Μπορεί οι εθνικές εκλογές να απέχουν, κατά πάσα πιθανότητα, έξι μήνες, ωστόσο οι περιοδείες του Κυριάκου Μητσοτάκη στην περιφέρεια έχουν ήδη αρχίσει να πυκνώνουν. Μετά την Πιερία και τη Φωκίδα, σειρά έχει ο νομός Αχαΐας, τον οποίο μάλιστα ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί για ένα διήμερο, αρχής γενομένης από σήμερα το πρωί, παρουσιάζοντας και το όραμά του για την «Πάτρα του 2030».

Για την κυβέρνηση, όπως έχει τονίσει ο κ. Μητσοτάκης, η ισόρροπη ανάπτυξη των περιφερειών συνιστά κύρια δύναμη για την εθνική ευημερία. Αλλά «και εργαλείο για την άμβλυνση των ανισοτήτων, για την ενίσχυση της εξωστρέφειας, την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων κάθε γωνιάς της Ελλάδας». Όπως επίσης έχει δηλώσει, «διοχετεύουμε συνεπώς, μέσω δράσεων που πολλαπλασιάζονται διαρκώς, σημαντικό μέρος των εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων ύψους 8,2 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ στις περιφέρειες».

Από την Πάτρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναδείξει τον σχεδιασμό και την υλοποίηση έργων μεγάλης τοπικής σημασίας, όπως η χρηματοδότηση 9.650.000 ευρώ για την αποκατάσταση της παράκτιας ζώνης Ρίου - Αγ. Βασιλείου, της βόρειας δηλαδή ακτογραμμής της Πάτρας, το έργο στο χώρο του πρώην κολυμβητηρίου της Αγυιάς και η εκκίνηση του έργου για το σιδηροδρομικό δίκτυο Κιάτο - Αίγιο, αλλά και το ξεμπλοκάρισμα της γραμμής Ροδοδάφνη - Ρίο. Το εμβληματικό, βέβαια, έργο το οποίο θα απασχολήσει την επίσκεψη του πρωθυπουργού είναι ο αυτοκινητόδρομος Πατρών - Πύργου, ένα έργο το οποίο βρίσκεται σήμερα στο 7% της ολοκλήρωσης και η εξαγγελία θα αφορά στην ολοκλήρωσή του το 2025.

«Ο δρόμος αυτός, όμως, είναι ένα μόνο από τα μεγάλα έργα τα οποία γίνονται στη Δυτική Ελλάδα», επεσήμανε πρόσφατα ο κ. Μητσοτάκης. «Το Πάτρα - Πύργος αποτελούσε και αυτό ένα έργο κολλημένο όχι απλά στα γρανάζια της γραφειοκρατίας, αλλά -τολμώ να πω- ένα έργο το οποίο είχε υποταγεί στις ορέξεις της διαπλοκής της προηγούμενης κυβέρνησης. Έγινε πολύ μεγάλη προσπάθεια για να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε τις σχετικές ευρωπαϊκές εγκρίσεις, ώστε το έργο αυτό να προχωρήσει. Και χωρίς να θέλουμε να ευλογήσουμε τα γένια μας, εάν η ελληνική κυβέρνηση δεν είχε καταφέρει να κερδίσει, συνολικά, ευρωπαϊκή αξιοπιστία στις Βρυξέλλες, είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν το έργο Πάτρα - Πύργος θα ξεκινούσε».

Παράλληλα, η Google θα προχωρήσει στην ίδρυση δύο Κέντρων Αριστείας (Centres of Excellence), ένα και στη Θεσσαλονίκη και ένα στην Πάτρα, σε συνεργασία με την Deloitte, τα οποία θα είναι αφιερωμένα στην τεχνητή νοημοσύνη και την αειφορία. Κύριος στόχος θα είναι η ανάπτυξη ψηφιακών εργαλείων για την ταχύτερη επίτευξη στόχων που συνδέονται με την αειφόρο ανάπτυξη και την ανθεκτικότητα στις προκλήσεις που προκαλεί η κλιματική κρίση.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη

Το πρωί της Τρίτης ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το Αίγιο, στη συνέχεια θα μεταβεί σε έργα υποδομών που είναι σε εξέλιξη στην περιοχή και θα επισκεφτεί την Κάτω Αχαΐα.

Στις 19:30 ο πρωθυπουργός θα μιλήσει στον πολυχώρο Royal Patras.

Την Τετάρτη, στις 10:00, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφτεί την έδρα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στην Πάτρα, για την παρουσίαση του ολοκληρωμένου σχεδίου για την Πάτρα του 2030.

Στις 13:30 ο πρωθυπουργός θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ.