Όλο και πιο προκλητικές είναι οι ενέργειες της γείτονος προς τη χώρα μας, με αποκορύφωμα την παρενόχληση σκάφους του Λιμενικού από τουρκική ακταιωρό ανοιχτά της Σάμου τη Δευτέρα.

Μιλώντας στο MEGA και τον Νίκο Ευαγγελάτο, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, σημείωσε: «Έχουμε σχεδόν τριπλάσια περαστικά σε σχέση με το 2021 και, αν αθροίσουμε το ‘20 και το ’21, θα μας δώσει σχεδόν το 2022. Έχουμε αυξημένη προκλητικότητα από την πλευρά της Τουρκίας. Η τουρκική ακτοφυλακή σε επιχείρηση έρευνας και διάσωσης ίσως προσπάθησε να δημιουργήσει και επεισόδιο. Ήταν αυτή που πρώτη επέδειξε όπλα. Από την άλλη, η ελληνική πλευρά πάντοτε αντιδρά με σύνεση, ψυχραιμία αλλά αποφασιστικότητα. Δε θα παρασυρθούμε σε καμία περίπτωση και δε θα παίξουμε το παιχνίδι της Τουρκίας», τόνισε ο υπουργός.

Όπως υπογράμμισε, το περιστατικό συνέβη εντός ελληνικών χωρικών υδάτων και δεν υπήρξε πυροβολισμός, ενώ ενήμερη είναι και η FRONTEX η οποία βρισκόταν στο σημείο.

«Το λιμενικό σώμα έχει εμπειρία σε τέτοια περιστατικά. Πρώτο μέλημα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής, όμως ξεκαθαρίζουμε ότι θα συνεχίζουμε να προστεθούμε τα θαλάσσια σύνορά μας και τα σύνορα της Ε.Ε.».

«Συνενοχή η ανοχή της Τουρκίας στη διακίνηση μεταναστών»

«Η ανοχή της Τουρκίας στην δράση των κυκλωμάτων διακίνησης μεταναστών συνιστά συμμετοχή της», είπε ο κ. Πλακιωτάκης για τα κυκλώματα διακίνησης μεταναστών.

«Ενισχύουμε επιχειρησιακά μέσα και ανθρώπινο δυναμικό, θα συνεχίσουμε με την ίδια αποφασιστικότητα να προστατευτούμε τα θαλάσσια σύνορά μας, αλλά και η ΕΕ θα πρέπει να πιέσει την Τουρκία να τηρήσει τις δεσμεύσεις της».