Ρωτώντας έναν συνεργάτη του Κυριάκου Μητσοτάκη αν ο πρωθυπουργός έχει στο µυαλό του τις πρόωρες εκλογές και τις µετεκλογικές συνεργασίες, µας έδειξε το πρόγραµµά του την τρέχουσα εβδοµάδα: Τη Δευτέρα επίσκεψη στην Τρίπολη, την Τρίτη συµµετοχή στη Σύνοδο Ευρωπαϊκής Ενωσης - Δυτικών Βαλκανίων στα Τίρανα, την Πέµπτη οµιλία στη Βουλή για το νοµοσχέδιο για τις παρακολουθήσεις, την Παρασκευή ταξίδι στο Αλικάντε για τη Σύνοδο EU-MED9.

Με άλλα λόγια, ένα «γεµάτο» πρόγραµµα, όχι προεκλογικού χαρακτήρα, αλλά «κανονικής» πρωθυπουργικής θητείας. Οι µετεκλογικές συνεργασίες σαφώς και θα απασχολήσουν το πρωθυπουργικό επιτελείο, αλλά σε ύστερο χρόνο.

«Καμία περίπτωση»

Το µόνο βέβαιο είναι πως έχει αποφασιστεί ότι συνεργασία µε την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου -ιδίως µετά τη στάση που έχει κρατήσει τους τελευταίους εννέα µήνες στο ζήτηµα του πολέµου στην Ουκρανία- δεν υπάρχει περίπτωση ούτε καν να συζητηθεί. Κεντρικός στόχος παραµένει η επίτευξη αυτοδυναµίας, καθώς ο πρωθυπουργός έχει επαναλάβει πολλάκις στους συνεργάτες του ότι αν κάτι έχουν δείξει µε σαφήνεια η τελευταία τριετία και οι πολλαπλές κρίσεις που έχει διαχειριστεί η κυβέρνηση της Νέας ∆ηµοκρατίας, είναι ότι µια ισχυρή µονοκοµµατική κυβέρνηση µπορεί να λαµβάνει αποφάσεις πολύ πιο γρήγορα και πολύ πιο αποτελεσµατικά.

«Εφικτός στόχος»

«Θεωρώ ότι ο στόχος της αυτοδυναµίας στη δεύτερη κάλπη είναι απολύτως εφικτός», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης σε συζήτηση µε τον διευθυντή του Boston Consulting Group, Βασίλη Αντωνιάδη, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των Συλλόγων Αποφοίτων των Πανεπιστηµίων Georgetown και Harvard στην Ελλάδα.

«Υπάρχει ένα ζήτηµα αυτή τη στιγµή: Ποιοι µπορούν να διαχειριστούν το µέλλον της χώρας σε συνθήκες µεγάλων κρίσεων. Και επειδή έχουµε πια τέσσερα χρόνια Νέας ∆ηµοκρατίας και συγκρίνονται µε τα τέσσερα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ -γιατί αυτός είναι ο βασικός µας διεκδικητής- και υπάρχουν και δύο πρόσωπα, ένας τέως πρωθυπουργός κι ένας νυν πρωθυπουργός, η σύγκριση είναι πολύ ξεκάθαρη», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, δείχνοντας προς την κατεύθυνση των διληµµάτων που θα θέτει µε µεγαλύτερη ένταση στους πολίτες, καθώς πλησιάζουµε σιγά-σιγά προς την κάλπη των εθνικών εκλογών.

Στη δε οµιλία του στο Λονδίνο, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και σε συγκεκριµένα ποσοστά, αναφερόµενος στις δεύτερες εκλογές, που θα διεξαχθούν µε το νέο σύστηµα της ενισχυµένης αναλογικής. «Ετσι, αν φτάσεις στο 37%, 38%, 39% της λαϊκής ψήφου, µπορείς να σχηµατίσεις αυτοδύναµη κυβέρνηση, δεν χρειάζεσαι κυβερνητικό εταίρο», είπε χαρακτηριστικά.

*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 3 Δεκεμβρίου 2022.