«Από την επόμενη εβδομάδα θα είναι διαθέσιμο το κουμπί πανικού που θα είναι μια κρυπτογραφημένη εφαρμογή που θα εγκαθιστούν στα κινητά τους οι γυναίκες που έχουν πέσει θύματα οικογενειακής βίας ή ζουν σε καθεστώς φόβου», δήλωσε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1 και στην εκπομπή «Στον Αέρα» με την Νίκη Λυμπεράκη η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Μαρία Συρεγγέλα.

Αναλυτικά οι δηλώσεις της
 

Αναφορικά με το «κουμπί πανικού»: Είναι μια εφαρμογή την οποία θα μπορεί να προμηθεύονται οι γυναίκες μέσω των αστυνομικών τμημάτων ή μέσω των συμβουλευτικών κέντρων όπου θα είναι μια εφαρμογή η οποία θα είναι κρυπτογραφημένη, δεν θα γραφεί δηλαδή «panic button» πάνω και θα μπορούν με το πάτημα του κουμπιού όταν βρισκονται στη θέση που απειλείται η σωματική τους ακεραιότητα και χρειάζεται να κληθεί η αστυνομία, με το πάτημα ενός κουμπιού θα έρχεται η αστυνομία στο σημείο που θα είναι η γυναίκα αυτή. Η εφαρμογή αυτή θα είναι διαθέσιμη από την επόμενη εβδομάδα.

Η εφαρμογή αυτή είναι μια δωρεά του ιδρύματος Vodafone, έχει δοκιμαστεί σε πάρα πολλές χώρες και έχει αποτελέσματα. Είχαμε μια συνεργασία με το Προστασίας του πολίτη, με τον κ. Θεοδωρικάκο και με το Ψηφιακής Διακυβέρνησης, τον κ. Πιερρακάκη, ώστε να γίνει εφαρμόσιμη η όλη διαδικασία και είμαστε έτοιμοι από τις αρχές της επομένης εβδομάδας να μπορεί να το προμηθεύεται όποια γυναίκα επιθυμεί πάντα μέσω των συμβουλευτικών κέντρων και των αστυνομικών τμημάτων. Δεν είναι δηλαδή μια εφαρμογή για όλο τον κόσμο και δεν πρέπει να είναι για όλο τον κόσμο γιατί το θέμα μας είναι να είναι κρυπτογραφημένη.

Για τα συμβουλευτικά κέντρα: Σε όλη την Ελλάδα είναι 44 και μπορούν να βρουν το πλησιέστερο σε αυτές από το metooGreece.gr ή από το Womensos.gr. Στα συμβουλευτικά κέντρα εκτός από δια ζώσης μπορεί να γίνουν και διαδικτυακά οι συνεδρίες με τον/την ψυχολόγο, τον/την κοινωνική λειτουργό, με την συμβουλευτική και στήριξη που έχουμε πλέον ή στη γραμμή 15900 είτε μέσω mail προσπαθούμε να βρούμε διάφορους τρόπους για να προστατεύσουμε τις γυναίκες θύματα βίας και βέβαια όλες αυτές οι συνεδρίες είναι απόρρητες και δεν τις μαθαίνει κανείς. Οπότε λέμε ότι μπορούν να πάνε και από τα συμβουλευτικά κέντρα να προμηθευτούνε τη συγκεκριμένη εφαρμογή.

Το κουμπί πανικού ξεκινάει πιλοτικά θα μπορούν να το προμηθεύονται οι γυναίκες από την Αττική και Θεσσαλονίκη μέσω των συμβουλευτικών κέντρων αυτών των περιοχών ή στα αστυνομικά τμήματα των δύο αυτών περιφερειακών ενοτήτων. Θα δούμε πως θα λειτουργήσει, τι θέματα ενδεχομένως μπορεί να προκύψουν, και ότι πρόβλημα βγει θα μπορέσουμε να το λύσουμε άμεσα και μετά θα πάει σε όλη την Ελλάδα. Γίνονται πάρα πολλές εκπαιδεύσεις στους αστυνομικούς πάνω στα θέματα αυτά γιατί ήταν και θέματα που στο παρελθόν δεν τα αγγίζαμε, δεν τα «γνωρίζαμε» ή δεν θέλαμε να τα δούμε κατάματα για αυτό λέμε «μη σωπαίνετε, μιλάτε». Όλοι μας θέλουμε να υπάρχουνε καταγγελίες και σαφώς να γίνονται και να εφαρμόζονται πολιτικές με δράσεις ενημέρωσης, ευαισθητοποίηση για να προχωρήσουμε και στην πρόληψη του φαινομένου ώστε κάποια στιγμή να μην υπάρχει.

Ερωτηθείσα πόσο διάστημα θα διαρκέσει η πιλοτική εφαρμογή του panic button: Θα δούμε πως θα ξεκινήσει στα αστυνομικά τμήματα και στα συμβουλευτικά κέντρα στις δύο αυτές περιφερειακές ενότητες και θα προχωρήσει πανελλαδικά μέσα στο επόμενο εξάμηνο.