«Είμαι ευγνώμων για τη στήριξη της κυβέρνησης Μητσοτάκη και για το πνεύμα συνεργασίας που επέδειξε από την πρώτη ημέρα», δήλωσε ο Αμερικανός πρέσβης, Τζορτζ Τσούνης, στην ομιλία του κατά τη Σύνοδο «Pharos Summit 2022».

Τόνισε επίσης πως «η Σύνοδος αυτή είναι το επιστέγασμα του έργου των ΗΠΑ στην Ελλάδα για την προαγωγή των δεσμών μεταξύ των λαών Ελλάδας και ΗΠΑ για τους κοινούς εκπαιδευτικούς στόχους και το κοινό όραμα για την εκπαίδευση».

Αναφερόμενος στην ιστορική αξία του ελληνικού πολιτισμού για ολόκληρο τον κόσμο, ο πρέσβης είπε πως «οφείλουμε στην αρχαία Ελλάδα τόσα πολλά και απεριόριστη ευγνωμοσύνη. Όπως μας δίδαξαν και οι αρχαίοι, οι σοφοί άνθρωποι σπέρνουν καρπούς ακόμα κι αν οι ίδιοι δεν θα είναι εκεί όταν φυτρώσουν. Αυτό που γίνεται σήμερα θα ωφελήσει πολλές γενιές στο μέλλον».

Για τη βιωσιμότητα της πρωτοβουλίας, ο πρέσβης δήλωσε συγκινημένος: «Είμαι ευγνώμων για την ευκαιρία που θα έχουν μια μέρα τα παιδιά, τα εγγόνια μου και τα δισέγγονά μου και που θα είναι σε θέση να καρπωθούν τα οφέλη που εγγυάται αυτή εδώ η Σύνοδος. Εκ μέρους της οικογένειας Τσούνη, σας ευχαριστώ».

«Είμαστε περήφανοι»

Η πρεσβεία των ΗΠΑ έχει εργαστεί σκληρά με την ελληνική κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας για να στηρίξει την εξωστρέφεια του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος. «Είμαστε περήφανοι που θα είμαστε ο νούμερο 1 εταίρος της πανεπιστημιακής κοινότητας στην Ελλάδα, ενώ η Σύνοδος αυτή παγιώνει τη συνεργασία μας», τόνισε ο κ. Τσούνης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «για την αμερικανική κυβέρνηση η συγκεκριμένη πρωτοβουλία αποτελεί προτεραιότητα. Η διμερής σχέση ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ελλάδα δεν ήταν ποτέ πιο δυνατή. Είμαι περήφανος που η ελληνική κυβέρνηση προσέγγισε τις ΗΠΑ για να δοθεί σάρκα και οστά σ' ένα από τα πιο σημαντικά εκπαιδευτικά έργα. Οι χώρες μας μοιράζονται δημοκρατικές αξίες στο θέμα της εκπαίδευσης, της δημοκρατίας, την κοινωνική ευημερία και την ακαδημαϊκή ελευθερία. Η Σύνοδος αυτή ενισχύει την προσπάθεια για την προώθηση της κινητικότητας των φοιτητών. Σήμερα γράφουμε ιστορία».

Ο πρέσβης δεν παρέλειψε να τονίσει τη συνεισφορά του Υπουργείου Παιδείας και προσωπικά της υπουργού κ. Κεραμέως, λέγοντας πως «τίποτε απ' όλα αυτά δεν θα είχε συμβεί χωρίς το πείσμα της υπουργού Κεραμέως, που κατάφερε να φέρει 30 αμερικανικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας».

«Ένα θαύμα»

«Αυτό που συμβαίνει σήμερα στην Ελλάδα είναι ένα πραγματικό θαύμα. Η Ελλάδα είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία στην Ευρώπη. Κι αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο. Αλλά έχει να κάνει με το πνεύμα της ηγεσίας. Εκτός των άλλων, σήμερα η Ελλάδα είναι η απάντηση στην ενεργειακή κρίση της Ευρώπης, καθώς η χώρα είναι πρωτοπόρος στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τη διαφοροποίηση πηγών ενέργειας και την ενεργειακή μετάβαση», συμπλήρωσε ο κ. Τσούνης.

Ο πρέσβης τόνισε και τη γεωστρατηγική σημασία της χώρας για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή. Στο τέλος της ομιλίας του ο κ. Τσούνης αναφέρθηκε στον καθοριστικό και διακριτικό ρόλο και τη συμβολή της συζύγου του πρωθυπουργού, Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη. «Το ξέρω πως δεν της αποδίδονται πάντα τα εύσημα που αξίζει, αλλά γνωρίζω από πρώτο χέρι πως πολλές από τις επιτυχίες που σημειώθηκαν σήμερα έγιναν χάρη στην προσπάθεια της Πρώτης Κυρίας, της Μαρέβας Μητσοτάκη. Και θα ήθελα να την ευχαριστήσω προσωπικά που είναι φάρος και μια θετική δύναμη σε αυτή τη χώρα».