Kwstis_Hatzidakis2
Πολιτική

Χατζηδάκης: Για τις 20 Δεκεμβρίου η επιταγή ακρίβειας των 250 ευρώ - Όλα όσα είπε για τις συντάξεις, το πρόγραμμα «Σπίτι μου» και τις εκλογές (Βίντεο)

«Στους 22 μήνες που είμαι στο υπουργείο έχουν δοθεί 470.000 συντάξεις», τόνισε ο υπουργός Εργασίας

Για το πρόγραμμα «Σπίτι μου», τις συντάξεις, την επιταγή ακρίβειας των 250 ευρώ και τις επερχόμενες εκλογές μίλησε στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Συνδέσεις» ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης.

Πρόγραμμα «Σπίτι μου»

Για το πρόγραμμα «Σπίτι μου» τόνισε ότι για το σχετικό νομοσχέδιο τελειώνει η διαβούλευση στις 7 του μηνός και στόχος είναι πριν από τα Χριστούγεννα να πάει στη Βουλή και να ψηφιστεί για να γίνει νόμος του κράτους. «Θέλουμε τουλάχιστον δύο από τις παρεμβάσεις αυτές να τρέξουν -ει δυνατόν- και στο πρώτο τρίμηνο του 2023. Η μία είναι τα χαμηλότοκα δάνεια για τους νέους και η άλλη είναι το υποπρόγραμμα "Κάλυψη", το οποίο αφορά πολύ φτωχούς συμπολίτες μας, πολύτεκνους κατά προτεραιότητα, ανθρώπους με πάρα πολύ χαμηλό εισόδημα και για τους οποίους θέλουμε να εξασφαλίσουμε σε πρώτη φάση 1.000 διαμερίσματα για τα οποία υπάρχουν οι βάσεις», τόνισε ο υπουργός, εξηγώντας ότι έχει περιοριστεί πολύ η ζήτηση για το πρόγραμμα Εστία, με αποτέλεσμα τα διαμερίσματα που εντάσσονταν σε αυτό να ανακαινιστούν και να διατεθούν στους ανθρώπους εκείνους που θα πληρούν τα αντίστοιχα εισοδήματα.
Πρόκειται για ακίνητα ιδιωτών που τα έχουν δώσει ήδη στο Δημόσιο στο προηγούμενο πρόγραμμα και θα γίνει συμφωνία να υπάρξει παράταση των μισθώσεων αυτών ώστε να δοθούν στη συνέχεια με πολύ χαμηλό ενοίκιο ή και καθόλου ενοίκιο στους ανθρώπους αυτούς.
Όσον αφορά το πρόγραμμα «Σπίτι μου», αφορά σε νέους ηλικίας 25-39 ετών. «Το ανώτατο όριο υπάρχει γιατί το πρόγραμμα έχει κοινωνικό χαρακτήρα, το κατώτατο, δηλαδή τα 10.000 ευρώ εισόδημα τον χρόνο, που αντιστοιχεί στον κατώτατο μισθό, υπάρχει γιατί κάπως πρέπει να ξεπληρώσεις το δάνειο. Εάν δεν έχεις καθόλου εισόδημα, πού θα βρεις τα λεφτά για τη δόση. Η δόση είναι πάρα πολύ χαμηλή επειδή τα τρία τέταρτα του δανείου είναι άτοκα λόγω του ότι τα επιδοτεί η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης. Δηλαδή συμφέρουν τα δάνεια αυτά, διότι θα δίνεις μία δόση που θα είναι χαμηλότερη από το νοίκι που θα πλήρωνες κανονικά και θα σου μείνει και το σπίτι», εξήγησε ο υπουργός.

Υπενθύμισε ότι υπάρχει ανώτατο όριο τιμής για το ακίνητο, που είναι τα 200.000 ευρώ, αλλά υπάρχει και μία ιδία συμμετοχή, η οποία έχει οριστεί στο 10%. «Όλα αυτά τα έχουμε συνεννοηθεί με την Ένωση Τραπεζών και βεβαίως για τη λήψη του δανείου θα πρέπει να συνεννοηθεί ο καθένας με την τράπεζά του και θα ισχύσουν, όπως αντιλαμβάνεστε, τα τραπεζικά κριτήρια. Δεν είναι δηλαδή ένα πρόγραμμα το οποίο είναι απολύτως κρατικό, όπου το κράτος παρεμβαίνει από την αρχή μέχρι το τέλος. Έχει όμως ένα βασικό πλεονέκτημα, ότι σταθερά το επιτόκιο σε αυτά τα δάνεια θα είναι στο ένα τέταρτο των επιτοκίων της αγοράς για τα στεγαστικά δάνεια. Είναι θέμα συνεννόησης με τις τράπεζες και η λογική είναι ότι έχουμε στην άκρη κάποια λεφτά. Τα δίνουμε. Σας είπα, τα τρία τέταρτα είναι άτοκα και από κει και πέρα, αν εξαντληθεί ο προϋπολογισμός, υπάρχει μια συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών να επανέλθουμε και με μια δεύτερη δόση».

Όσον αφορά τον χρόνο αποπληρωμής, τόνισε ότι αυτό εξαρτάται από τις τράπεζες. «Μπορεί να είναι 10 χρόνια, μπορεί να είναι 20 χρόνια, μπορεί να είναι 30 χρόνια. Είναι η κλασική λογική των στεγαστικών δανείων».

Σε ερώτηση γιατί επιλέχθηκαν τα συγκεκριμένα ηλικιακά όρια, ο υπουργός απάντησε ότι στόχος ήταν κατά προτεραιότητα να εξυπηρετηθούν οι νέοι για το ξεκίνημα της ζωής τους και λόγω του δημογραφικού προβλήματος. «Βλέπω και στις διάφορες ιστοσελίδες που κάνουν σχόλια και λένε γιατί αποκλείετε τους 40, αυτούς που είναι 41, αυτούς που είναι 45. Γιατί κάποια στιγμή πρέπει να μπει ένα όριο και γιατί το ποσό αυτό που έχουμε στη διάθεσή μας δεν είναι ανεξάντλητο. Καταλαβαίνω κι εγώ ότι υπάρχει ένας βαθμός αυθαιρεσίας όταν θέσεις ένα ηλικιακό όριο. Προτεραιότητα έχουν τα νέα ζευγάρια, αλλά δεν αποκλείουμε και κάποιος να μπει στο πρόγραμμα χωρίς να είναι παντρεμένος. Γιατί εντάξει, και οι μη παντρεμένοι έχουν ψυχή».

Πρόγραμμα «Κοινωνική αντιπαροχή»

Μιλώντας για το πρόγραμμα «Κοινωνική αντιπαροχή», τόνισε ότι στοχεύει στην αξιοποίηση ακινήτων της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης, τα οποία αντί να δοθούν για να κτιστούν οι εργατικές κατοικίες που ξέραμε μέχρι τώρα, θα δοθούν ύστερα από διαγωνισμούς σε ιδιώτες, οι οποίοι θα χτίσουν, όπως γίνεται στο εξωτερικό, καινούργια κτίρια και για δική τους χρήση. «Αλλά μέσα σε αυτά τα κτίρια, τα μισά περίπου θα είναι διαμερίσματα τα οποία θα διατεθούν σε εργαζόμενους, οι οποίοι έχουν ανάγκη μεγάλη και χαμηλό εισόδημα. Άρα φεύγουμε από το μοντέλο των εργατικών κατοικιών και πάμε σε μια πιο σύγχρονη αντίληψη για κατοικία στους εργαζόμενους με τον τρόπο τον οποίο σας περιέγραψα. Αυτό το μοντέλο ισχύει σε χώρες όπως είναι η Βρετανία, η Ισπανία, η Ολλανδία, η Αυστρία και το εφαρμόζουμε κι εμείς».

Πρόγραμμα «Ανακαινίζω»

Στη συνέχεια ο υπουργός αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα «Ανακαινίζω», τονίζοντας ότι αφορά σε ιδιοκτήτες ακινήτων που τα έχουν κλειστά και στους οποίους δίνεται μια επιδότηση μέχρι 10.000 ευρώ να ανακαινίσουν το σπίτι τους, με την προϋπόθεση να το νοικιάσουν στη συνέχεια για τουλάχιστον τρία χρόνια. «Επειδή έχουμε πολλά κλειστά διαμερίσματα και αυτό ανεβάζει τις τιμές των ενοικίων ακόμη περισσότερο», τόνισε.
«Βλέπετε, υπάρχει μια ολιστική παρέμβαση και πλέον είμαστε σε συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να βάλουμε και έναν πέμπτο πυλώνα στο πρόγραμμα με χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης και από το ΕΣΠΑ για να υπάρχει μια πιο ουσιαστική συνδρομή στο θέμα της στέγασης. Δηλαδή θα δοθούν προκειμένου το κράτος να ασκήσει στεγαστική πολιτική, αλλά όλο αυτό είναι θέμα διαπραγματεύσεων και θα δούμε πώς θα μορφοποιηθεί», πρόσθεσε ο υπουργός.

Επιταγή ακρίβειας

Σε ερώτηση για την επιταγή ακρίβειας των 250 ευρώ, ο κ. Χατζηδάκης απάντησε ότι καταβάλλεται προσπάθεια να δοθεί στις 20 Δεκεμβρίου, δεν αποκλείει ωστόσο να υπάρξει και μια μικρή απόκλιση.

Παράλληλες συντάξεις

Σε ερώτηση για τις παράλληλες συντάξεις, ο υπουργός τόνισε: «Για να καταλάβετε το πρόβλημα με τις παράλληλες και το μέγεθός τους, να σας πω το μέγεθος ενός άλλου προβλήματος που επιλύθηκε, που ήταν οι κύριες συντάξεις. Εκεί έχουμε φτάσει πια να έχουμε αντιμετωπίσει όλα τα προβλήματα από το 2016 μέχρι το 2020. Για το 2021 υπάρχουν περίπου 8.500 προβληματικές συντάξεις, εκ των οποίων, επειδή υπάρχουν κάποια διοικητικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, περίπου 2.000 είναι στο Ηράκλειο της Κρήτης και οι υπόλοιπες έχουν τα προβλήματά τους, με την έννοια ότι κάποιοι χρωστάνε πάνω από το όριο. Κάπου αλλού δεν έχει βγει ιατρική γνωμάτευση για τις αναπηρικές.
Άρα θα ήταν και παράνομο να δώσουμε τις συντάξεις. Αλλού φαίνεται ότι δεν θεμελιώνουν δικαίωμα οι συνταξιούχοι εκ πρώτης όψεως. Εν πάση περιπτώσει, έχουν δοθεί στους 22 μήνες που είμαι εγώ στο υπουργείο και έχουν βγει τα επίσημα στοιχεία για 470.000 συντάξεις που αντιστοιχούν στο ένα έκτο του συνολικού αριθμού των συνταξιούχων και ακόμη περισσότερο έχουν εκδοθεί το 85% των συντάξεων, για τις οποίες είχε υποβληθεί αίτηση το 2022, που σημαίνει ότι το ΕΦΚΑ έχει βρει την περπατησιά του και έχουμε φτάσει πια μεσοσταθμικά για τις καινούργιες συντάξεις, αιτήσεις δηλαδή που έχουν υποβληθεί το 2022, να εκδίδονται στους δύο μήνες, στις 60 μέρες, όταν στη Γερμανία εκδίδονται σε 74. Αυτό είναι πολύ μεγάλο επίτευγμα και έγινε βεβαίως με τη στήριξη των υπαλλήλων και των στελεχών του ΕΦΚΑ. Αλλά και επειδή εφαρμόστηκαν καινούργιες μέθοδοι στο μάνατζμεντ και καινούργιες ιδέες, όπως οι συντάξεις φαστ τρακ, για τις οποίες δημοσιεύτηκε και χθες μια δημοσκόπηση που δείχνει ότι το 70% των συμπολιτών μας αγκαλιάζει αυτό το μέτρο, παρά την πολύ έντονη κριτική της αντιπολίτευσης, η οποία ακόμα και τώρα συνεχίζεται».
«Στις παράλληλες συντάξεις οι αιτήσεις που έχουμε αυτή την ώρα είναι 6.000. Δεν θέλω να το μειώσω. Θέλω να πω ότι εδώ και τέσσερις μήνες έχει μπει μπροστά το λογισμικό και αυτό το πρόβλημα ήδη αντιμετωπίζεται, όπως επίσης ολοκληρώνεται και το ζήτημα για τους επανυπολογισμούς που είναι εκκρεμείς και οι οποίες είναι περίπου 100.000. Αλλά οι άνθρωποι αυτοί, για να μη δημιουργηθεί καμία εντύπωση, παίρνουν σύνταξη. Είναι θέμα επανυπολογισμού, που όμως, πρέπει να το πω, δεν είναι πάντοτε προς το συμφέρον των συνταξιούχων, δεν σημαίνει ότι αν κλείσει ο επανυπολογισμός, οπωσδήποτε θα δοθούν κάποια λίγα ευρώ στον συνταξιούχο παραπάνω», εξήγησε.

Ψηφιακή απογραφή των μισθωτών στον ιδιωτικό τομέα

Όσον αφορά την ψηφιακή απογραφή των ιδιωτών μισθωτών στον ιδιωτικό τομέα, είπε ο υπουργός: «Η ψηφιακή απογραφή που γίνεται τώρα γίνεται για το νέο αναβαθμισμένο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ 2, το οποίο θα έχει λιγότερο γραφειοκρατικό βάρος και για τους λογιστές των επιχειρήσεων και για τις επιχειρήσεις και για το Δημόσιο. Είναι η βάση το ΕΡΓΑΝΗ 2 για να προχωρήσει σε όλη της την έκταση η ψηφιακή κάρτα εργασίας, που είναι ένα βασικό εργαλείο για την εγγύηση του ωραρίου των εργαζομένων, της καταγραφής των υπερωριών τους. Είναι μια εγγύηση για τα δικαιώματά τους».
«Τώρα είχαμε θέσει προθεσμία και ξεκίνησε η ηλεκτρονική απογραφή, αφού προχώρησε σε πρώτη φάση η ψηφιακή κάρτα σε τράπεζες και σούπερ μάρκετ και λειτουργεί για 110.000 εργαζόμενους. Πάμε να το γενικεύσουμε. Κάνουμε την ηλεκτρονική απογραφή παντού. Ξεκίνησε 1η Νοεμβρίου και θα τελείωνε χθες. Δώσαμε παράταση 20 ημερών μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου, διότι μέχρι χ8ες στις 6 το απόγευμα είχε εγγραφεί το 56% των εργαζομένων και το 67% των επιχειρήσεων. Μέχρι τις 25 Νοεμβρίου είχε εγγραφεί μόνο περίπου το 20% των εργαζομένων. Οι Έλληνες, ας είμαστε ειλικρινείς, είμαστε της τελευταίας στιγμής. Μόνο χθες γράφτηκαν περίπου 400.000. Είναι ικανό το χρονικό διάστημα των 20 ημερών να γραφτούν και οι υπόλοιποι και μετά θα προχωρήσουμε στην επέκταση της κάρτας εργασίας. Θα ξεκινήσουμε από τις εταιρείες σεκιούριτι και τις ασφαλιστικές εταιρείες. Σε πρώτη φάση. Μετά θα προχωρήσουμε στη βιομηχανία και τις ΔΕΚΟ και σε κάθε τομέα από αυτούς θα υπάρχει διάλογος προηγουμένως με τους εργαζόμενους και με τους εργοδότες, γιατί κάθε τομέας έχει και τις δικές του ιδιαιτερότητες».

Εκλογές

Όσον αφορά τις επερχόμενες εκλογές, ο κ. Χατζηδάκης απάντησε ότι «έχουμε φτάσει πια στην τελευταία στροφή πριν από τις εκλογές. Οι εκλογές το απώτατο χρονικό όριο που μπορεί να γίνουν είναι περί τα τέλη Ιουνίου του 2023. Τώρα η όλη συζήτηση γίνεται αν θα γίνουν τον Ιούνιο, τον Μάιο ή τον Απρίλιο. Ο πρωθυπουργός θα κάνει, όπως έχει πει, τις εκλογές στο τέλος της τετραετίας και φυσικά για την ακριβή ημερομηνία θα σταθμίσει μια σειρά από δεδομένα σε σχέση με την κατάσταση εσωτερικά, αλλά και σε σχέση με την εξωτερική πολιτική της χώρας. Μην το ξεχνάμε και αυτό. Θα σταθμιστούν όλα αυτά και θα επιλεγεί ο κατάλληλος μήνας», κατέληξε ο υπουργός.