Η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος οργάνωσε εκδήλωση... καταστροφής ηχομιμητικών συσκευών και ο Γιώργος Αμυράς έδωσε το «παρών» και μάλιστα δεν κάθισε άπρακτος. 

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας βράβευσε τις κυνηγητικές οργανώσεις για το έργο τους όσον αφορά τη θηροφυλακή και μέσα από ανάρτησή του ανέδειξε και την εκδήλωση αλλά και τις ικανότητές του στο... σπάσιμο.

Η θηροφυλακή, που ιδρύθηκε, οργανώθηκε και χρηματοδοτείται από τις Κυνηγετικές Οργανώσεις -πάντοτε σε συνεργασία με τις Δασικές Υπηρεσίες και τους Δασοφύλακες- προστατεύει την άγρια πανίδα απέναντι σε όσους δεν τηρούν τους νόμους και τους κανόνες.

Μάλιστα, οι αριθμοί που έδωσε στη δημοσιότητα το ΥΠΕΝ, αποδεικνύουν το έργο που συντελείται.



Μόνο το 2021, διαπιστώθηκαν 177 παραβάσεις αναφορικά με χρήση ηχομιμητικών συσκευών και ομοιωμάτων, ενώ τα τελευταία 20 χρόνια έχουν κατασχεθεί 4.720 ηχομιμητικές συσκευές.

Οι θηροφύλακες των Κυνηγετικών Οργανώσεων, τις δύο τελευταίες δεκαετίες, έχουν διενεργήσει 2.240.183 ελέγχους και έχουν εντοπίσει 37.484 παραβάσεις.

Το πιο σημαντικό είναι ότι το ποσοστό των ελεγχόμενων που είχαν υποπέσει σε παράβαση το 2000 ήταν 3,12%, ενώ σήμερα έχει μειωθεί στο 1,36%.

Χάρη στο έργο των θηροφυλάκων και των δασοφυλάκων, η λαθροθηρία μειώνεται αποφασιστικά και όπως αναγνώρισε πρόσφατα το Συμβούλιο της Επικρατείας υπάρχει ικανοποιητικός μηχανισμός ελέγχου της, σημειώνει το υπουργείο.

«Η συνεργασία των θηροφυλάκων με τα Δασαρχεία είναι υποδειγματική»


Στην εκδήλωση βραβεύτηκαν επτά θηροφύλακες για το σημαντικό τους έργο στην πάταξη της λαθροθηρίας, προερχόμενοι από τις Κυνηγετικές Ομοσπονδίες Κρήτης & Δωδεκανήσου, Αρχιπελάγους, Πελοποννήσου, Στερεάς Ελλάδος, Ηπείρου, Μακεδονίας-Θράκης και Θεσσαλίας.

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, δήλωσε: «Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στους θηροφύλακες και τις κυνηγετικές οργανώσεις, που διώκουν όλους αυτούς που χρησιμοποιούν ηλεκτρονικούς κράχτες, για να παγιδεύσουν αποδημητικά πουλιά. Πρόσφατα, έσωσαν δεκάδες άγρια ωδικά πτηνά στη Σαντορίνη, αλλά και στο παζάρι του Σχιστού στην Αττική, ενώ κατάφεραν να εξουδετερώσουν τη σπείρα λαθροθήρων, που σκότωνε τα αγριόγιδα στο αγαπημένο μου Τσεπέλοβο.

Η συνεργασία τους με τα Δασαρχεία είναι υποδειγματική και γι' αυτό άλλωστε, πρόσφατα, η θηροφυλακή χρηματοδοτήθηκε για πρώτη φορά από το Πράσινο Ταμείο, ώστε να μπορεί να διατηρήσει και να αυξήσει την επιχειρησιακή ικανότητα, τη λειτουργικότητα και αποδοτικότητα του μηχανισμού της». 

Από την πλευρά του, αναφερόμενος στο ιστορικό ίδρυσης της θηροφυλακής των κυνηγετικών οργανώσεων, ο πρόεδρος της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, Γεώργιος Αραμπατζής, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Η θηροφυλακή ιδρύθηκε, εργάζεται και λειτουργεί αποτελεσματικά, διερμηνεύοντας ουσιαστικά ένα συναίσθημα… Την αποστροφή και την αγανάκτηση που νιώθει κάθε κυνηγός απέναντι σε κάθε μορφή λαθροθηρίας!»

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο ταμίας της Δ' Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Στερεάς Ελλάδος, Νικόλαος Σταθόπουλος, ο πρόεδρος της Α' Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Κρήτης & Δωδεκανήσου, Κωνσταντίνος Φιωτάκης, το μέλος του ΔΣ της Β' Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Αρχιπελάγους, Ιωάννης Μεννής, ο πρόεδρος της Γ' Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Πελοποννήσου, Παναγιώτης Γραμματσούλιας, ο γενικός γραμματέας της Ε' Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου, Πέτρος Τζουμάκας, ο πρόεδρος της ΣΤ' Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας-Θράκης, Θεόφιλος Μυλόπουλος, και το μέλος του ΔΣ της Ζ' Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Θεσσαλίας, Στέργιος Συρταδιώτης.