«Το θέμα των παρακολουθήσεων είναι μια Novartis Νο 2», δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» 90,1 και την εκπομπή «Secret» με τον Παναγιώτη Τζένο.

Ο υπουργός τόνισε πως «αυτοί που καταγγέλλουν δεν έχουν επιχειρήματα και στοιχεία» και πρόσθεσε πως «οι υποκλοπές είναι θέμα που απασχολεί την Πλατεία Κολωνακίου, παρά τον ελληνικό λαό».

Ο κ. Θεοδωρικάκος ανέφερε ότι η κυβέρνηση ανέλαβε θεσμική πρωτοβουλία και ότι με νομοσχέδιο προωθεί αλλαγές στην ΕΥΠ και ασφαλιστικές δικλίδες ειδικά για πολιτικά πρόσωπα. Στην εκπομπή του Παναγιώτη Τζένου, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη σημείωσε επίσης πως «η  Δικαιοσύνη διερευνά την υπόθεση των παρακολουθήσεων», ενώ έκανε λόγο για σχέδιο κατασυκοφάντησης του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης της Ν.Δ.

«Δεν κλείνει η υπόθεση»

Στη συνέχεια, ο κ. Θεοδωρικάκος κάλεσε όσους έχουν στοιχεία να τα προσκομίσουν στη Δικαιοσύνη, ενώ υπενθύμισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ πριν από τις εκλογές άλλαξε τον Ποινικό Κώδικα. Τόνισε, μάλιστα, πως δεν κλείνει η υπόθεση εάν δεν εξιχνιαστεί. Ο υπουργός είπε επίσης ότι η Ελληνική Αστυνομία έχει σύμβαση που αφορά το σύστημα επικοινωνίας που έγινε επί ΣΥΡΙΖΑ, το 2018, και συνεχίστηκε από τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Ξεκαθάρισε, δε, ότι η Αστυνομία οφείλει να έχει τα δικά της συστήματα επικοινωνίας.

«Σε ετοιμότητα»

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος είπε επίσης στον Παναγιώτη Τζένο ότι οι Αρχές είναι σε ετοιμότητα και για επιχειρησιακή δράση στα σύνορα, ενώ αποκάλυψε πως κάθε βράδυ επιχειρείται η είσοδος 1.500 μεταναστών από την Τουρκία. Με φόντο την επίθεση στην Κωνσταντινούπολη, ο υπουργός επανέλαβε στη συνέχεια πως η Ελλάδα από θέση αρχής καταδικάζει κάθε τρομοκρατική ενέργεια.



Η συνέντευξη

Ο υπουργός Προστασίας του πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, είπε στην εκπομπή «Secret» και τον Παναγιώτη Τζένο:

Για το θέμα των υποκλοπών: Το θέμα των υποκλοπών δεν κυριαρχεί στα θέματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία η οποία βρίσκεται μπροστά σε πολύ σοβαρές προκλήσεις εξαιτίας εξωγενών κρίσεων οι οποίες δημιουργούν καινούργια προβλήματα και απασχολεί φυσικά και την κυβέρνηση η αντιμετώπιση αυτών των κρίσεων με σχέδιο και αποτελεσματικότητα γιατί κρατήσαμε όρθια την κοινωνία και την οικονομία στα προηγούμενα δύσκολα χρόνια λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, το ίδιο κάνουμε τώρα αντιμετωπίζοντας τα κύματα ακρίβειας που φτάνουν στην Ελλάδα εξαιτίας του πολέμου και της ενεργειακής κρίσης.  Τα θέματα για τις υποκλοπές που έγιναν ή δεν έγιναν είναι περισσότερο θέματα που απασχολούν την πλατεία Κολωνακίου παρά τον ελληνικό λαό. Το λεω τόσο απαξιωτικά γιατί ακόμα και αυτοί που το καταγγέλλουν καταλαβαίνουν ότι δεν έχουν επιχειρήματα και δεν έχουν στοιχεία. Εγώ βλέπω ότι αυτή η υπόθεση είναι Novartis Νο2, έχει τα χαρακτηριστικά εκείνης της υπόθεσης. Εάν βγάλετε από τη μέση αυτό που έχει γίνει αποδεκτό ότι είναι πρόβλημα και συνέβη και ο πρωθυπουργός μετά από αυτό πήρε τις αποφάσεις του. Αναφέρομαι στην παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ από εκεί και πέρα αυτό που έχει σημασία είναι ότι η κυβέρνηση ανέλαβε τη θεσμική πρωτοβουλία να εκσυγχρονίσει το πλαίσιο λειτουργίας της ΕΥΠ. Έφερε ένα νομοσχέδιο στη δημοσιότητα για να συζητηθεί που αφορά τις αλλαγές στην εθνική υπηρεσία πληροφοριών, τις ασφαλιστικές δικλείδες για την παρακολούθηση ειδικά πολιτικών προσώπων για λόγους εθνικής ασφαλείας, από εκεί και ύστερα όποιος έχει στοιχεία για οτιδήποτε άλλο θέλει θα πρέπει να τα πάει στη Δικαιοσύνη. Η κυβέρνηση έχει παραπέμψει το θέμα στη Δικαιοσύνη και η Δικαιοσύνη ασχολείται ήδη με αυτό το ζήτημα, διεξάγει τη δική της έρευνα αλλά δεν βλέπω στοιχεία και δεν ειναι ιδιαίτερα σοβαρό και πειστικό να εμφανίζουν κάποιοι με ένα πολύ σχεδιασμένο τρόπο ένα πλαίσιο κατασυκοφάντησης του πρωθυπουργού, της κυβέρνησης και της ΝΔ επειδή δεν έχουν  να πουν τίποτα για τα πραγματικά θέματα που ενδιαφέρουν τον ελληνικό λαό. Το έκαναν από το καλοκαίρι μας είπαν δολοφόνους, μας είπαν προδότες με αφορμή την ιστορία της νησίδας στον Έβρο και τους 38 ανθρώπους οι οποίοι δεν ήταν ποτέ σε ελληνικό έδαφος επί 20-25 μέρες όπως διατυμπάνιζε ο ΣΥΡΙΖΑ και απεδείχθη ότι είχαν λάθος. Μετά μας είπαν παιδοβιαστές και εγκληματίες γιατί η Ελληνική Αστυνομία με άψογο επαγγελματισμό έφερε στην επιφάνεια και εξιχνίασε το απάνθρωπο έγκλημα της σεξουαλικής κακοποίησης ενός 12χρόνου παιδιού. Μετά η ΕΛ.ΑΣ άδειασε από εγκληματικές οργανώσεις την φοιτητική εστία στου Ζωγράφου μας είπαν ότι είμαστε το κακό αστυνομικό κράτος της Δεξιάς, και τώρα έχουν ανακαλύψει το έργο κάθε δέκα ημέρες να εμφανίζουν μια λίστα με την οποία υποτίθεται ότι ο κ. Πρωθυπουργός  παρακολουθούσε το δεξί και το αριστερό του χέρι. Ο ελληνικός λαός δεν τρώει πλέον κουτόχορτο είναι αντιληπτά όλα αν είχανε ή έχουνε στοιχεία να τα πάνε στη Δικαιοσύνη.

Για τα κακόβουλα λογισμικά: Ο πρωθυπουργός είπε ότι υπάρχουν 500 τέτοια κακόβουλα λογισμικά σε όλη τη γη. Το βασικό που οφείλετε να πείτε και εσείς οι δημοσιογράφοι είναι ότι η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση όταν κυβερνούσε τη χώρα λίγες μέρες πριν τις εκλογές άλλαξε τον ποινικό κώδικα. Ο ΣΥΡΙΖΑ όταν κυβερνούσε αποποινικοποίησε την εμπορία και την κατοχή τέτοιων κακών λογισμικών παρακολούθησης. 

Ερώτηση: Γιατί το έκανε αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ;

Απάντηση: Αυτό πρέπει να σας το απαντήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Πρέπει να σας πω ότι δεν ειδικεύομαι στο θέμα και ούτε με απασχολούσε προτού αρχίσει όλη αυτή η παραφιλολογία η δουλειά του υπουργού Προστασίας του πολίτη είναι η ασφάλεια των πολιτών, η προστασία τους από το έγκλημα και την εγκληματικότητα και πάνω από όλα η δουλειά του υπουργού Προστασίας του πολίτη είναι η ασφάλεια των συνόρων μας γιατί η Ελληνική Αστυνομία είναι επιφορτισμένη με το έργο προστασίας  των συνόρων στον Έβρο από την είσοδο παράνομων μεταναστών τους οποίους συστηματικά μας στέλνει η τουρκική στρατοφυλακή με προκλητικό τρόπο. Επομένως για το ερώτημα αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να απευθυνθείτε στην αξιωματική αντιπολίτευση να απαντήσει με σαφήνεια για ποιο λόγο λίγες μέρες πριν από τις εκλογές προχώρησε σε αυτή την πράξη. 

Για τις ασφαλιστικές δικλείδες που τέθηκαν και αν διευκολύνεται το έργο των υπηρεσιών: Το έργο της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας σχετίζεται και αυτό με τον τομέα της εθνικής ασφάλειας και συνεπώς το συγκεκριμένο υπάγεται στις ρυθμίσεις που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο που δόθηκε στη δημοσιότητα. Ρυθμίσεις οι οποίες είναι θετικές γιατί εκσυγχρονίζουν όλο το πλαίσιο λειτουργίας και δίνουν εγγυήσεις καλύτερης λειτουργίας προς την ελληνική κοινωνία. Τα θέματα που αφορούν την αντιμετώπιση  του  κοινού εγκλήματος και τις διαδικασίες που έχει η Ελληνική Αστυνομία δεν μεταβάλλονται από αυτό το νομοσχέδιο.

Για τις ανεξιχνίαστες δολοφονίες: Έχω ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχει για εμάς υπόθεση η οποία να κλείσει αν δεν εξιχνιαστεί πλήρως. Αυτό αφορά το σύνολο των υποθέσεων γιατί έχουν κληρονομηθεί υποθέσεις οι οποίες αποτελούν αντικείμενο διερεύνησης σε βάθος χρόνου. Πρέπει να σας πω ότι το 2022 το ποσοστό εξιχνίασης δολοφονιών και αποπειρών για δολοφονίες είναι 90%. Η ελληνική κοινή γνώμη έχει δει ότι αυτό το υπουργείο και η Ελληνική Αστυνομία δίνουμε έναν αγώνα και για την εξιχνίαση εγκλημάτων και για να οδηγούνται όλοι στη Δικαιοσύνη. Γίνεται συστηματική προσπάθεια για να εξιχνιαστούν όλα τα εγκλήματα, ικανοποιημένος θα είμαι όταν ολοκληρωθεί πλήρως η δουλειά για όλα χωρίς εξαιρέσεις, χωρίς διακρίσεις.

Για την υπόθεση εξιχνίασης της δολοφονίας Καραϊβάζ: Για μένα όλοι οι άνθρωποι είναι το ίδιο, ανθρώπινη ζωή η οποία είτε αυτή χάθηκε είτε υπήρξε εγκληματική ενέργεια οφείλει το κράτος, οφείλει η Ελληνική Αστυνομία να κάνει τα πάντα για να το εξιχνιάσει και αυτά δεν είναι λόγια είναι πράξεις με συγκεκριμένη αποτελεσματικότητα η οποία φέτος φτάνει στο 90%. Σε ότι αφορά τη συγκεκριμένη υπόθεση σε ότι αφορά τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη έκανε και κάνει ότι πρέπει και αυτό ζητά από τους αρμόδιους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ στους οποίους έχουν δοθεί ξεκάθαρες εντολές, εξ υπερβολής θα έλεγα γιατί είναι αυτονόητη υποχρέωση αυτών των αξιωματικών, να γίνουν τα πάντα προκειμένου να βρεθούν οι ένοχοι. Δεν υπάρχουν εξαιρέσεις και διακρίσεις εξιχνίαση όλων των εγκλημάτων με την αποτελεσματικότητα που έχει η ΕΛ.ΑΣ πρέπει να το κάνει για όλους.  

Για το αν υπάρχουν σκέψεις για αναθεώρηση της σύμβασης με το TETRA: Η ΕΛ.ΑΣ έχει μια σύμβαση η οποία αφορά το σύστημα επικοινωνίας η οποία σύμβαση έχει γίνει επί ΣΥΡΙΖΑ το 2018 και την οποία συνέχισε ο προκάτοχός μου, ο κ. Χρυσοχοϊδης. Η  ΕΛ.ΑΣ οφείλει να έχει τα δικά της συστήματα επικοινωνίας, περιμένω τις εισηγήσεις των αρμοδίων αξιωματικών για το πώς πρέπει να συνεχιστεί το έργο της αναβάθμισης των επικοινωνιών της ΕΛ.ΑΣ.

Ερώτηση: Δημοσιεύματα τα οποία εμφανίζουν εμβάσματα να συνδέουν τις εταιρείες που έχουν υπογράψει τη σύμβαση με την Intellexa κλπ

Απάντηση: Αυτό είναι έργο της Δικαιοσύνης να τα βρει, δεν είναι δικό μου. Εμείς δίνουμε στη Δικαιοσύνη το σύνολο των στοιχείων που μας ζητείται  και το κάνουμε με ταχύτατο ρυθμό. Δεν μας αφορά εμάς αυτή η ιστορία.

Για την ασφάλεια των συνόρων: Υπάρχει μια καθημερινή μάχη, κάθε βράδυ συνεχίζουν οι γείτονες μας να μας στέλνουν περί τους 1.500 παράνομους μετανάστες οι οποίοι επιχειρούν να περάσουν τα σύνορα και όταν βλέπουν την παρουσία της ΕΛ.ΑΣ και των δυνάμεων του Ελληνικού Στρατού αποθαρρύνονται και δεν προχωρούν συνήθως αλλά το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο. Υπάρχει απόλυτη ετοιμότητα. Ο αριθμός ειναι αυξημένος κατά 50% από τον αντίστοιχο περσινό μήνα των ανθρώπων που επιχειρούν για αυτό το λόγο είμαστε σε απόλυτη ετοιμότητα και σε επιχειρησιακή δράση για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα.

Για με τις τουρκικές  δηλώσεις ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να δεχτεί τρομοκράτες στο έδαφός της με αφορμή την έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη: Η Ελλάδα από θέση αρχής καταδικάζει κάθε τρομοκρατική ενέργεια όπου και αν συμβαίνει και εναντίον οποιοδήποτε και το ίδιο κάναμε και για την τρομοκρατική ενέργεια που συνέβη στην Κωνσταντινούπολη συλλυπούμενοι τον γειτονικό λαό και το τουρκικό κράτος αλλά θα πρέπει να γνωρίζουν πολύ καλά φυλάμε απολύτως τα σύνορά μας, δεν επιτρέπουμε την είσοδο τρομοκρατών στην Ελλάδα. Η Ελλάδα δεν έχει καμία σχέση με τρομοκράτες πουθενά στο έδαφός της. Είναι κράτος δικαίου είναι χώρα η οποία συμβάλει στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Για τον εορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου:  Έχω ξεκαθαρίσει ότι εμάς μας ενδιαφέρει να υπάρξει ειρηνικός εορτασμός. Η αστυνομία κάνει τη δουλειά της   για να συμβάλει στο μέγεθος της ευθύνης της στη διατήρηση της ειρήνης και της κοινωνικής γαλήνης στο κέντρο της Αθήνας και σε όλη τη χώρα, έχει πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα  για να συνδράμει στην ασφάλεια των ανθρώπων που θα συμμετέχουν στις πορείες, για να συνδράμει στην ασφάλεια όλων των πολιτών που ζουν στο κέντρο και για να συνδράμει στην ασφάλεια της περιουσίας των πολιτών. Το κάλεσμά μου είναι προς τους διοργανωτές και προς τα κόμματα της Αντιπολίτευσης να συμβάλλουν και εκείνοι με υπεύθυνη στάση για να αποφευχθούν πλήρως επεισόδια, για να απομονωθούν όσοι θα ήθελαν να τα δημιουργήσουν και να μείνει στη μνήμη η επέτειος και τα μηνύματα της και όχι οτιδήποτε άλλο.