Στην κλιμακούμενη επιθετική ρητορική της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα, αναφέρθηκε ο επικεφαλής του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος προειδοποιεί την ΕΕ για την παρουσία του Τούρκου προέδρου Ερντογάν στην Πράγα, λίγες ώρες πριν ξεκινήσει η άτυπη Σύνοδος Κορυφής.

Σε συνέντευξή του στη γερμανική «Bild» ο Βέμπερ επισημαίνει με νόημα ότι: «Ο Πούτιν δεν πρέπει να επιστρέψει στο ευρωπαϊκό τραπέζι από την πίσω πόρτα» και αναφέρεται στο πώς η Τουρκία απειλεί την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας, ενώ, παράλληλα, σημειώνει ότι ο Ερντογάν θέλει να αυξήσει τη στρατιωτική του δύναμη στα κατεχόμενα της Κύπρου.

Επίσης, ο επικεφαλής του ΕΛΚ αναφέρει σχετικά με την ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας στην ΕΕ ότι αυτή έχει απομακρυνθεί εδώ και καιρό.

Αναλυτικά όσα είπε ο Μάνφρεντ Βέμπερ

«Όταν ο Ερντογάν μεταβεί στη σύνοδο κορυφής στην Πράγα αυτή την εβδομάδα, η ΕΕ θα πρέπει να του μιλήσει ξεκάθαρα. Δυστυχώς, η πραγματικότητα είναι ότι ο Ερντογάν θέλει να αυξήσει τη στρατιωτική παρουσία στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου και απειλεί συνεχώς την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας. Αυτή δεν είναι μόνο απαράδεκτη συμπεριφορά μεταξύ των εταίρων του ΝΑΤΟ, αλλά και η πραγματικότητα για τις υποτιθέμενες φιλοδοξίες του Ερντογάν για ένταξη στην ΕΕ. Μάλλον είχε έρθει η ώρα για σαφήνεια απέναντι στην Τουρκία. Αυτό σημαίνει ότι η ένταξη στην ΕΕ έχει απομακρυνθεί εδώ και καιρό».