«Εκθέσεις όπως η Beyond μας θυμίζουν ότι πρέπει να πάμε beyond, ένα βήμα παραπέρα, ένα βήμα παραπάνω» επισήμανε από το βήμα των εγκαινίων της 2ης Διεθνούς Έκθεσης Καινοτομίας και Τεχνολογίας Beyond, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης.

Ο κ. Πιερρακάκης υπογράμμισε πως στη Θεσσαλονίκη εγκαινιάζονται συνεχώς καινούργιες τεχνολογικές επενδύσεις και ότι είναι δεδομένο ότι θα έρθουν και άλλες.

«Η έννοια ψηφιακό κράτος έμοιαζε το ίδιο ειρωνική με το μετρό της Θεσσαλονίκης», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ενώ περιέγραψε τη μετατροπή της υγειονομικής κρίσης του Covid από πεπρωμένο σε ελατήριο

«Αναπτύξαμε δεξιότητες και κρίση που μπορούμε να διαχειριστούμε τις προκλήσεις καλύτερα», είπε χαρακτηριστικά, κάνοντας στην αναδρομή που συνετελέσθη στη χώρα από το 2009 και μετά.

«Οι Έλληνες γυρνάνε πίσω (από το εξωτερικό) γυρεύοντας να βρουν προοπτική και μεράκι στον τόπο τους», είπε αναφερόμενος στο Brain Gain που σημειώνεται στη χώρα, ενώ μιλώντας για τον ψηφιακό μετασχηματισμό στη χώρα σημείωσε πως «επιχειρήσαμε να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο εξυπηρετείται ο πολίτης τιμώντας τα χρήματα που πληρώνει».

Χαρακτήρισε δε ως «Σχέδιο Μάρσαλ του 2022» το Ταμείο Ανάκαμψης, αφού όπως είπε η κρίση του Covid έφερε την απαιτούμενη εισροή κεφαλαίων για την ψηφιακή μας αναβάθμιση.


«Έκρηξη» ψηφιακών συναλλαγών

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης σημείωσε ότι οι ψηφιακές υπηρεσίες από 501 τον Μάρτιο του 2020 έφτασαν τις 1500, μέσω του gov.gr, ενώ μίλησε για «έκρηξη« ψηφιακών συναλλαγών, οι οποίες από 8,8 εκατ. το 2018, ανήλθαν σε 567 εκατ. το 2021 και φέτος αναμένεται να φτάσουν το 1 δισ.