Η απόφαση της Google να «χτίσει» μια νέα ισχυρή θέση στην Ελλάδα με ένα πολυεπίπεδο επενδυτικό σχέδιο τόσο με την κατασκευή Data centers και τη δημιουργία υποδομών public Cloud όσο και με δράσεις και προγράμματα εκπαίδευσης, ψηφιακού μετασχηματισμού κ.ά. αναβαθμίζει τη θέση της στη χώρα μας, ακολουθώντας τον δρόμο που χάραξαν η Microsoft και η Amazon Web Services.

Η επένδυση αυτή έρχεται να συνεχίσει, ως νέος κρίκος στην αλυσίδα των ξεχωριστών επιχειρηματικών σχεδίων που πραγματοποιούνται τα τελευταία τρία χρόνια στη χώρα μας. Έμπρακτο δείγμα της εμπιστοσύνης που χαίρει πλέον η Ελλάδα είναι το Κέντρο Καινοτομίας της Pfizer στη Θεσσαλονίκη, το Κέντρο Πληροφορικής της Deutsche Telekom, οι επενδύσεις της Digital Realty, η συμφωνία της JPMorgan με τη Viva Wallet.

Και όλα αυτά δεν γίνονται τυχαία. Είναι αποτέλεσμα μιας ευρύτερης στρατηγικής η οποία δημιουργεί το κατάλληλο έδαφος ώστε να αναπτυχθεί το ανάλογο κλίμα που θα προσελκύσει το ενδιαφέρον για αυτού του είδους τις επενδύσεις. Και θα θυμίσω τη σχετική νομοθετική πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης η οποία βρήκε ευρύτατη πολιτική στήριξη στο Κοινοβούλιο καθώς δημιουργεί ένα ρυθμιστικό πλαίσιο κατάλληλο για να πραγματοποιηθούν οι εγχώριες τεχνολογικές ιδέες και καινοτομίες, με ξένες επενδύσεις παράλληλα, που θα δράσουν πολλαπλασιαστικά.

Έτσι, όταν επενδυτές αυτής της κλίμακας βλέπουν την Ελλάδα να έχει αναπτύξει μια πολύ συγκεκριμένη νομοθετική και ρυθμιστική δράση και την ταυτόχρονη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάπτυξης σε έργα υποδομής για να στηρίξουν ανάλογες επενδύσεις αντιλαμβανόμαστε όλοι πόσο δυναμικά απελευθερώνονται οι δυνατότητες των Ελλήνων ερευνητών, πληροφορικών και μηχανικών.

«Οι επενδύσεις, ειδικά σε τομείς αιχμής, αποτελούν πάντα αδιαπραγμάτευτη και σταθερή μας προτεραιότητα. Όχι μόνο γιατί δημιουργούν εθνικό πλούτο και νέες καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας, αναστέλλοντας το brain drain, δημιουργώντας μία νέα τάση επιστροφής νέων στην Πατρίδα μας, αλλά γιατί ταυτόχρονα κινητοποιούν και εκσυγχρονίζουν συνολικά την επιχειρηματική δράση. Ταυτόχρονα, αναβαθμίζουν την Πατρίδα μας στον παγκόσμιο χάρτη αξιοποίησης διεθνών κεφαλαίων», τόνισε μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εκδήλωση που οργανώθηκε στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Σύμφωνα με το σχέδιο που παρουσιάστηκε, ξεχωρίζει η δημιουργία του Google Cloud Region μέσα από την κατασκευή των Data Centers καθώς η επένδυση εκτιμάται εκατοντάδων εκατομμυρίων με πολλαπλά οφέλη για την ελληνική οικονομία και κοινωνία. Θα καλύψει την αυξανόμενη ανάγκη σε υπηρεσίες Public Cloud τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, εξασφαλίζοντας ψηφιακά προϊόντα και υπηρεσίες, αναγκαία για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων αλλά και του Δημόσιου τομέα. Το παγκόσμιο δίκτυο της Google Cloud Regions θα προσφέρει στους Έλληνες πελάτες την εξασφάλιση νέων ευκαιριών για τον ψηφιακό μας μετασχηματισμό και τη βιώσιμη ανάπτυξη όλων μας.

Αναμφισβήτητα, λοιπόν, η εξαγγελθείσα επένδυση της Google έρχεται να ενισχύσει το ψηφιακό προφίλ της χώρας μας, και να στηρίξει δράσεις με πολυεπίπεδους στόχους. Γιατί εταιρείες αυτού του βεληνεκούς δεν αφήνουν μόνο οικονομικό αποτύπωμα με τις επενδύσεις τους, αλλά δίνουν και εκπαιδευτική διάσταση, καθώς εκπαιδεύουν τα στελέχη τους ώστε να αποκτήσουν νέες δεξιότητες, δημιουργώντας προστιθέμενη αξία στην ελληνική οικονομία και κοινωνία.

Ο Γιάννης Παπαγεωργίου είναι Οικονομολόγος Msc, Σύμβουλος επιχειρήσεων