48 χρόνια συμπληρώθηκαν, στις 4 Οκτωβρίου του 2022, από την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας. Το γεγονός της επετείου είναι από μόνο του αξιοσημείωτο. Όχι μόνο διότι πρόκειται για το μακροβιότερο κόμμα εξουσίας στην πολιτική ιστορία της Ελλάδας, και ένα από τα μακροβιότερα παγκοσμίως, αλλά κυρίως γιατί, εν έτει 2022, οι περιρρέουσες συνθήκες και οι παγκόσμιες προκλήσεις αποδεικνύουν τον τεράστιο αντίκτυπό της στην ελληνική ιστορία.

Η Νέα Δημοκρατία δεν διεκδίκησε ποτέ κανενός είδους αλάθητο. Παραδέχθηκε τα σφάλματά της, τα διόρθωσε και ωρίμασε πολιτικά μέσα από αυτά. Υπήρξε ωστόσο, από την ίδρυσή της από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή το 1974 μέχρι σήμερα, το κόμμα των υπεύθυνων και μεγάλων εθνικών επιλογών. Αυτή υπήρξε στο πέρασμα των χρόνων, και συνεχίζει να αποτελεί μέχρι σήμερα, την ουσιαστική και ειδοποιό διαφορά της από τους πολιτικούς της αντιπάλους: Η Νέα Δημοκρατία δεν ακολούθησε ποτέ στα μεγάλα εθνικά ζητήματα τον εύκολο δρόμο του λαϊκισμού και της μικροπολιτικής. Με γνώμονα το συμφέρον της πατρίδας και υπακούοντας στις αξίες, στις αρχές και στην ιδεολογία της, βρέθηκε πάντα στη σωστή πλευρά της Ιστορίας.

Έπρεπε να έρθει μια κοσμογονική εξέλιξη με παγκόσμιο αντίκτυπο, εν έτει 2022, για να σωπάσουν ακόμη και οι τελευταίοι αμφισβητίες του ιστορικού ρόλου του κόμματος. Μονάχα στη σκέψη του ενδεχομένου να ήταν η πατρίδα μας σήμερα, εν μέσω αυτών των γεωπολιτκών εξελίξεων, εκτός ΕΕ, ΝΑΤΟ και χωρίς ελεύθερη οικονομία, όποιος πραγματικά αγαπά την Ελλάδα τρομάζει.

Σήμερα, 48 χρόνια μετά την ίδρυσή της, η Νέα Δημοκρατία καλείται, ως κυβέρνηση εδώ και 3,5 χρόνια, να σταθεί αντάξια της ιστορίας και της πολιτικής της κληρονομιάς, βγάζοντας τη χώρα από μία δύσκολη συγκυρία, διαμορφωμένη από εξωγενείς παράγοντες παγκόσμιας κλίμακας.

Με επικεφαλής τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, καλείται σήμερα να δώσει τη μάχη για να κρατήσει την Ελλάδα όρθια απέναντι στις δυσκολίες και να εδραιώσει ακόμη περισσότερο τη θέση της στον διεθνή περίγυρο. Ως η μόνη υπεύθυνη και αξιόπιστη πολιτική δύναμη του τόπου, καλείται, παραμένοντας πιστή στις ιδέες και τις αξίες της, αλλά και προσαρμόζοντας την πολιτική της απέναντι στις νέες οικονομικές και τεχνολογικές συνθήκες, να οικοδομήσει σε στέρεες βάσεις την Ελλάδα του 2030: Την Ελλάδα στην οποία η γενιά μας θα μπορέσει να εξελιχθεί και να μεγαλουργήσει.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ο Πρωθυπουργός έχουν αποδείξει έμπρακτα, με μία σειρά μέτρων και κινήσεων ότι σέβονται, υπολογίζουν και θέλουν να πάνε μπροστά τη νέα γενιά. Οι ανακοινώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο και οι συνεχείς μειώσεις φόρων και εισφορών είναι η απόδειξη ότι η Νέα Δημοκρατία δεν θέλει τους νέους στο περιθώριο. Τους θέλει στο προσκήνιο. Τους θέλει πρωταγωνιστές. Και η αντίληψη αυτή έχει περάσει και στους ίδιους.

48 χρόνια μετά την ίδρυσή της, η Νέα Δημοκρατία παραμένει ένας μοχλός διαμόρφωσης των εξελίξεων, ευρισκόμενη πάντα στο κέντρο της πολιτικής ζωής και έχοντας πάντα στο επίκεντρο τον άνθρωπο. Και αυτή ακριβώς ήταν πάντα η ταυτότητα και η δύναμή της: Οι άνθρωποί της. Εκείνοι που την απαρτίζουν και εργάζονται με ζήλο και μεράκι για να μεγαλώσουν την παράταξη, να την εμπλουτίσουν με νέες ιδέες, παραμένοντας πιστοί στις αρχές και τις αξίες της. Εκείνοι που διασφαλίζουν ότι το 2024, στην επέτειο των 50 χρόνων από την ίδρυσή της, η Νέα Δημοκρατία θα είναι και πάλι Κυβέρνηση, χτίζοντας την Ελλάδα του μέλλοντος!

* Ο Ορφέας Γεωργίου είναι δικηγόρος και πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ