Μία εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση βιώνει η δημοσιογράφος Ιωάννα Κολοβού, η οποία χάνει το σπίτι της λόγω χρέους στην τράπεζα.

Μάλιστα, ήταν ηχηρό καμπανάκι για την κυβέρνηση οι σκηνές που εκτυλίχθηκαν έξω από το σπίτι της κ. Κολοβού, με τον δικαστικό επιμελητή να κόβει με αλυσοπρίονο την πόρτα, ενώ έντονα αντέδρασαν αρκετοί πολίτες.

Έτσι, η κυβέρνηση αναμένεται να επιχειρήσει να δώσει απάντηση στις ανησυχίες για τη δημιουργία νέων «κόκκινων δανείων», σύμφωνα με το the toc.gr, μετά τα καμπανάκια που ακούγονται εξαιτίας της αύξησης των επιτοκίων, που έχει προκαλέσει άνοδο και στο κόστος των δανείων.

Μπορεί, όπως ανέφερε και στη Βουλή ο κ. Σκυλακάκης, η απόφαση για τον πλειστηριασμό του σπιτιού της δημοσιογράφου να ελήφθη τον Μάρτιο του 2019 -επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή-, όμως η απόφαση για την έξωση ήρθε επί Νέας Δημοκρατίας και, συνεπώς, η κυβέρνηση να πρέπει να διαχειριστεί την κατάσταση αυτή.

Έτσι, αν και προσωρινά η έξωση διακόπηκε, οι εικόνες αυτές –λίγο καιρό, μάλιστα, πριν από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου– ήταν ηχηρό καμπανάκι στο Μαξίμου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μάλιστα, στη συνέντευξη Τύπου στην Πάτρα προανήγγειλε την πρόθεση της κυβέρνησης να παρέμβει στο θέμα, βοηθώντας τους συνεπείς δανειολήπτες να αντιμετωπίσουν τυχόν προβλήματα με την καταβολή των δανειακών τους πληρωμών.

Νωρίτερα, σύμφωνα με πληροφορίες, αναστάτωση επικράτησε στο Υπουργείο Οικονομικών, καθώς είχε διαπιστώσει δυσκολίες και καθυστερήσεις στην εξόφληση των δανειακών υποχρεώσεων των νοικοκυριών.

Χθες ο Χρήστος Σταϊκούρας σημείωσε ότι οι προκλήσεις της περιόδου είναι τεράστιες, γι’ αυτό το τραπεζικό σύστημα -το οποίο στηρίχθηκε αρκετά στο παρελθόν- πρέπει τώρα:

Να συμβάλει στην πιστωτική επέκταση, εντατικοποιήσει τις προσπάθειες για τη ρύθμιση των οφειλών μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού, αναμορφώσει την τιμολογιακή πολιτική των δανείων, καταθέσεων και προμηθειών και να δείξει ευαισθησία στους ευάλωτους.

Η παρέμβαση του κράτους, ωστόσο, δεν είναι και τόσο εύκολη, ούτε όμως και οι λύσεις μπορούν να βρεθούν από τη μία μέρα στην άλλη. Γιατί το πρόβλημα είναι σύνθετο, πολυπαραγοντικό και κάποιες από τις διεξόδους που έχουν ακουστεί ως λύση έχουν και δημοσιονομικό κόστος.

Τα σενάρια που αρχίζουν να συζητούνται, χωρίς ωστόσο να έχει προκριθεί κανένα από το Υπουργείο Οικονομικών μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τις πληροφορίες του the toc.gr, είναι:

-η επιδότηση της αύξησης των επιτοκίων με εισοδηματικά κριτήρια,

-η επιμήκυνση αποπληρωμών ή

-η περίοδος χάριτος, με χαμηλά επιτόκια, κυρίως για τους ασθενέστερους οικονομικά. Κάποια από αυτά τα μέτρα έχουν ήδη ανακοινωθεί στην Ισπανία, με περιόδους χάριτος και πάγωμα πληρωμής δόσεων για 1.000.000 νοικοκυριά που έχουν στεγαστικά δάνεια, σε μία προσπάθεια να μετριαστεί η πληγή από την αύξηση του πληθωρισμού και την αύξηση των επιτοκίων.

Πάντως, σημειώνεται πως στην υιοθέτηση του ισπανικού μοντέλου, βέβαια, ή όποιου άλλου θα πρέπει να συμφωνήσουν και οι τράπεζες. Έτσι, με τους εκπροσώπους των τραπεζών δεν αποκλείεται να έχει συνάντηση σύντομα ο Χρήστος Σταϊκούρας.