Ζήτημα νομιμότητας της συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης έθεσε μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Γιατί με ξύπνησες το πρωί;» με τους Σωτήρη Ξενάκη και Βασίλη Σκουρή ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης.

Τόνισε πως η συμφωνία δείχνει την αγωνία της Τουρκίας να εμπλακεί στα θέματα της ενέργειας και να ασκήσει πιέσεις με όλους τους τρόπους στην Ελλάδα, ενώ εκτίμησε ότι η Άγκυρα δεν θα πάει σε στρατιωτική ενέργεια σημείωσε ωστόσο ότι πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι.

Ανέφερε πως εάν παραβιάζεται μια περιοχή που σου ανήκει τότε πρέπει να δημιουργήσεις αντίσταση. ενώ υπογράμμισε πως σε περίπτωση σύγκρουσης η Ελλάδα θα είναι μόνη της.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του 

Αναφορικά με τη νέα συμφωνία Τουρκίας -Λιβύης: Δείχνει την αγωνία της Τουρκίας να εμπλακεί στα θέματα της ενέργειας γιατί στις δικές της περιοχές δεν έχει, και την προσπάθειά της να εξασκήσει πίεση με όλους τους τρόπους στην Ελλάδα και μέσω της Ελλάδας στην Αμερική και την ΕΕ.

Υπάρχει ένα θέμα με τη νομιμότητα αυτής της συμφωνίας, η κυβέρνηση της Λιβύης είναι δύο κομμάτια και μάλιστα το ένα μέρος, το νόμιμο, δεν συμφωνεί με αυτή τη συμφωνία αλλά δεν χρειάζεται και πολλά η Τουρκία για να πάει σε παραπέρα κινήσεις. Αν υποθέσουμε ότι ξεκινάει η αξιοποίηση της ΑΟΖ η ανησυχία μας είναι αν θα ξεκινήσει από το κομμάτι του τουρκολιβυκού συμφώνου στο οποίο βέβαια ένα μέρος το έχουμε καλύψει με την Αίγυπτο. Δεν καταλαβαίνω γιατί να το κάνει από τη στιγμή που έχει ολόκληρη ΑΟΖ και μια περιοχή η οποία απ’ ότι φαίνεται έχει υδρογονάνθρακες γιατί να συνεχίσει να ρίχνει λάδι στη φωτιά αφού έτσι κι αλλιώς το κάνει με τις δηλώσεις της, με τις υπερπτήσεις και όλα αυτά. Εκτιμώ ότι δεν θέλει να πάει σε στρατιωτική ενέργεια άλλο αν ευκαιριακά τη βολέψει και το κάνει. Ωστόσο εγώ θα έλεγα να περιμένουμε να δούμε που το πάει από τη μια μεριά, από την άλλη πρέπει να είμαστε έτοιμοι.

Ερωτηθείς πως θα πρέπει να αντιδράσει η χώρα στην περίπτωση που η Τουρκία κάνει ενέργειες εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας πχ κάτω από την Κρήτη που όμως την «καλύπτει» το τουρκολιβυκό μνημόνιο: Εξαρτάται τι γίνεται αν παραβιάζεται κυριαρχία ή κυριαρχικό δικαίωμα. Για παράδειγμα αν έχεις οριοθετήσει ΑΟΖ και είναι συμφωνημένη εκεί παραβιάζονται κυριαρχικά δικαιώματα οι τρόποι που πρέπει να αντιδράσεις πρέπει να είναι σαφείς. Δεν ξέρω αν θα φτάσεις στη σύγκρουση αλλά πρέπει να δείξεις με κάθε τρόπο ότι αυτό δεν θα το επιτρέψεις να γίνει. Όταν πάει κάποιος να παραβιάσει μια περιοχή την οποία και διεκδικείς και κυριαρχικά σου ανήκει πρέπει να εμφανίσεις μια αντίσταση. Δημιουργείς μια δύναμη η οποία λεει «δεν επιτρέπετε να περάσετε».

Ερωτηθείς αν θα προσπαθήσει η Τουρκία να αντιδράσουμε πρώτοι: Δεν ξέρω τι τη βολεύει να κάνει, η Τουρκία πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι προσπαθεί να κερδίσει όσο γίνεται περισσότερο με το λιγότερο δυνατό κόστος. Οι ενέργειες της κλιμάκωσης, των απειλών, των παραβιάσεων και της αμφισβήτησης των Συνθηκών και μάλιστα με ένα τρόπο που γίνεται με διεθνή προπαγάνδα. Αν είδατε την επιστολή που έστειλαν στον ΟΗΕ είναι λέξη –λέξη η προσπάθεια να στοιχειοθετηθεί ένα δίκαιο που το χτίζει η Τουρκία δηλαδή γίνονται τα άσπρα- μαύρα αλλά όμως όταν δεν υπάρχει αντίθετος λόγος τέτοιες θέσεις μπορεί και να πείθουν κάποιους.

ΔΗΜ: Δεν υπάρχει αντίθετος λόγος στην περίπτωσή μας;

Υπάρχει αλλά ενδεχομένως όχι σε αυτή την έκταση και όχι τόσο εμπεριστατωμένος όσο πρέπει.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι στην περίπτωση σύγκρουσης με την Τουρκία η Ελλάδα θα μείνει μόνη: Εγώ το λεω ότι θα μείνουμε μόνοι μας, δεν το πιστεύω απλά γιατί δείτε τι γίνεται στην Ουκρανία τους στηρίζουν όλοι ποιοι πολεμάνε, ποιοι υφίστανται όλο αυτό το κακό του πολέμου; Επομένως εμείς δεν πρέπει να πηγαίνουμε σε αυτή τη λογική ποιος θα μας βοηθήσει, δεν θα μας βοηθήσει κανείς άντε να μας στηρίξουν, να μας χτυπήσουν στην πλάτη και να μας πουν έχετε δίκιο και να μας στείλουν κάποια οπλικά συστήματα εμείς θα πάμε 100 χρόνια πίσω, εμείς θα καταστραφούμε σαν χώρα. Το θέμα είναι να μην φτάσουμε εκεί και για να μην φτάσουμε εκεί πρέπει όλες αυτές οι δυνάμεις που μας στηρίζουν και οι σύμμαχοί μας να είναι πιο αποτελεσματικοί στις παρεμβάσεις τους.

Ερωτηθεις τι διάρκεια θα είχε μια ενδεχόμενη πολεμική σύρραξη: Δεν θέλω να κάνω εκτιμήσεις σε σενάρια τα οποία βλέπω πολύ λίγες πιθανότητες να προκύψουν αλλά οι πόλεμοι δεν μπορεί κάνεις να προβλέψει πόσο θα κρατήσουν γιατί δημιουργούνται πολλοί παράμετροι που δεν μπορείς να τους υπολογίσεις από την αρχή. Καταρχήν πόσο αντέχουνε τα κράτη να κρατήσουν έναν πόλεμο, βλέπετε μια ολόκληρη Ρωσία έχει εξαντλήσει όλο της το οπλικό δυναμικό οπότε φανταστείτε στο επίπεδο που είμαστε και εμείς και η Τουρκία, που είμαστε εξαρτώμενα κράτη στα θέματα της άμυνας, πόσο μπορούμε να αντέξουμε αλλά όσο και να μπορούμε να αντέξουμε η καταστροφή θα είναι τεράστια. Δεν νομίζω ότι υπάρχουν νικητές και νικημένοι στους πολέμους η ζημιά είναι ανάλογη και στις δύο μεριές.