vouli
Πολιτική

ΠΑΣΟΚ: Ζητά την ακρόαση της βοηθού Συνηγόρου του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού

Αίτημα των βουλευτών για Σύγκληση Επιτροπών Κοινωνικών Υποθέσεων και Ισότητας

Την πρόσκληση της βοηθού Συνηγόρου του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού σε κοινή συνεδρίαση των αρμόδιων κοινοβουλευτικών επιτροπών, ζητούν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, με αφορμή και την «πολλαπλή κακοποίηση του δωδεκάχρονου κοριτσιού» για την υπόθεση στα Σεπόλια.

Μετά την πρόσφατη συνάντηση του επικεφαλής της ΚΟ του κόμματος Μιχάλη Κατρίνη και βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, με τη βοηθό Συνήγορο για τα δικαιώματα του Παιδιού κ. Κουφονικολάκου και τον Συνήγορο του Πολίτη κ. Ποττάκη, «εκφράστηκε η ανάγκη για μια ολοκληρωμένη πολιτική, με σταθερούς πόρους, ανθρώπινο δυναμικό, ποιοτικές υπηρεσίες και ουσιαστικό έλεγχο, μακριά από λογικές ιδρυματισμού, παρωχημένης φιλανθρωπίας και στιγματισμού» αναφέρεται σε σχετική επιστολή προς τους προέδρους της επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και της επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων.

Το υπάρχον πλαίσιο έχει αποτύχει

Όπως τονίζουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στην επιστολή τους, το πλαίσιο για την αντιμετώπιση της κακοποίησης και εκμετάλλευσης των παιδιών, έχει αποτύχει: «Πρέπει να δημιουργήσουμε κάτι νέο, σύγχρονο, αποτελεσματικό με ανθρώπινη διάσταση και στόχευση. Με διαλειτουργικότητα – που σήμερα δεν υπάρχει – ανάμεσα στην οικογένεια, το σχολείο και τις κοινωνικές υπηρεσίες. Με νέα προγράμματα, μακριά από λογικές ιδρυματισμού και στιγματισμού. Με μια πλατιά συμμαχία με την κοινωνία, τα ΜΜΕ, τους φορείς. Με ευαισθητοποίηση όλων, γιατί πρέπει να ανοίξουμε τα μάτια μας και να ανοίξουν και στόματα. Η σιωπή είναι συνενοχή», αναφέρουν οι Ν. Γιαννακοπούλου, Γ. Μουλκιώτης, Μπ. Μπουρχάν, Α. Πουλάς και Γ. Φραγγίδης.

Αναλυτικά το αίτημα των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ για σύγκληση των Επιτροπών Κοινωνικών Υποθέσεων και Ισότητας με θέμα την παιδική προστασία έχει ως εξής:

«Κοινοποίηση: Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων

Προς:
Τον Πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων.

Την Πρόεδρο της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Τη Τρίτη 18 Οκτωβρίου κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ, αποτελούμενο από τον επικεφαλής της Κ.Ο. Μιχάλη Κατρίνη, την Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπο και Β’ Αντιπροέδρου της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητα, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου Νάντια Γιαννακοπούλου, τον κοινοβουλευτικό υπεύθυνο κοινωνικών υποθέσεων Γιώργο Μουλκιώτη και τη γραμματέα του τομέα Πρόνοιας Έφη Μπέκου επισκέφθηκε τον Βοηθό Συνήγορο του Πολίτη για τα δικαιώματα του παιδιού.

Κατά τη συζήτηση με την βοηθό Συνήγορο για τα δικαιώματα του Παιδιού κ. Κουφονικολάκου και τον Συνήγορο του Πολίτη κ. Ποττάκη, εκφράστηκε η ανάγκη για μια ολοκληρωμένη πολιτική, με σταθερούς πόρους, ανθρώπινο δυναμικό, ποιοτικές υπηρεσίες και ουσιαστικό έλεγχο, μακριά από λογικές ιδρυματισμού, παρωχημένης φιλανθρωπίας και στιγματισμού.

Οδηγός η Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Παιδιού του ΟΗΕ

Με οδηγό τη Διεθνή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Παιδιού του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, με κατεύθυνση την πρόληψη και τη στήριξη των οικογενειών που βιώνουν διάφορες κρίσεις οικονομικού – κοινωνικού αποκλεισμού και την αποφυγή κάθε μορφής εκμετάλλευσης και κακοποίησης παιδιών.

Τονίστηκε η ανάγκη της επιστροφής των παιδιών στο οικογενειακό τους περιβάλλον, μέσα από την αποφυγή εγκλεισμού μετά από συνεργασία κοινωνικών και δικαστικών αρχών, με αυστηρές προδιαγραφές, ελέγχους και πρωτόκολλα σε κεντρικό, περιφερικό και τοπικό επίπεδο.
Μια τέτοια πολιτική που βρίσκεται και στον πυρήνα της σύγχρονης ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, προφανώς δεν εξαντλείται σε επικοινωνιακή διαχείριση τραγικών γεγονότων, όπως το πρόσφατο με την πολλαπλή κακοποίηση του 12χρονου κοριτσιού, γεγονός που δεν προσφέρεται για κομματική ή πολιτική αντιπαράθεση, αλλά είναι πεδίο ουσιαστικού διαλόγου και συμφωνίας πάνω σε πολιτικές που πρέπει να είναι αποτελεσματικές και μετρήσιμες.

Μακριά από λογικές ιδρυματισμού και στιγματισμού

Το πλαίσιο για την αντιμετώπιση της κακοποίησης και εκμετάλλευσης των παιδιών, έχει αποτύχει. Πρέπει να δημιουργήσουμε κάτι νέο, σύγχρονο, αποτελεσματικό με ανθρώπινη διάσταση και στόχευση. Με διαλειτουργικότητα – που σήμερα δεν υπάρχει – ανάμεσα στην οικογένεια, το σχολείο και τις κοινωνικές υπηρεσίες. Με νέα προγράμματα, μακριά από λογικές ιδρυματισμού και στιγματισμού. Με μια πλατιά συμμαχία με την κοινωνία, τα ΜΜΕ, τους φορείς. Με ευαισθητοποίηση όλων, γιατί πρέπει να ανοίξουμε τα μάτια μας και να ανοίξουν και στόματα. Η σιωπή είναι συνενοχή.
Για όλους τους παραπάνω λόγους, θεωρούμε αναγκαίο να προσκληθεί σε κοινή συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, ο Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού, με στόχο να συζητηθεί εξ’ ολοκλήρου η Εθνική Στρατηγική για την παιδική προστασία και να αποφασιστεί ένα ουσιαστικό πλαίσιο πρόληψης, ευαισθητοποίησης και προστασίας από την παιδική κακοποίηση».