Μήνυμα πως η αγροτική παραγωγή στη χώρα εγγυάται την επάρκεια έστειλε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς, μιλώντας μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ με τον Κώστα Παπαχλιμίντζο και τη Χριστίνα Βίδου, ενώ έδωσε εξηγήσεις για όλες τις επιδοτήσεις που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Με το συνδυασμό ζωικού κεφαλαίου και την παραγωγή σε γάλα ή κρέας θα γίνει η κατανομή των 89 εκατ. ευρώ προς τους κτηνοτρόφους, σύμφωνα με την πρόταση που εστάλη προς έγκριση στη Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως τόνισε ο υπουργός.

Το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα θα γίνουν οι ανακοινώσεις για τις επιδοτήσεις 60 εκατ. ευρώ σε πρώτη φάση για τα λιπάσματα ενώ για τις ζωοτροφές τα 89 εκατ. ευρώ που θα δοθούν, συνδέονται με την Κομισιόν, οπότε αναμένεται μικρή καθυστέρηση, εξήγησε ο υπουργός.

Ο κ. Γεωργαντάς αναφέρθηκε επίσης στο πρόγραμμα αυτονομίας των αγροτών με φωτοβολταϊκά, το πρόγραμμα επιδότησης οικίσκων, αλλά και την έλλειψη εργατικού δυναμικού. «Απαιτούνται στοχευμένα μέτρα για να μη χάσουμε την ευκαιρία από το εμπορικό ισοζύγιο που με τις εξαγωγές δείχνει την προοπτική», τονισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ), Παύλος Σατολιάς.

Πώς θα γίνει η επιδότηση στα λιπάσματα

Στα λιπάσματα η επιδότηση θα γίνει με βάση τα τιμολόγια αγοράς, ενώ στην κτηνοτροφία θα δοθεί επιστροφή λαμβάνοντας υπ ‘όψη και τον αριθμό του ζωικού κεφαλαίου και την παραγωγικότητα, είπε ο κ. Γεωργαντάς.

H ελληνική παραγωγή, δημιουργεί ασφαλείς προϋποθέσεις για επάρκεια, άρα οι ανησυχίες των πρώτων μηνών Απριλίου – έχουν λήξει. Ωστόσο παραμένει το ζήτημα της ακρίβειας, πρόσθεσε.

«Πρέπει να ενισχυθεί ο πραγματικός παραγωγός και όλοι συμφωνούμε σε αυτό», πρόσθεσε υπενθυμίζοντας την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο και την ενίσχυση επί των ζωοτροφών με το 2% του τζίρου», πρόσθεσε ο υπουργός.

Επιδότηση τοποθέτησης φωτοβολταϊκών

Με διακύβευμα το ενεργειακό κόστος, η αυτονομία ακόμη και σε περιοχές που δεν υπάρχει δίκτυο, θα ενισχυθεί με φωτοβολταϊκά σε 75.000 μικρές αγροτικές εκμεταλλεύσεις, σε πρώτη φάση, με συνολικό αριθμό 250.000. Ακολουθεί πρόγραμμα για μεγαλύτερες εγκαταστάσεις, σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης.

Επιδότηση οικίσκων – όμορων αγροτεμαχίων

«Ανακοινώσαμε χθες νέα σχέδια βελτίωσης ύψους περίπου 230 εκατομμυρίων, για τα οποία ανοίγει η πρόσκληση τον Δεκέμβριο και με κατεύθυνση τον πρωτογενή τομέα προβλέπεται επιδότηση οικίσκων για στέγαση εργατών γης.

Με δεύτερη παρέμβαση επιδοτείται η αγορά γης όταν αφορά όμορα αγροτεμάχια, ως κίνητρο στο να ενωθούν καλλιεργήσιμες εκτάσεις. «Το μεγάλο πρόβλημα στην ελληνική ύπαιθρο είναι η κατάτμηση του αγροτικού κλήρου», υπενθύμισε ο υπουργός.

Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση του μεγαλύτερου προγράμματος νέων αγροτών, προϋπολογισμού 525 εκατομμυρίων, εκ των οποίων δόθηκε ήδη το 75% με 40.000 στον κάθε αγρότη, για πρώτη φορά στη χώρα, είπε επίσης ο υπουργός πριν αναφερθεί στην έλλειψη εργατικού δυναμικού.

«Προσπαθούμε να βρούμε χώρες με δυναμικό που προσφέρεται και να δημιουργήσουμε συνθήκες άρσης γραφειοκρατικών εμποδίων», είπε ο κ. Γεωργαντάς αναφερόμενος σε συνάντησή του με τον πρέσβη του Βιετνάμ και σε διακρατική συμφωνία με το Μπαγκλαντές.

«Θέλουμε τη βοήθεια των συνεταιρισμών»

«Θέλουμε εδώ και τη βοήθεια των συνεταιρισμών», είπε ο κ. Γεωργαντάς μιλώντας για πολύ καλή συνεργασία με την Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ) .