Απαντήσεις στη Βουλή για τη συντριβή αεροσκάφους στην Καβάλα, το καλοκαίρι, έδωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, μετά από ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Σουλτάνα Ελευθεριάδου και Θεόδωρος Δρίτσας, με θέμα «Κρίσιμα ερωτήματα σχετικά με την πτώση του αεροπλάνου Antonov στην περιοχή του Παγγαίου».

«Τα αιτήματα των ενδιαφερομένων ξένων χωρών, για διέλευση στρατιωτικών αεροσκαφών και λοιπών κρατικών πτητικών μέσων, καθώς επίσης ναυλωμένων πολιτικών αεροσκαφών που χρησιμοποιούνται επ’ ωφελεία κρατικών υπηρεσιών ή υπουργείων, τα οποία πρόκειται να πραγματοποιήσουν υπερπτήση του Εθνικού Εναέριου Χώρου ή να προσγειωθούν σε ελληνικά αεροδρόμια, υποβάλλονται μέσω διπλωματικής οδού και η διπλωματική άδεια χορηγείται κατόπιν σύμφωνης γνώμης του υπουργείου Εξωτερικών», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Ξεκαθάρισε επίσης ότι «το είδος του φορτίου πυρομαχικών, το οποίο έχει ανευρεθεί στον παρόντα χρόνο, από τις εργασίες έρευνας και εκκαθάρισης του ΤΕΝΞ, είναι αδρανή πυρομαχικά». Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι «συγκεκριμένες πληροφορίες, για τον ακριβή τύπο τους, δεν μπορούν να παρασχεθούν μέσω της παρούσας διαδικασίας λόγω του βαθμού ασφαλείας».

Προβλεπόμενες ενέργειες

Όπως είπε, «έχουν πραγματοποιηθεί οι προβλεπόμενες ενέργειες για την ασφαλή μεταφορά των εν λόγω πυρομαχικών, σε κατάλληλο χώρο, προκειμένου οι αρμόδιες υπηρεσίες του Στρατού Ξηράς να προβούν στην καταστροφή τους». «Η εμπλοκή του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ), με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, συνίσταται στην χορήγηση αριθμού διπλωματικής άδειας στα ως άνω αεροσκάφη», συμπλήρωσε.

Υπενθυμίζεται ότι το oυκρανικό αεροσκάφος τύπου Antonov πραγματοποιούσε πτήση cargo με 8μελές πλήρωμα και κατέπεσε τα ξημερώματα της Κυριακής 17 Ιουλίου 2022 στην περιοχή του Παλαιοχωρίου – Αντιφιλίππων στην Καβάλα, μετά από βλάβη στον κινητήρα.