Κακά Κορίτσια (Σχόλιο: Ντέπυ Γκολεμά)
Κακά Κορίτσια (Σχόλιο: Ντέπυ Γκολεμά) Μαρία Λεμονιά Έλενα Καραμίχαλου
borel_22
Πολιτική

Ζοζέπ Μπορέλ: «Το τουρκολιβυκό μνημόνιο παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών»

Ο Μπορέλ κάλεσε την Τουρκία να αποφεύγει ενέργειες που υπονομεύουν την περιφερειακή σταθερότητα

Καταδίκασε το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο ο ύπατος εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ .

«Το μνημόνιο συνεννόησης Τουρκίας-Λιβύης του 2019 για την οριοθέτηση περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών, δεν συνάδει με το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν μπορεί να παράγει έννομες συνέπειες για τρίτα κράτη», επισήμανε σε γραπτή απάντηση προς τον ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Μανώλη Κεφαλογιάννη.

Παράλληλα, ο Μπορέλ κάλεσε την Τουρκία, σχετικά με την πρόσφατη συμφωνία για την εξόρυξη υδρογονανθράκων, να αποφεύγει ενέργειες που υπονομεύουν την περιφερειακή σταθερότητα.

«Είναι επιτακτική ανάγκη να τηρούνται το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, η αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας, η κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα επί των θαλάσσιων ζωνών όλων των παράκτιων κρατών, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων που γεννώνται από τα νησιά τους. Όλα τα μέλη της διεθνούς κοινότητας πρέπει να συμμορφώνονται με τις αρχές αυτές», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται πως την προσεχή εβδομάδα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα έρθει προς έγκριση το Ψήφισμα για την Κατάσταση στη Λιβύη, όπου περιλαμβάνονται δύο τροπολογίες του κ. Κεφαλογιάννη, με τις οποίες ζητεί την ακύρωση από τη Λιβύη του τουρκολιβυκού μνημονίου και της συμφωνίας της 3ης Οκτωβρίου για την εξόρυξη υδρογονανθράκων.