Την τελική του μορφή, ενόψει των εθνικών εκλογών, παίρνει αργά, αλλά σταθερά το προεκλογικό οργανόγραμμα της Ν.Δ., αφού η πλειονότητα των ισχυρών κομματικών παραγόντων που θα κληθούν να διαδραματίσουν κομβικό ρόλο στην προσπάθεια μιας νέας εκλογικής επικράτησης του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ήδη γνωστή. Φυσικά, τους επόμενους μήνες, πιθανότατα με το νέο έτος, αναμένεται και η παραδοσιακή για το «γαλάζιο» στρατόπεδο σύσταση της Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα, στην οποία εκτός των άλλων θα συμμετέχει και αυτή τη φορά σχεδόν το σύνολο των προβεβλημένων στελεχών του κυβερνώντος κόμματος.

Ωστόσο, στις τελευταίες αναμετρήσεις, η στελέχωση και η ενεργοποίησή της είχαν ως επί το πλείστον συμβολικό και όχι ουσιαστικό περιεχόμενο. Για την ιστορία πάντως και μόνο, αξίζει να σημειωθεί ότι το όνομα του Βαγγέλη Μεϊμαράκη είναι, όπως συμβαίνει σε κάθε αντίστοιχη περίσταση, πρώτο στη λίστα με τους υποψήφιους επικεφαλής.

Από εκεί και πέρα, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Γιάννης Μπρατάκος, και ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής, Παύλος Μαρινάκης, θα έχουν τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο σε ζητήματα οργάνωσης του κομματικού μηχανισμού και γενικότερα της εκστρατείας και βεβαίως θα έχουν την πλήρη εικόνα της δραστηριότητας του πρωθυπουργού. Στο μέτωπο της κινητοποίησης των «γαλάζιων» πυρήνων ανά την ελληνική περιφέρεια, σημαντική συμβολή θα έχει -λόγω ιδιότητας- ο γραμματέας Οργανωτικού και άνθρωπος της απολύτου εμπιστοσύνης του Κυριάκου Μητσοτάκη, Στέλιος Κονταδάκης.

Ψηφοδέλτια

Όπως συμβαίνει διαχρονικά στο κυβερνών κόμμα, σημαντική χείρα βοηθείας σε αυτή την περίπτωση θα παράσχει η ΟΝΝΕΔ, υπό τον εδώ και μερικούς μήνες πρόεδρο, Ορφέα Γεωργίου. Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία συγκρότησης των ψηφοδελτίων της Ν.Δ., η οποία πλέον προχωρά με ταχείς ρυθμούς, κεντρικός παίκτης είναι ο επί χρόνια στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, Θανάσης Νέζης, ο οποίος από κοινού με το δίδυμο Μαρινάκη - Μπρατάκου πραγματοποιούν αυτό το διάστημα τις τελικές επιλογές τους κυρίως αναφορικά με τα πρόσωπα που θα κληθούν στο τέλος της προσεχούς άνοιξης να δώσουν για πρώτη φορά τη μάχη του σταυρού.

Επιπλέον, ως είθισται όλα αυτά τα χρόνια, ο Θανάσης Νέζης θα είναι η «σκιά» του πρωθυπουργού σε όλες τους τις εξορμήσεις ανά την ελληνική περιφέρεια. Στο επικοινωνιακό κομμάτι, η Κύρα Κάπη θα επιμελείται μαζί με τον Χρήστο Ζωγράφο τις δημόσιες εμφανίσεις του πρωθυπουργού, με τον Γιάννη Βλαστάρη να βάζει τις βασικές πινελιές σε ό,τι αφορά την πρωθυπουργική ρητορική. Από κει και πέρα, κομβική στη χάραξη της στρατηγικής θα είναι η συμβολή του εσχάτως ανακάμψαντα στο Μέγαρο Μαξίμου Ερικ Παρκς, ενώ ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Ν.Δ., Νίκος Ρωμανός, θα κρατά την «μπαγκέτα» της τακτικής στον επερχόμενο προεκλογικό πόλεμο των social media, ευρισκόμενος σε συνεννόηση βεβαίως με τον δημοσιογράφο Δημήτρη Τσιόδρα από το Μέγαρο Μαξίμου.

Ανάλυση

Όσο για τον άνθρωπο που θα αναλύει και θα παρουσιάζει πίσω από τις «κλειστές πόρτες» του Μεγάρου Μαξίμου τα στοιχεία των προεκλογικών δημοσκοπήσεων, αυτός δεν θα είναι άλλος από τον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Θοδωρή Λιβάνιο, ο οποίος είχε αναλάβει την εν λόγω αρμοδιότητα και στις διαδοχικές κάλπες του 2019. Παράλληλα, μέχρι και τη στιγμή της οριστικής τους αφοσίωσης στην προσωπική τους εκλογική μάχη, οι Χάρης Θεοχάρης και Τάσος Γαϊτάνης θα ασκούν κανονικά τα καθήκοντα του εκπροσώπου του κόμματος και του επικεφαλής της Γραμματείας Προγράμματος, αντίστοιχα. Μάλιστα, ο δεύτερος θα βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με τον υπουργό Επικρατείας Ακη Σκέρτσο για τον προσδιορισμό των κυβερνητικών προτεραιοτήτων της επόμενης τετραετίας, καθώς και για την υπογράμμιση των πλέον ηχηρών επιτευγμάτων της διακυβέρνησης Μητσοτάκη.


Σε ρόλο «κλειδί»

Οπως έγραψαν αποκλειστικά τα «Π» πριν από μερικές εβδομάδες, ο σημερινός υφυπουργός Αμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς, θα αποτελεί βασικό πρωταγωνιστή της προεκλογικής εκστρατείας της Ν.Δ., κατόπιν απόφασης του Κυριάκου Μτσοτάκη. Ο άλλοτε επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας και πρώην δήμαρχος Βύρωνα θα αναλάβει κεντρικό ρόλο στην επικοινωνία του κόμματος, ενώ ταυτόχρονα θα ηγηθεί μιας ομάδας εξωκοινοβουλευτικών υπουργών και υφυπουργών, οι οποίοι δεν θα κατέλθουν ως υποψήφιοι βουλευτές στις εθνικές εκλογές, αλλά θα αξιοποιηθούν με διαφορετικό τρόπο στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν πρόσωπα όπως ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υφυπουργός Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θοδωρής Σκυλακάκης, κ.ά

*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά την 1η Οκτωβρίου 2022.