτό που βολικά θέλει η κυβερνηση να κλείσει άρον-άρον αυτή τη νοσηρή υπόθεση που εκτεθεί τη χώρα διεθνώς.

Ερωτηθείς αν θα έχει συνέχεια η υπόθεση των παρακολουθήσεων στην Ευρώπη: Το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο συνεχίζει να διεξάγει έρευνα, καλεί όλους όσοι είναι αντικείμενα παρακολουθήσεων ή εγκατάστασης παράνομου λογισμικού και καταλαβαίνω από την πορεία των εργασιών της επιτροπής αλλά και από την έκταση που έχουν λάβει στα διεθνή μέσα ενημέρωσης όλα αυτά που αφορούν την υπόθεση των υποκλοπών στην Ελλάδα ότι τουλάχιστον η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη φαίνεται να είναι πολύ πιο ευαισθητοποιημένη σε σχέση με την ελληνική κοινή γνώμη όπως προσπαθεί η κυβέρνηση να τη διαμορφώσει και να την επηρεάσει.

Αναφορικά με τα τελευταία δημοσκοπικά ποσοστά και το ότι φαίνεται ότι η υπόθεση των υποκλοπών δεν έχει πολιτικό αντίκτυπο: Δεν ήταν στόχος μας να εκμεταλλευτούμε πολιτικά αυτή την υπόθεση. Εμάς μας ενδιέφερε από την αρχή θα χυθεί άπλετο φως, είναι ένα θέμα δημοκρατίας και λειτουργίας των θεσμών και θα το κάνουμε όσο και αν κάποιοι επιμένουν να σκοτίζουν την υπόθεση. Δεύτερον κατανοούμε ότι αυτή τη στιγμή οι έλληνες πολίτες αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά προβλήματα που έχουν σχέση με την καθημερινότητα, με την ακρίβεια, με την ενέργεια ειναι πάρα πολλά θέματα που είναι θέματα επιβίωσης πλέον και πιθανόν όλα αυτά και με την προσπάθεια που έχει γίνει να υποτιμηθεί το θέμα από την πλευρά της κυβέρνησης να μην θεωρείται ότι είναι ένα ζήτημα το οποίο είναι πρώτης γραμμής για τον καθημερινό πολίτη όμως τα θέματα δημοκρατίας και θέματα λειτουργίας των θεσμών και του κράτους δικαίου δεν μπορούν να μπουν σε αυτή τη ζυγαριά. Είναι θέμα αρχής, είναι θέμα πως ένα κράτος σύγχρονο που θέλει να λειτουργεί με όρους φιλελεύθερης δημοκρατίας και είναι μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα πραγματικά σέβεται τους θεσμούς, πραγματικά υπερασπίζεται τη διαφάνεια, πραγματικά προασπίζεται τη δημοκρατία. Εμείς θεωρούμε ότι πρακτικές αυτές, που δεν μας γύρισαν στο ‘90-’93 όπου πάλι είχαμε ανάλογες καταστάσεις με κυβερνηση της ΝΔ και πρωθυπουργό ένα Μητσοτάκη, μας γύρισαν στη δεκαετία του ’60, θεωρώ ότι αυτές οι πρακτικές και λογικές δεν ταιριάζουν στη σύγχρονη Ελλάδα που εμείς ως ΠΑΣΟΚ τουλάχιστον δίνουμε μεγάλο αγώνα ν ενισχύσουμε, να υπερασπιστούμε και να οικοδομήσουμε.

Αναφορικά με τις μετεκλογικές συνεργασίες: Το ΠΑΣΟΚ έχει ξεκαθαρίσει εξαρχής ότι έχει μια αυτοδύναμη πορεία και αυτόνομη στρατηγική παρά το γεγονός ότι κάποιοι προσπαθούσαν επιμόνως να πείσουν το ΠΑΣΟΚ ή τον κόσμο ότι το ΠΑΣΟΚ σώνει και καλά θα γίνει κυβερνητικός εταίρος μετά τις εκλογές. Εμείς δεν είμαστε ένα κόμμα διαμαρτυρίας και αυτο το έχουμε αποδείξει γιατί ακόμα και ως 7ο κόμμα στη Βουλή το 2015 δεν διστάζαμε να ψηφίζουμε νομοσχέδια της κυβέρνησης όχι γιατί αγαπούσαμε τον κ. Τσίπρα αλλά γιατί απλά έδιναν λύσεις σε προβλήματα και απηχούσαν δικές μας απόψεις. Άρα εμείς λέμε ότι όπου διαφωνούμε αντιπροτείνουμε όπου συμφωνούμε με παρρησία ψηφίζουμε. Η δική μας πρόταση θα είναι μια πρόταση θετική. Εμείς είμαστε αισιόδοξοι γιατί και δημοσκοπικά το ΠΑΣΟΚ είναι το μόνο κόμμα σταθερά εμφανίζεται ανεβασμένο άρα θεωρούμε ότι τα ποσοστά των εκλογών δεν θα είναι αυτά που θέλουν οι πολιτικοί μας αντίπαλοι αλλά θα είναι πολύ καλύτερα για το ΠΑΣΟΚ και τη δημοκρατική παράταξη. Με βάση τα αποτελέσματα των εκλογών εμείς θα καλέσουμε τις υπόλοιπες δυνάμεις να μας πουν αν συμφωνούν ή όχι στην πρότασή μας. Εμείς θέλουμε ένα καλό ποσοστό διψήφιο το οποίο θα επαναφέρει το ΠΑΣΟΚ στη θέση που του αξίζει. Είναι ο πρωταγωνιστής των εξελίξεων όχι γιατί είναι μια αυτάρεσκη δικαίωση της παράταξης αλλά γιατί θεωρούμε ότι ένα δυνατό ΠΑΣΟΚ είναι εγγύηση ασφάλειας και σταθερότητας για τους πολίτες.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι έχουν καεί οριστικά οι γέφυρες με τη ΝΔ: Προφανώς μια κυβέρνηση της οποίας ο πρωθυπουργός αυτή τη στιγμή είναι ο ηθικός αυτουργός μιας πρωτοφανούς υπόθεσης που γυρίζει τη χώρα πίσω και επειδή πλέον δεν είναι θέμα μόνο του κ. Μητσοτάκη είναι θέμα ολόκληρης της ΝΔ η οποία προσπαθεί να πείσει ότι είναι κανονικότητα οι παρακολουθήσεις και ότι δεν έγινε και τίποτα αυτό απέχει παρασάγγας από τις δικές μας αρχές και αξίες. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να αφήσουμε να μιλήσουν πρώτα οι πολίτες, εδώ κάποιοι προσπαθούν να προεξοφλήσουν τα σενάρια της επόμενης ημέρας πιθανά και κυβερνητικά σχήματα με βάση τα δικά τους θέλω. Ας μιλήσουν οι πολίτες πρώτα. Εμείς έχουμε τη δική μας πρόταση και περιμένουμε τη λαϊκή ετυμηγορία, εμείς έχουμε στόχο την αλλαγή υπέρ της κοινωνίας και λύσεις στις σύγχρονες ανάγκες. Εμείς δεν το κάνουμε αυτό αυτάρεσκα, το κάνουμε γιατί θεωρούμε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι εγγύηση για τη χώρα ... Με βάση τις δικές μας προτάσεις θα καλέσουμε τις υπόλοιπες δυνάμεις σε διάλογο. Όσοι θέλουν σταθερότητα από τις πρώτες εκλογές και μετά θα το αποδείξουν εμπράκτως την επομένη μέρα των εκλογών.

Εμείς δεν κοιτάμε σενάρια με ποιον το ΠΑΣΟΚ θα κολλήσει την επόμενη μέρα για να μπει σώνει και καλά στην κυβέρνηση. Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει διακαή πόθο να μπει στην κυβερνηση έχει όμως διακαή πόθο να είναι χρήσιμο για τη επόμενη μέρα της χώρας και για τη λύση των προβλημάτων που δυστυχώς ούτε η σημερινή κυβέρνηση με βάση τα πεπραγμένα και σίγουρα και η προηγούμενοη του κ. Τσίπρα και του κ. Καμμένου δεν έχουν τα καλύτερα αποτελέσματα και δεν έχουν και τις καλύτερες εντυπώσεις.

Ερωτηθείς αν θα υπάρξουν μετακινήσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ πριν από τις εκλογές: Σας λεω με βεβαιότητα ότι δεν θα δείτε τέτοια φαινόμενα. Αυτή τη στιγμή το ΠΑΣΟΚ είναι σε μια διαφορετική θέση, ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον και νομίζω ότι αυτή η συσπείρωση και η συστράτευση που παρατηρείται τους τελευταίους 9-10 μήνες μας θυμίζει άλλες εποχές. Κατανοούμε ότι η κυβέρνηση θα μετέλθει όλα τα μέσα για να προσελκύσει πιθανόν κάποια στελέχη αλλά σας λεω με βεβαιότητα ότι δεν θα υπάρχει στέλεχος του ΠΑΣΟΚ το οποίο αυτή τη στιγμή θα σκεφτεί να αποστατήσει.

Αναφορικά με τα συμβάντα που λαμβάνουν χώρο στην πολυτεχνειούπολη και αν θα έπρεπε να επέμβει η αστυνομία από το ‘18: Το πλαίσιο υπήρχε εφόσον διαπράττονταν πράξεις οι οποίες ήταν παράνομες και με βάση το καθεστώς θα έπρεπε οι πρυτανικές αρχές να έχουν μεριμνήσει και να έχουν διασφαλίσει την ησυχία και την ασφάλεια του χώρου, αυτό όμως είναι μια ευθύνη που αφορά και τις πρυτανικές αρχές αφορά όμως και την αστυνομία. Θα πρέπει να δούμε τα πράγματα στην πραγματική τους διάσταση και να ψάξουμε να βρούμε την καλύτερη λύση, δεν είναι η καλύτερη λύση αυτή που έχει φέρει η κυβέρνηση και αυτό τεκμηριώνεται γιατί ένα χρόνο καθυστέρησε να το εφαρμόσει και τώρα όλως τυχαίως που μπαίνουμε σε προεκλογική περίοδο η κυβέρνηση ακριβώς για να καλλιεργήσει την αντιπαράθεση με αυτούς που είναι εξωπανεπιστημιακά στοιχεία ή να το μεταφέρει πιθανόν και σε πολιτικό επίπεδο αυτή την αντιπαράθεση το επαναφέρει προσπαθώντας να αντιμετωπίσει ένα ζήτημα το οποίο δεν είναι ιδεολογικό, είναι ζήτημα σεβασμού, αξιοπρέπειας και ασφάλειας.