Με την στρατηγική της διεθνοποίησης της τουρκικής προκλητικότητας θα συνεχίσει η Αθήνα, απέναντι στην ακραία ρητορική του Ταγίπ Ερντογάν και αξιωματούχων της Άγκυρας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την Πράγα, όπου βρέθηκε στο πλαίσιο της άτυπης Συνόδου της ΕΕ, εξέπεμψε διπλό αποφασιστικό μήνυμα ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα αφήνει αναπάντητες τις συνεχείς προκλήσεις της, όπου κι αν αυτές εκδηλώνονται, καθώς και ότι η Αθήνα παραμένει πάντοτε υπέρ του ελληνοτουρκικού διαλόγου, εφόσον η τουρκική ηγεσία εγκαταλείψει την ακραία ρητορική κατά της χώρας μας.

«Η κυβέρνηση κι εγώ δεν πρόκειται να αφήσουμε καμία πρόκληση να περάσει αναπάντητη. Πιστεύω ότι όλοι όσοι συμμετείχαν, είδαν και έβγαλαν τα συμπεράσματα τους», δήλωσε ο πρωθυπουργός μετά τη Σύνοδο.

«Θα πάρω την καλή ερμηνεία και θα πω ότι όχι, δεν ήταν απειλή κατά της Ελλάδας. Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι μπορούμε να συνεχίσουμε σε αυτό το κλίμα. Θα συγκρατήσω αυτό που είπε ότι η Τουρκία δεν έχει καμία βλέψη για την εθνική κυριαρχικά καμιάς άλλης χώρας. Συγκρατώ αυτή την τοποθέτηση ως ένα σχόλιο προς τη θετική κατεύθυνση. Ελπίζω μόνο να έχει και συνέχεια και να σταματήσει επιτέλους αυτή η απαράδεκτη ρητορική αμφισβήτησης της εθνικής κυριαρχίας της χώρας μας όσον αφορά στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς αν οι κυρώσεις είναι στο τραπέζι ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως υπάρχει ένα πλαίσιο αποφάσεων που δίνει τη δυνατότητα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να προχωρήσει σε αυτό το δρόμο στην περίπτωση που η Τουρκία ξεπεράσει κάποιες κόκκινες γραμμές.

Ιδιαίτερη σημασία έχει ο επόμενος σταθμός στη διπλωματική σκακιέρα για τον πρωθυπουργό, που είναι η Σύνοδος Κορυφής 20 και 21 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες όπου βέβαια στην πρώτη γραμμή είναι τα ενεργειακά αλλά στο τράπεζι βρίσκονται πάντα οι κυρώσεις στην Άγκυρα, μετά και τις ακραίες προκλήσεις του Ταγίπ Ερντογάν στο δείπνο των ηγετών.

Εξαιρετικής σημασίας το ταξίδι στην Αίγυπτο

Στη συνέχεια, στις 7 και 8 Νοεμβρίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στην Αίγυπτο, στο Σαρμ Ελ Σέιχ για τη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών με την Κλιματική Αλλαγή, σε μια συγκυρία που οι ελληνοαιγυπτιακές σχέσεις είναι άριστες.

Στο Κάιρο αύριο ο Νίκος Δένδιας

Στο Κάιρο θα μεταβεί αύριο Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2022 ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θα μεταβεί αύριο, Κυριακή, 9 Οκτωβρίου 2022, στο Κάιρο, όπου θα έχει συνομιλίες με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι.

Οι Υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Αιγύπτου θα έχουν κατ’ ιδίαν συνάντηση ενώ θα ακολουθήσουν και διευρυμένες συνομιλίες. Στη συνέχεια, περίπου στις 14:00 ώρα Ελλάδας αναμένεται να γίνουν κοινές δηλώσεις στον Τύπο.

Η επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών στο Κάιρο εντάσσεται στο πλαίσιο των στρατηγικών σχέσεων Ελλάδας – Αιγύπτου και των τακτικών επαφών μεταξύ των δύο Υπουργών Εξωτερικών επί θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Οι συζητήσεις αναμένεται να επικεντρωθούν στις διμερείς σχέσεις καθώς και στις τελευταίες εξελίξεις σε Αιγαίο, Μέση Ανατολή και Λιβύη.


Η συνάντηση προγραμματίστηκε μετά την υπογραφή των παράνομων συμφωνιών που υπέγραψε στη Λιβύη ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, και αφορούν σε έρευνες υδρογονανθράκων στην περιοχή από τουρκικές εταιρείες. Σε τηλεφωνική επικοινωνία, τόσο ο κ. Δένδιας όσο και ο κ. Σούκρι αμφισβήτησαν τη νομιμότητα της λιβυκής κυβέρνησης εθνικής ενότητας να υπογράψει τη συμφωνία με την Άγκυρα.