«Συναγερμός» έχει σημάνει στην Αθήνα, μετά τη χθεσινή υπογραφή του νέου «μνημονίου συνεργασίας» μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης στον τομέα των υδρογονανθράκων, στην Τρίπολη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο ο Πρωθυπουργός, όσο και η ελληνική διπλωματία θα εκθέσουν την αναθεωρητική στρατηγική της Τουρκίας, μετά τη νέα συμφωνία με τη Λιβύη, σε μία σειρά επαφών που θα έχουν.

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα ενημερώνει σχετικά, στο Μέγαρο Μαξίμου, αντιπροσωπεία της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ.

Ακόμα, την Πέμπτη και την Παρασκευή στην Πράγα θα αναδείξει το θέμα, μαζί με την επανειλημμένη εκτόξευση απειλών εκ μέρους της Τουρκίας.


Τι υποστηρίζει η Ευρώπη

Σημειώνεται ότι πριν ακόμη οι Ευρωπαίοι εταίροι υποδεχτούν τον Ερντογάν στην Πράγα, έσπευσαν να του διαμηνύσουν ότι το «Μνημόνιο Συνεννόησης» είναι παράνομο και δεν αναγνωρίζεται.

«Παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών, δεν συμμορφώνεται με το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν μπορεί να παράγει έννομα αποτελέσματα (legal consequences) για τρίτα κράτη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων, Πίτερ Στάνο.


Κοινό μέτωπο Ελλάδας – Αιγύπτου

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, την Κυριακή θα μεταβεί στο Κάιρο για διαβούλευση με τον ομόλογο του Σούκρι, με τον οποίο χθες ήταν τηλεφωνική επικοινωνία.

Επισημαίνεται ότι Ελλάδα και Αίγυπτος, σε κοινό άξονα, αμφισβητούν την νομιμότητας της λιβυκής κυβέρνησης εθνικής ενότητας να υπογράψει το χθεσινό μνημόνιο κατανόησης, το οποίο στρέφεται εναντίον τους.

Κι αυτό γιατί οι δύο χώρες από το 2020 έχουν προχωρήσει σε συμφωνία για οριοθέτηση ΑΟΖ, την οποία παραγνωρίζει τώρα προκλητικά η Άγκυρα.

«Ο σεβασμός της συμφωνίας Ελλάδας-Αιγύπτου για την οριοθέτηση της ΑΟΖ του 2020 είναι απολύτως ζωτικής σημασίας. Δεν θα επιτραπεί η παραβίαση της και η πυροδότηση ακόμη μίας εστίας έντασης στην Μεσόγειο. Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα θα υπερασπιστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της», απάντησε με έντονο ύφος το υπουργείο Εξωτερικών.


«Θα υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα»

«Η Ελλάδα έχει κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή, τα οποία προτίθεται να υπερασπιστεί με όλα τα νόμιμα μέσα, με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας», σημείωσε το υπουργείο Εξωτερικών.

«Παρακολουθούμε όλες τις εξελίξεις και οφείλουμε να είμαστε σε εγρήγορση», τόνισε και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

«Η συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες που υπογράψαμε στοχεύει στη συνεργασία με τουρκικές εταιρείες και λιβυκές εταιρείες, για την εξερεύνηση και γεώτρηση, με μια αμοιβαία συνεργασία τόσο στην ξηρά όσο και στη θάλασσα. Οι τρίτες χώρες δεν έχουν δικαίωμα να παρέμβουν στη συμφωνία που υπέγραψαν οι δύο κυρίαρχες χώρες», ήταν η δήλωση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αμέσως μετά την υπογραφή της συμφωνίας.