Επί των ηµερών του ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε η κερκόπορτα για την είσοδο σε νευραλγικές υπηρεσίες του ελληνικού κράτους των εταιρειών που σήµερα ελέγχονται για πιθανή χρήση κακόβουλων λογισµικών και καλούνται να δώσουν εξηγήσεις στην ελληνική Βουλή για τον ρόλο που διαδραµάτισαν στην υπόθεση των υποκλοπών.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, από τις καταγγελίες του οποίου άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι των αποκαλύψεων, όχι µόνο δεν εξαιρεί το κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης από την υπόθεση αυτή, αλλά «βάζει» στο κάδρο των ευθυνών την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., επειδή οι συγκεκριµένες εταιρείες ασφαλείας άρχισαν να γιγαντώνεται µέσα από τις επωφελείς συµβάσεις που κατάφεραν να συνάψουν µε τις ελληνικές αρχές ασφαλείας επί πρωθυπουργίας Αλ. Τσίπρα.

Συνδέσεις

Εξίσου σηµαντικές όµως είναι και οι συνδέσεις που κάνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ µε µία από τις εταιρείες αυτές και τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα. Και αυτό διότι αφήνει να εννοηθεί πως µεταξύ των δύο µερών αναπτύχθηκε µια ιδιότυπη «συναλλαγή» µε όρους ρουσφετολογικής εξυπηρέτησης. Οπως έχει καταγγείλει, η εταιρεία ασφαλείας που πήρε τις πρώτες καλές δουλειές από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. επί υπουργίας Ν. Τόσκα στη συνέχεια προσέλαβε τον γιο του ως υπάλληλό της.

Την είδηση αυτή, όπως είχαν αποκαλύψει τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», δεν την έχει διαψεύσει ο Ν. Τόσκας, ο οποίος διαµηνύει πως δεν έχει να κρύψει τίποτα. Σύµφωνα µε τον ίδιο, ο γιος του ένας «υπαλληλάκος ήταν», δεν κατείχε κάποια διευθυντική θέση και, το πιο σηµαντικό -κατά τον ίδιο-, είχε αποχωρήσει από την εταιρεία αυτή πριν ξεσπάσει η υπόθεση των υποκλοπών µε την παρακολούθηση του Ν. Ανδρουλάκη.

Η εταιρεία Krikel

Σε επικοινωνία µας µε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ο ίδιος έθεσε εκ νέου τη σκανδαλώδη µεταχείριση που είχε η εταιρεία Krikel από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ. ΕΛ. επί υπουργίας Ν. Τόσκα. «Μια εταιρεία που αγοράστηκε για 5.000 ευρώ επί ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. κάνει δύο απευθείας αναθέσεις, ύψους 1.400.000 ευρώ. Και µετά έρχεται η Ν.∆. και κάνει 10 εκατ. ευρώ αναθέσεις», εξηγεί ο Ν. Ανδρουλάκης, ενώ -όπως έχει καταγγείλει- «ο υπουργός που έκανε αυτή την απευθείας ανάθεση κατόπιν έβαλε τον γιο του να δουλεύει στην Krikel», εννοώντας φυσικά τον γιο του κ. Τόσκα.

«Τι έχουν να πουν για όλα αυτά ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Τσίπρας;», διερωτάται ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος συνεχώς τονίζει: «Η παρακολούθησή µου βαραίνει τη διακυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, γιατί οργανώθηκε από το παρακράτος που στήθηκε µέσα στην ΕΥΠ από την εποχή του κ. Μητσοτάκη. Οµως, το παιχνίδι της εταιρείας ξεκίνησε επί ΣΥΡΙΖΑ και κλιµακώθηκε επί Νέας ∆ηµοκρατίας».

Ερωτήματα

Επίσης, πηγές προσκείµενες στο ΠΑΣΟΚ, µε βάση τις παραπάνω απαντήσεις που ζητά ο Ν. Ανδρουλάκης από Κ. Μητσοτάκη και Αλ. Τσίπρα, αντίστοιχα, θέτουν και µια άλλη διάσταση του προβλήµατος. Εάν δηλαδή κάποιες από τις εµπλεκόµενες εταιρείες, µαζί µε τις «νόµιµες» συµβάσεις που έκαναν µε τις υπηρεσίες του ελληνικού κράτους, είχαν προχωρήσει και σε «παράτυπες» ενέργειες µε συγκέντρωση και διακίνηση «πληροφοριακού» υλικού εν είδει «επαγγελµατικής εκδούλευσης» στα κόµµατα εξουσίας, ώστε να διαιωνίζουν τις δουλειές τους µε το ∆ηµόσιο, είτε µε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είτε µε κυβέρνηση Νέας ∆ηµοκρατίας.

*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 12 Νοεμβρίου 2022.