Χρειάστηκε να βρεθώ στις Βρυξέλλες για να καταφέρω να πάρω συνέντευξη, και πάλι με δυσκολία εξαιτίας του φορτωμένου προγράμματός του, από τον αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και πρώην πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Τον συνάντησα στον χώρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και μου μίλησε για τη ζωή του αλλά και την ανάγκη μιας ενιαίας ευρωπαϊκής πολιτικής για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, ενώ επανέλαβε αυτό που καθορίζει την πολύχρονη πολιτική του πορεία: ότι πάντα, θέλει να είναι χρήσιμος στου Έλληνες και στη χώρα του. Ο πρώην πρόεδρος της «γαλάζιας» παράταξης δηλώνει στα «Π» ευτυχισμένος παππούς.

meimarakis_sasa
Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε δικηγόρος. Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης της Σχολής Πολιτικών Επιστημών του Παντείου Πανεπιστημίου, με εξειδίκευση στα φορολογικά και διατριβή στα εκλογικά συστήματα. Είναι ιδρυτικό μέλος της ΟΝΝΕΔ, της οποίας διετέλεσε πρόεδρος (1984-1987), ενώ μάλιστα την οδήγησε στο Α’ Συνέδριο το 1987. Εξελέγη πρώτος σε ψήφους στην Κεντρική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας στο Συνέδριο της Θεσσαλονίκης, το 1986, και ήταν ο πρώτος εκλεγμένος γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της Ν.Δ. το 2001 και το 2004, όπου και παρέμεινε μέχρι τον Φεβρουάριο του 2006. Στις 5 Ιουλίου 2015 ορίστηκε προσωρινός αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας μετά την παραίτηση του Αντώνη Σαμαρά. Εχει διατελέσει κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. (1991), υφυπουργός Πολιτισμού, υπεύθυνος για θέματα Αθλητισμού (1992-1993), υπουργός Εθνικής Αμυνας (2006-2009), μέλος της Ελληνικής Αντιπροσωπίας στη Βορειοατλαντική Συνέλευση (2006-2009), πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής» (2010-2012), ενώ εκλέχθηκε πρόεδρος της Βουλής (2012-2015). Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Β’ Αθηνών με τη Νέα Δημοκρατία το 1989 και επανεξελέγη το 1990, το 1993, το 1996, το 2000, το 2004, το 2007, το 2009, το 2012 και το 2015.

Σε ό,τι αφορά την προσωπική του ζωή, είναι παντρεμένος με την Ιωάννα Κολοκοτά και έχει δύο κόρες. Επίσης, είχε μία αδελφή και πολύ σημαντική συνεργάτιδά του, τη Βάσω, η οποία απεβίωσε στις 26 Δεκεμβρίου του 2015 μετά από μάχη με σοβαρή ασθένεια.

Πώς είναι η καθημερινότητά σας στις Βρυξέλλες; Περνάτε όμορφα;

Η αλήθεια είναι ότι δεν είχα ιδιαίτερη διάθεση να είμαι στις Βρυξέλλες. Είχα συνηθίσει στην Ελλάδα, ήμουν στην κεντρική πολιτική σκηνή και δεν ήξερα πώς θα ήταν το Ευρωκοινοβούλιο και η ζωή μου στις Βρυξέλλες. Ερχόμενος όμως εδώ, εξελέγην στο προεδρείο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που θεωρείται πολύ μεγάλη πολιτική θέση, γιατί έχει πολιτική παρέμβαση και έχω τη δυνατότητα να κάνω παρεμβάσεις και να εξηγώ στους ξένους συναδέλφους μου τα ελληνικά ζητήματα. Από εδώ μπορώ να προσφέρω στη χώρα μου περισσότερο από την κεντρική πολιτική σκηνή. Όσον αφορά τη ζωή μου στις Βρυξέλλες, χαίρομαι την ανωνυμία μου, οπότε κινούμαι με περισσότερη άνεση. Πηγαίνω στο σουπερμάρκετ, κάνω ποδήλατο, περπατάω πολύ.

Η κόρη μου, η Ελίνα, γέννησε ένα αγοράκι και ο μικρός είναι ένας από τους σημαντικούς λόγους που έρχομαι πιο συχνά στην Αθήνα


Με την ενεργειακή κρίση και την αύξηση των τιμών της ενέργειας μπορεί να κάνει κάτι η Ευρωπαϊκή Ένωση;

Θα πρέπει να διευκρινίσουμε κάτι: Η Ευρώπη δεν έχει συγκεκριμένη αρμοδιότητα για το ζήτημα της ενέργειας, γιατί είναι εθνική πολιτική και γι’ αυτό στην αρχή το κάθε κράτος έκανε μεμονωμένες προσπάθειες. Κατάλαβαν όμως ότι έπρεπε να δοθεί συνολική λύση και σε αυτό συνέβαλαν η ελληνική κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος κατέθεσε πρόταση για ευρωπαϊκή λύση και προοπτική, κάτι που συζητάει τώρα η Ε.Ε. και πιστεύω ότι στο τέλος θα βρεθεί μια ενιαία λύση.

Με το χέρι στην καρδιά, στενοχωρηθήκατε που δεν ανανεώσατε τη θητεία σας στην προεδρία της Ν.Δ.;

Έχουμε προχωρήσει. Έχω υπηρετήσει τη Ν.Δ. από πολλές και διαφορετικές θέσεις και, όπως έχω ξαναπεί, αν και έφτασα στρατηγός, παραμένω στρατιώτης της παράταξης, με θέληση και διάθεση να είμαι παρών. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι να είμαι χρήσιμος και να μπορώ να προσφέρω στην ελληνική κοινωνία και στη χώρα μου.

Πρόσφατα γίνατε και παππούς…

Είναι ευτυχία να είσαι παππούς. Η κόρη μου, η Ελίνα, γέννησε ένα αγοράκι και ο μικρός είναι ένας από τους σημαντικούς λόγους που έρχομαι πιο συχνά στην Αθήνα.

Ένα χαρακτηριστικό σας είναι το μουστάκι σας. Θα το ξυρίζατε;

Όχι, δεν θα το ξύριζα. Το έκανα μία φορά όταν ήταν να πάω φαντάρος και αυτό γιατί θα μου λέγανε όλοι “εσύ, ο μουστάκιας, κάνε αυτό και κάνε εκείνο”. Τότε κουρευόμασταν όλοι γουλί. Είχαμε σχεδόν το ίδιο πρόσωπο και, αν ξεχώριζες, θα σε έβαζαν να κάνεις αγγαρείες.

Από τις πιο δύσκολες στιγμές της ζωής σας ήταν η απώλεια της αδελφής σας, Βάσως. Πώς το βιώσατε;

Ξεπερνιέται κάτι τέτοιο; Δεν ξεπερνιέται ο θάνατος. Με την αδελφή μου ήμασταν πάρα πολύ κοντά και μου λείπει.