Τη διαβεβαίωση ότι και σήμερα θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για μια Ελλάδα πιο ισχυρή, για μια Ελλάδα που ορθώνει το ανάστημά της, καθώς σήμερα έχει ισχυρότατες Ένοπλες Δυνάμεις, διατύπωσε στη δήλωσή του ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, μετά το πέρας της παρέλασης για την Εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, στη Θεσσαλονίκη, όπου εκπροσώπησε την κυβέρνηση, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

PANAG_1
PANAG_2
PANAG_5

Η δήλωση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας:

«Εορτάζουμε σήμερα με λαμπρότητα εδώ από τη Θεσσαλονίκη την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, το Έπος του ’40. Πριν από λίγο καμαρώσαμε τα τμήματα τόσο της πολιτικής, όσο και της στρατιωτικής παρέλασης.

Νοιώσαμε το ηθικό, το φρόνημα. Είδαμε το παράστημα αυτών που συμμετείχαν. Νοιώσαμε υπερήφανοι μαζί τους. Κι έρχεται στη μνήμη μας ακριβώς αυτό το Έπος του ’40, όταν η Ελλάδα κατενίκησε έναν θεωρητικά υπέρτερο εχθρό, ένα αλαζονικό και ολοκληρωτικό καθεστώς που δεν υπολόγισε όμως -και γι’ αυτό συνετρίβη στα βουνά της Πίνδου- ότι η χώρα είχε υψηλό εθνικό φρόνημα που διέτρεχε απ’ άκρη σε άκρη όλη την Επικράτεια, όλο το λαό, είχε στιβαρή ηγεσία και είχε ισχυρές, άρτια προετοιμασμένες κι έτοιμες να πολεμήσουν και να νικήσουν Ένοπλες Δυνάμεις.

Στη σημερινή εποχή, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε είναι περίπλοκες, σύνθετες, ενδεχομένως διαφορετικά απ’ ότι .έχουμε αντιμετωπίσει στο παρελθόν, αλλεπάλληλες και παράλληλες κρίσεις. Θα τις αντιμετωπίσουμε όμως και θα τις υπερνικήσουμε εμπνεόμενοι κι από το παράδειγμα των ηρώων του ’40, τη θυσία τους την αίσθηση του καθήκοντος να υπερασπιστούν την εθνική μας κυριαρχία και το πάτριο έδαφος. Και θα συνεχίσουμε και σήμερα να αγωνιζόμαστε για μια Ελλάδα πιο ισχυρή, για μια Ελλάδα που ορθώνει ανάστημα, για μια Ελλάδα που σέβεται αλλά και απαιτεί το σεβασμό των υπολοίπων, για μια Ελλάδα που αισθάνεται σίγουρη και ασφαλής παρά τα προβλήματα και τις προκλήσεις, επειδή διαθέτει -μεταξύ άλλων- και ισχυρές και αποτρεπτικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Χρόνια πολλά Ελλάδα!
Ζήτω το Έπος του ’40!
Ζήτω το Έθνος!».

PANAG_4
PANAG_3

Την παρέλαση παρακολούθησαν επίσης ο Υπουργός Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας Χαράλαμπος Πετρίδης, οι Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ΓΕΕΦ Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης, ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΘΑ Αντώνιος Οικονόμου, οι Αρχηγοί ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ και ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, καθώς επίσης και οι Αρχηγοί των Σωμάτων Ασφαλείας. Παρών ήταν επίσης ο Πρέσβης των ΗΠΑ Τζωρτζ Τσούνης και ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ.κ. Άνθιμος, και άλλοι επίσημοι.