«Εισάγουμε σημαντικές διατάξεις για τη θωράκιση της κοινωνικής προστασίας. Χορηγούμε εκ νέου ενίσχυση σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού για την άμβλυνση των συνεπειών από την ενεργειακή κρίση και της γενικότερης κρίσης τιμών, ενισχύοντας την κοινωνική συνοχή και το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών»

Αυτό ανέφερε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου μιλώντας στο νομοσχέδιο «Εξορθολογισμός ασφαλιστικής και συνταξιοδοτικής νομοθεσίας, ενίσχυση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και άλλες διατάξεις» στην Ολομέλεια.

Η υφυπουργός επισήμανε την προτεραιότητα που δίνει η κυβέρνηση σε ευάλωτους και στα άτομα με αναπηρία λέγοντας ότι δεν αποδεικνύεται μόνον από αυτό το έκτακτο επίδομα των Χριστουγέννων που θα δοθεί αλλά και μέσα από τις νέες υπηρεσίες και τα προγράμματα που συμπεριλαμβάνονται στο παρόν σχέδιο νόμου.

Η κ. Μιχαηλίδου αναφέρθηκε διεξοδικά στις υπηρεσίες που θεσπίζονται για την πρώιμη παρέμβαση για τα άτομα με αναπηρία, στις υπηρεσίες της προσβασιμότητας κατ' οίκων και σε χώρους εργασίας, στις υπηρεσίες για την επαγγελματική αναδοχή, στις υπηρεσίες της υποστηριζόμενης απασχόλησης ατόμων στο φάσμα του αυτισμού, αλλά και στα εξασφαλισμένα νέα προγράμματα ύψους 75 εκατ. ευρώ που έχουν εξασφαλιστεί.

Για το πρόγραμμα της προσβασιμότητας κατ' οίκον και στην εργασία ατόμων με αναπηρία

Ειδικότερα, ανέφερε το σημαντικό ρόλο της πρώιμης παρέμβασης στα παιδιά έως 6 ετών, σημειώνοντας ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι ύψους 35 εκατ. ευρώ. Για το πρόγραμμα της προσβασιμότητας κατ' οίκον και στην εργασία ατόμων με αναπηρία έχει διασφαλιστεί το ποσό των 20 εκατ. ευρώ και αφορά 5.000 άτομα με αναπηρία που μπορούν τα ίδια να αξιοποιήσουν μέσα από το πλαίσιο που δημιουργείται και τις ανάγκες του.

Υπογράμμισε «τη διαρκή αγωνία της κυβέρνησης για αποκατάσταση παιδιών που στερούνται το οικογενειακό τους περιβάλλον» λέγοντας ότι είναι κάτι για το οποίο «παλεύουμε εδώ και τριάμισι χρόνια και στηρίζεται στην αποϊδρυματοποίηση». Στην κατεύθυνση αυτή «φέρνουμε την επαγγελματική αναδοχή, όπου δυστυχώς υπήρχε ένα κενό πλαίσιο».

Η υφυπουργός αναφέρθηκε και στη θέσπιση του Συντονιστή που προβλέπεται στο Εθνικό Σχέδιο κατά της κακοποίησης και εκμετάλλευσης ανηλίκων, λέγοντας πως θα παρακολουθεί την υλοποίηση του σχεδίου δράσης και θα συνεργάζεται και με όλα τα ευρωπαϊκά και διεθνή όργανα. Σχολιάζοντας την επικαιρότητα με τα όσα αποκαλύπτονται στην υπόθεση της «Κιβωτού», υπογράμμισε πως «δεν παρακολουθούμε τις εξελίξεις αλλά αντιδρούμε και δίνουμε δυναμικές λύσεις. Οι θεσμικές μας παρεμβάσεις για την παιδική προστασία δεν ακολούθησαν αλλά προηγήθηκαν των εξελίξεων. Και μάλιστα παρά την έντονη αντίδραση κάποιων και εδώ στο Κοινοβούλιο σε παρεμβάσεις μας, αποδείχθηκε ότι δεν ήταν κενό γράμμα αλλά θωράκισαν την Πολιτεία και τα παιδιά της με τα απαραίτητα εργαλεία για την άμεση και γρήγορη αντίδραση στην προστασία των ευάλωτων παιδιών».