Η ώρα... αλλαγής ώρας πλησιάζει, αφού τα ξημερώματα της 30ης Οκτωβρίου όλα τα ρολόγια, είτε μέσω ανθρώπινης χείρας είτε... αφ’ εαυτού, θα γυρίζουν πίσω.

Το θέμα να διατηρηθεί η θερινή ώρα από τα κράτη που θέλουν έχει τεθεί εδώ και χρόνια. Μάλιστα, η Επιτροπή Μεταφορών του Ευρωκοινοβουλίου είχε ψηφίσει υπέρ για την κατάργηση της αλλαγής της το 2019, τουλάχιστον για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θέλουν να διατηρούν... άφθαρτα τα ρολόγια τους. Η ψηφοφορία έβγαλε το αποτέλεσμα 23-11, ως εκ τούτου από τον Μάρτιο του 2021 θα δινόταν το δικαίωμα της διατήρησης.

Από το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όμως, δεν πέρασε η απόφαση, οπότε η ώρα θα αλλάζει μέχρι αποδείξεως του εναντίου.

Ποιο είναι το ενάντιο; Να συνεπάγεται αύξηση της κατανάλωσης του ρεύματος και της ενέργειας εν τω συνόλω, λόγω του γεγονότος ότι σκοτεινιάζει νωρίς.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, πάντως, ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας τόνισε ότι από τις μελέτες που έχουν γίνει δεν έχει αποδειχθεί του λόγου το ασφαλές, οπότε η αλλαγή της ώρας θα γίνεται κανονικά έως νεωτέρας: «Προσπαθήσαμε και σε επίπεδο Ευρώπης να εκπονήσουμε μελέτες που να αποδεικνύουν ή να διαπιστώνουν αν τελικά η διατήρηση της θερινής ώρας θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση κατανάλωσης. Αυτό, μέχρι τώρα τουλάχιστον, δεν αποδεικνύεται. Άρα συνεχίζουμε να αλλάζουμε ώρα».