To τρίτο της βράδυ στη φυλακή θα περάσει η Εύα Καϊλή, η οποία αντιμετωπίζει βαρύτατες κατηγορίες για φερόμενη εγκληματική οργάνωση, διαφθορά και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, στο πλαίσιο της έρευνας σκανδάλου με δωροδοκίες από το Κατάρ που έχει προκαλέσει πολιτική θύελλα στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με βελγικά ΜΜΕ, η Ελληνίδα ευρωβουλευτής, βρίσκεται ανάμεσα στους τέσσερις που προφυλακίστηκαν, όπως και ο σύντροφός της. Στο σπίτι της βρέθηκε μεγάλο ποσό σε μετρητά μέσα σε σακούλες και σε μια βαλίτσα.

Και τα τέσσερα άτομα, πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκονται ήδη στη φυλακή καθώς σε βάρους τους εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης. Ωστόσο δεν υπάρχει κάποια επίσημη ενημέρωση και επιβεβαίωση από την πλευρά των βελγικών αρχών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πατέρας της Εύας Καϊλή, που εντοπίστηκε στο ξενοδοχείο που διέμενε με μια βαλίτσα γεμάτη με μετρητά, αφέθηκε ελεύθερος, όπως ελεύθερος αφέθηκε αλλά υπό όρους και ο Λούκα Βισεντίνι, Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Εισαγγελίας «από τους συνολικά έξι προσαχθέντες μόνον δύο άτομα αφέθηκαν ελεύθερα από τον ανακριτή». Στους συλληφθέντες όμως είναι και ο σύντροφος της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζιόρτζι, ο οποίος ήταν συνεργάτης του επίσης συλληφθέντος πρώην Ευρωβουλευτή, Πιερ Αντόνιο Παντζέρι.

Την ίδια ώρα, πως μετέδωσε η ανταποκρίτρια του Star, Μαρία Ψαρά στις Βρυξέλλες, η ευρωβουλευτής βρέθηκε να έχει στην κατοχή της συνολικά 160.000 ευρώ σε σακούλες, συμπεριλαμβανομένων και των χρημάτων που βρέθηκαν στην κατοχή του πατέρα της, Αλέξανδρου Καϊλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Εύα Καϊλή αναμένεται να οδηγηθεί στη γυναικεία φυλακή του Σαιν-Ζιλ εντός των Βρυξελλών.

Θα παραμείνει εκεί έως πέντε μέρες και στη συνέχεια θα εμφανιστεί ξανά ενώπιον των Αρχών, οι οποίες θα αποφασίσουν εάν θα παραμείνει προφυλακισμένη έως την έναρξη της εκδίκασης της υπόθεσης.

Τρία θα είναι τα κριτήρια: Αν κριθεί ύποπτη φυγής, εάν θα κριθεί ύποπτη τέλεσης ίδιων ή παρόμοιων αδικημάτων ή εάν θα υπάρξει συμπαιγνία, αν δηλαδή βρει τα άτομα που θα καταφέρουν να σβήσουν τα ίχνη της και την αθωώσουν τελικά στο δικαστήριο. Μέχρι την έναρξη της διαδικασίας θα περάσει περίπου ένας με ενάμισης χρόνος.

Σημειώνεται ότι μαζί με την Εύα Καϊλή συνελήφθη ο σύντροφός της, Φραντσέσκο Τζόρτζι και ο Ιταλός πρώην ευρωβουλευτής Πιερ Αντόνιο Παντζέρι, όπως και ένας λομπίστας του οποίου τα στοιχεία δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά.

Νωρίτερα, υπό το πρίσμα των συνεχιζόμενων δικαστικών ερευνών από τις βελγικές αρχές, η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποφάσισε να αναστείλει με άμεση ισχύ όλες τις εξουσίες και τα καθήκοντα που είχαν ανατεθεί στην Εύα Καϊλή, η οποία εξακολουθεί να είναι ευρωβουλευτής και κανονικά θα απολάμβανε ασυλίας από την ποινική δίωξη αλλά υπάρχει εξαίρεση σε περιπτώσεις όπου ένας ύποπτος συλλαμβάνεται επ’ αυτοφώρω να διαπράττει ένα έγκλημα. Σύμφωνα με τη δικαστική πηγή, πουε πικαλούνται διεθνή ΜΜΕ, η βελγική αστυνομία συνέλαβε την κ. Καϊλή, καθώς βρέθηκαν στην κατοχή της «σακούλες με μετρητά» και έτσι οδηγήθηκε ενώπιον του δικαστή ως συλληφθείσα επ’ αυτοφώρω.