Ένα πρωτόγνωρο γεγονός για την Ελλάδα και ιδιαίτερα για τον χώρο της Κεντροδεξιάς έλαβε χώρα το περασμένο τριήμερο στη Χερσόνησο του Ηρακλείου Κρήτης. Ο πρόεδρος του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ, και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος με ειδική πτήση τσάρτερ από τις Βρυξέλλες έφτασαν στο Ηράκλειο για το ετήσιο συνέδριό του, κατά τη διάρκεια του οποίου συζητήθηκαν και διαμορφώθηκαν οι προτάσεις του κόμματος για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και του ολοένα και αυξανόμενου πληθωρισμού, οι οποίες θα κατατεθούν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Οι ευρωβουλευτές του ΕΛΚ, της μεγαλύτερης πολιτικής δύναμης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δεν ευχαριστήθηκαν μόνο την κρητική φιλοξενία, για την οποία φρόντισε με τον καλύτερο τρόπο ο αντιπρόεδρος του ΕΛΚ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, αλλά είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, για τις ελληνικές θέσεις πάνω στα πλέον επίκαιρα θέματα, όπως είναι η κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα και η ενεργειακή κρίση.

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός απάντησε αναλυτικά και με σαφήνεια για πολλή ώρα στις ερωτήσεις που του τέθηκαν προκειμένου να σχηματίσουν μια πλήρη εικόνα για ελληνικές θέσεις. Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η τουρκική επιθετική ρητορική έχει αναβαθμιστεί και σε επιθετική συμπεριφορά, κάτι που γεννά κινδύνους για την ασφάλεια της περιοχής, ενώ αναφέρθηκε και στα fake news της γείτονος για το μεταναστευτικό και όχι μόνο. Έδωσε διευκρινίσεις για το μπαράζ υπερπτήσεων, για τη μονίμως προκλητική ρητορική των γειτόνων μας, αλλά και για τα έωλα τουρκικά επιχειρήματα για τα ελληνικά νησιά.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι και το ΕΛΚ πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη την απειλή που προκύπτει στην περιοχή εις βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου, εξ ου και δεν είναι νοητό η Ευρώπη να εξοπλίζει την Τουρκία, όταν είναι η ίδια η Ευρώπη που απειλείται.

Από την πλευρά του ο κ. Βέμπερ, αναφερόμενος στη διακυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, είπε ότι «είναι πραγματικά εντυπωσιακό το γεγονός τού πόσο μεγάλου σεβασμού χαίρει η χώρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ότι έχει αφήσει οριστικά πίσω της τα χρόνια της κρίσης του ευρώ».

Η επιλογή, άλλωστε, της Κρήτης για τη διεξαγωγή του συνεδρίου, η οποία αποφασίστηκε ύστερα από αλλεπάλληλες συζητήσεις του Βαγγέλη Μεϊμαράκη με τον Μάνφρεντ Βέμπερ, σηματοδοτεί την εμπιστοσύνη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην Ελλάδα, τη Νέα Δημοκρατία και προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Οι ευρωβουλευτές ενθουσιάστηκαν από την υποδοχή και τη φιλοξενία, για την οποία ο πρωθυπουργός απένειμε τα εύσημα στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη και ο Μάνφρεντ Βέμπερ τον ευχαρίστησε θερμά, ενώ ξετρελάθηκαν από την κρητική κουζίνα, που απόλαυσαν υπό τους ήχους της λύρας. Όπως μαθαίνουμε, μάλιστα, προς τιμήν των προσκεκλημένων στήθηκε κρητικό παραδοσιακό γλέντι με οφτό και γαμοπίλαφο, 500 ντολμαδάκια, αλλά και χορτόπιτες και τυροπιτάκια, που έφταναν αχνιστά στα τραπέζια.

*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο ‘’Secret’’ της εφημερίδας «Παραπολιτικά» 1/10