Οι πολυπόθητες έρευνες για την αξιοποίηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου είναι πλέον πραγματικότητα μετά τη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη και τις σχετικές λεπτομέρειες που είδαν το φως της δημοσιότητας.

«Ίσως εδώ να αιφνιδιάσουμε εμείς αυτή τη φορά. Είμαστε σε θέση να σας πω ότι σεισμικές έρευνες για τη διερεύνηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου θα ξεκινήσουν άμεσα. Όταν λέω άμεσα, εννοώ τις επόμενες ημέρες, στα δύο οικόπεδα τα οποία βρίσκονται νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και της Κρήτης, από την ExxonMobil», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας χαρακτηριστικά: «Η χώρα μας -όπως έχω πει πολλές φορές-, ασχέτως της προσήλωσης την οποία έχει στη γρήγορη πράσινη μετάβαση, οφείλει να διερευνήσει αν έχει αυτή τη στιγμή τη δυνατότητα να εξορύξει φυσικό αέριο, το οποίο θα συμβάλει όχι μόνο στην ενεργειακή ασφάλεια τη δική μας, αλλά και στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. Επομένως, αυτές οι έρευνες θα ξεκινήσουν από την Exxon Mobil τις επόμενες μέρες».

Η ανακοίνωση αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη χαρακτηρίζεται από έμπειρους αναλυτές ως κίνηση ματ της Ελλάδας στη σκακιέρα της Ανατολικής Μεσογείου για συγκεκριμένους λόγους. Από τη στιγμή που οι έρευνες στην περιοχή θα δείξουν ότι η εξόρυξη του φυσικού αερίου μπορεί να προχωρήσει, η Ελλάδα θα γίνει η τέταρτη χώρα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά την Ολλανδία, τη Ρουμανία και την Κύπρο που κάνει εξορύξεις.

Η επιλογή των δύο «οικοπέδων» στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή συνδυάζει σημαντικά χαρακτηριστικά. Βρίσκονται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας η οποία ακόμα και μη οριoθετημένη, υφίσταται «ipso facto» και «ab initio» (αυτοδικαίως και εξυπαρχής). Η συγκεκριμένη περιοχή επίσης δεν έχει καμία επικάλυψη με το παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο, το οποίο διαπερνά τα Δωδεκάνησα, αγνοεί την Κρήτη και βρίσκεται ανατολικότερα. Όπως επίσης δεν σχετίζεται με την οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο, η οποία έχει επικάλυψη με το παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο.

Η τοποθεσία των δύο οικοπέδων αφαιρεί από την Τουρκία τη δυνατότητα να προχωρήσει σε άμεσες προκλήσεις στο πεδίο καθώς η περιοχή βρίσκεται μακριά από τα παράλια, δεν βρίσκεται εντός του παράνομου τουρκολιβυκού σύμφώνιου, ενώ έχει δεσμευθεί από NAVTEX της Ελλάδας. Ένα από τα σενάρια αντίδρασης της Τουρκίας, το οποίο έχει εξεταστεί σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνει το ενδεχόμενο η Τουρκία να επιχειρήσει να πραγματοποιήσει έρευνες στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Γαύδου.

Σε πολιτικό επίπεδο, η ελληνική κυβέρνηση δείχνει για πέμπτη φορά ότι μπορεί να προχωρήσει με πράξεις. Η πρώτη ήταν η επέκταση των χωρικών υδάτων δυτικά, δεύτερον η συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ με την Ιταλία, τρίτον η μερική οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο και τέταρτον η συμφωνία με την Αλβανία για προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την οριοθέτηση ΑΟΖ.