Παπαθανάσης: «Συνεχίζουμε τις προσπάθειες για την ισότιμη συμπερίληψη των ΑμεΑ στην οικονομική και κοινωνική ζωή»
Με τις ψήφους της Ν.Δ. εγκρίθηκε το σχέδιο νόμου για την προσβασιμότητα σε προϊόντα και υπηρεσίες
Με τις ψήφους της Ν.Δ. εγκρίθηκεαπό την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής το σχέδιο νόμου για την προσβασιμότητα σε προϊόντα και υπηρεσίες. Επιφύλαξη για την τελική τους στάση στην Ολομέλεια δήλωσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, εκτός από το ΚΚΕ, που δήλωσε ότι καταψηφίζει.
Η ανεμπόδιστη προσβασιμότητα των ΑμεΑ σε προϊόντα και υπηρεσίες συμβάλλει στις προσπάθειες για την ισότιμη συμπερίληψή τους στην οικονομική και κοινωνική ζωή, αναγνώρισαν οι φορείς που είχαν κληθεί σε ακρόαση στην κοινοβουλευτική επιτροπή. Οι εκπρόσωποι κυρίως των επιχειρήσεων, πάντως, επισήμαναν ότι η πολιτεία θα πρέπει να σταθεί αρωγός, με μέτρα οικονομικού ή φορολογικού χαρακτήρα, για να προχωρήσουν στις απαιτούμενες προσαρμογές.
«Η ενσωμάτωση της Οδηγίας στοχεύει στην προώθηση της ανεξάρτητης διαβίωσης και της αυτόνομης επιλογής των ατόμων με αναπηρία και στην ενίσχυση της προσπάθειας για την ισότιμη συμπερίληψή τους στην οικονομική και κοινωνική ζωή», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης.
Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης επισήμανε εξάλλου ότι η Οδηγία που ενσωματώνεται στην ελληνική έννομη τάξη εντάσσεται και στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει και η Ελλάδα, στο πλαίσιο της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών, για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία.
«Για εμάς η ενσωμάτωση της Οδηγίας είναι πάρα πολύ σημαντική. Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι η χρησιμοποίηση των υπηρεσιών και των προϊόντων είναι μια ικανή και αναγκαία συνθήκη για την κοινωνική ένταξη των ατόμων με αναπηρία και τη συμμετοχή τους στην κοινωνική ζωή», είπε ο Βασίλης Κούτσιανος, γενικός γραμματέας της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ). Ο γ.γ. της ΕΣΑμεΑ επισήμανε, εξάλλου, ότι «θα πρέπει επιτέλους να θεσπιστεί το Εθνικό Σήμα Προσβασιμότητας τόσο για τα αγαθά, τα προϊόντα και τις υπηρεσίες όσο και για τα τεχνικά έργα».
«Ένα μέσο για να απαλλαγούν οι μεγάλες ή οι μικρές επιχειρήσεις από την υποχρέωση να εξασφαλίζουν την προσβασιμότητα στα προϊόντα και στις υπηρεσίες τους είναι, δυστυχώς, η διάταξη που λέει ότι αν το κόστος είναι υπερβολικό και αν μπορούν αυτό να το τεκμηριώσουν, τότε για εμάς δυστυχώς απαλλάσσονται από την υποχρέωση αυτή», επισήμανε ο Γιώργος Χρηστάκης, γενικός γραμματέας του Πανελλήνιου Συλλόγου Παραπληγικών.
«Μιλάμε για προσβασιμότητα των διαφόρων προϊόντων όταν αυτή τη στιγμή δεν έχει εξασφαλίσει το κράτος για τους ανάπηρους τα άκρως απαραίτητα τεχνολογικά βοηθήματα που είναι για την καθημερινή τους ζωή, την εκπαίδευσή τους, την ένταξή τους στην παραγωγή», ανέφερε ο Χαράλαμπος Χουρδάκης, εκπρόσωπος Γραμματείας της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Ανάπηρων (ΣΕΑΑΝ). «Για ένα αμαξίδιο σήμερα για τον κινητικά ανάπηρο, το κράτος δεν δίνει φράγκο. Καλύπτεται μόνο για τους ασφαλισμένους από τον ΕΟΠΥΥ και μόνο κατά 50%. Ένα μαξιλάρι για να μπορεί να προστατεύεται από κατακλίσεις ένας κινητικά ανάπηρος, ενώ το κόστος ξεπερνάει τα 800 ευρώ, καλύπτεται γύρω στα 200», ανέφερε ενδεικτικά ο κ. Χουρδάκης.
«Αναμφισβήτητα τασσόμαστε υπέρ στις βασικές μεταβολές που πρέπει να προκύψουν στην προσβασιμότητα όσον αφορά την καθημερινότητα του πολίτη με ειδικές ανάγκες, όσον αφορά τις μετακινήσεις, την επικοινωνία, τα θέματα υγείας, την προσβασιμότητα στο διαδίκτυο. Αυτά είναι πολύ βασικά στοιχεία τα οποία πρέπει να γίνουν από τις εταιρείες», είπε ο Στέφανος Γεωργιάδης, εκ μέρους της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ). Σημείωσε ωστόσο ότι «η ελληνική αγορά στηρίζεται στη μικρομεσαία και μικρή επιχειρηματικότητα, η οποία θα πρέπει ουσιαστικά, είτε με τη θέλησή της είτε και μέσα από χρηματοδοτικά εργαλεία, να δίνει πρόσβαση στον άνθρωπο που έχει ανάγκη». Ο κ. Γεωργιάδης επικαλέστηκε την περίπτωση των διανομέων και επισήμανε: «Είναι δυσανάλογο να ζητάμε από έναν διανομέα ή ουσιαστικά έναν διακινητή προϊόντος να ελέγχει τις τεχνικές προδιαγραφές. Αυτό δεν μπορεί να γίνει. Αυτό γίνεται μόνο από τους κατασκευαστές και κυρίως είναι ευθύνη που ανήκει στον ελεγκτικό μηχανισμό του κράτους».
Ο Νίκος Τσεμπερλίδης, πρόεδρος του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών, υπογράμμισε ότι πρέπει κυρίως οι δήμοι να υλοποιήσουν όλα τα αναγκαία έργα για την ανεμπόδιστη κυκλοφορία των ΑμεΑ στις πόλεις.
Ο Αντώνης Μέγγουλης, νομικός σύμβουλος και διευθυντής της ΕΣΕΕ, είπε ότι το νομοσχέδιο είναι πολύ σημαντικό για την ένταξη των ΑμεΑ στην κοινωνική ζωή και την ανάλογη προσαρμογή των επιχειρήσεων. Σε σχέση με τους κλάδους που εκπροσωπεί η ΕΣΕΕ, ο κ. Μέγγουλης επισήμανε ότι «σωστά στο νομοσχέδιο αναγνωρίζεται ότι οι απαιτήσεις προσβασιμότητας δεν εφαρμόζονται όταν συνεπάγονται ουσιαστική μεταβολή τού χαρακτήρα των προϊόντων και μη αναλογική επιβάρυνση των επιχειρήσεων που εμπλέκονται στη διακίνηση. Σωστά, επίσης, τίθενται εξαιρέσεις για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες ούτως ή άλλως εκ του χαρακτήρα τους δεν έχουν πάντοτε την οικονομική ευχέρεια, την ευελιξία, ώστε να ενσωματώνουν άμεσα τις νέες προϋποθέσεις, στον τρόπο με τον οποίο ασκούν την επιχειρηματικότητά τους».
Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών σε υπόμνημά του αναφέρει ότι πρέπει να στηριχθούν οι επιχειρήσεις για να εκπληρωθούν οι απαιτήσεις προσβασιμότητας σε προϊόντα και επιχειρήσεις.
ΠΗΓΗ ΑΠΕ