Συνεχίζει την επιθετική της ρητορική η Τουρκία μετά την υπογραφή του νέου μνημονίου με την Λιβύη, την ώρα που ο υπουργός εξωτερικών της χώρας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου δηλώνει ότι η χώρα του θα αφήσει το στίγμα της στον 21ο αιώνα.

 «Έχουμε προτεραιότητες, προστατεύουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας, είμαστε υποχρεωμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τους νόμους μας από τη Συρία μέχρι τη Λιβύη», τόνισε ο Τούρκος ΥΠΕΞ κάνοντας μια συνολική αποτίμηση του ρόλου που θέλει να διαδραματίσει η Τουρκία στην ευρύτερη περιοχή, από την Ουκρανία και τον Καύκασο μέχρι τη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο.

Στην αντεπίθεση η Αθήνα

Η Αθήνα την ίδια ώρα διατηρεί την ψυχραιμία της και περνά στην αντεπίθεση με νέο ηχηρό μήνυμα που έστειλε από το Κάιρο ο Νίκος Δένδιας λίγα 24ωρα μετά τη σύγκρουση Κυριάκου Μητσοτάκη – Ταγίπ Ερντογάν στη σύνοδο κορυφής της Πράγας.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ συναντήθηκε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμε Σούκρι, έχοντας κοινή γραμμή για την υπογραφή του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου.

«Θα υπερασπιστούμε με κάθε νόμιμο μέσο τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Δεν υποσκάπτουμε την ασφάλεια της περιοχής» τόνισε ο έλληνας ΥΠΕΞ προσθέτοντας ότι «η πρόσφατη συμφωνία Λιβύης – Τουρκίας παραβιάζει τις αρχές των Ηνωμένων Εθνών».

Επαναλαμβάνω, πρόσθεσε,  ότι «οι προσωρινές κυβερνήσεις δεν μπορούν να συνάψουν διεθνείς συμφωνίες κανενός είδους» και συνέχισε: «Η εντολή της κυβέρνησης της Λιβύης έχει λήξει εδώ και καιρό και δεν αντιπροσωπεύει τον λαό της Λιβύης».

Απέρριψε το μνημόνιο και ο Σούκρι

Αναφορικά με τις εξελίξεις στη Λιβύη, ο κ. Σούκρι τόνισε ότι είναι απαραίτητο να φύγουν οι ξένες δυνάμεις από τη χώρα ενώ ξεκαθάρισε ότι η παρούσα κυβέρνηση που έχει διάρκεια ζωής έως τον Ιούνιο του 2022, δεν έχει την απαιτούμενη νομιμότητα για να προχωρά σε διεθνείς συμφωνίες που δεσμεύουν τη χώρα.

«Αυτή η κυβέρνηση προέκυψε από τη συμφωνία με την αιγίδα του ΟΗΕ και θα πρέπει να τηρηθούν οι δεσμεύσεις», υπογράμμισε ο κ. Σούκρι αναφερόμενος προφανώς στο τουρκολιβυκό μνημόνιο. Ακόμα δήλωσε ότι μαζί με τον κ. Δένδια συζήτησαν ότι είναι απαραίτητο να γίνουν εκλογές στη Λιβύη, ενώ εξήγησε τις προσπάθειες του Καΐρου να παίξει ρόλο γεφυροποιού στις αντιτιθέμενες πλευρές.