Για «μονιμοποίηση της ακρίβειας» κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, με αφορμή τα στοιχεία που εξέδωσε η Eurostat για τον πληθωρισμό στη χώρα μας και την Ευρωζώνη για τον Οκτώβριο.

Ακόμα, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κάνει έκκληση για «μέτρα άμεσης αποτελεσματικότητας».


Η ανακοίνωση αναλυτικά

«Η μονιμοποίηση της ακρίβειας, όπως προκύπτει και από τη σημερινή ανακοίνωση της EUROSTAT για τον εναρμονισμένο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) που στη χώρα μας τον Οκτώβριο έτρεξε με ρυθμό 9,8%, είναι το μεγάλο πρόβλημα της οικονομίας και της κοινωνίας.

Παρά τη σχετική υποχώρηση του σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ο πληθωρισμός εξακολουθεί να ροκανίζει όλο και περισσότερο τα πενιχρά εισοδήματα των νοικοκυριών, που δαπανούν το μεγαλύτερο μέρος του διαθέσιμου εισοδήματός τους για βασικά καταναλωτικά αγαθά, στα οποία σύμφωνα με την ΕΛ.ΣΤΑΤ., οι αυξήσεις είναι ακόμα και διπλάσιες του μέσου όρου του ΔΤΚ.

Παράλληλα, οι πληθωριστικές πιέσεις σε συνδυασμό με την αύξηση των επιτοκίων δανεισμού αυξάνουν το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων, που με τη σειρά τους το μετακυλύουν στον καταναλωτή.

Το καθοδικό σπιράλ των επιπτώσεων του πληθωρισμού δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με επιδοματικές πολιτικές που καταλήγουν πάλι στις τσέπες των λίγων και ισχυρών. Πολύ περισσότερο : Δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με τα μέτρα επικοινωνιακού χαρακτήρα της κυβέρνησης της Ν.Δ., αφού αυτά έχουν δυστυχώς για τους πολίτες αποδειχθεί ατελέσφορα.

Μπορεί και πρέπει να αναχαιτιστεί μόνο με μέτρα άμεσης αποτελεσματικότητας. Μέτρα που κατ' επανάληψη έχει προτείνει το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής».