Ο γραμματέας πολιτικού σχεδιασμού του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ., Παναγιώτης Δουδωνής, μίλησε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90, 1 FM στην εκπομπή «Στον αέρα» με τη δημοσιογράφο Νίκη Λυμπεράκη.

Ο κ. Δουδωνής αναφέρθηκε στο σκάνδαλο «Qatar Gate» και την εμπλοκή της ευρωβουλευτή Εύας Καϊλή.

Μεταξύ άλλων δήλωσε για την υπόθεση: «Στο επίπεδο της πολιτικής ηθικής θεωρώ ότι πρέπει να παραιτηθεί άμεσα, γιατί δεν είναι ζήτημα διαφοροποιήσεων απόψεων, είναι ζήτημα παραβίασης της εντολής που της έδωσε ο ελληνικός λαός. Ο ελληνικός λαός τής έδωσε την εντολή να εκπροσωπεί τα συμφέροντα της Ελλάδος και της ιδεολογίας μας, η κ. Καϊλή έκανε λόμπι υπέρ του Κατάρ, καταλαβαίνετε αυτό είναι μια παραβίαση της ουσίας της εντολής κατά το αντιπροσωπευτικό σύστημα. Κατά τούτο εγώ θεωρώ ότι έχει απόλυτη ηθική και πολιτική υποχρέωση να παραιτηθεί και να παραδώσει την έδρα».

Για τη δήλωση του κ. Ανδρουλάκη ότι πρέπει να στείλουν τη Ν.Δ. στην αντιπολίτευση

Π. ΔΟΥΔΩΝΗΣ: Από καταβολής κόσμου και πολιτικού συστήματος κάθε κόμμα της αντιπολίτευσης επιδιώκει να στείλει την κυβέρνηση στην αντιπολίτευση. Από εκεί και πέρα, εμείς επιμένουμε σε αυτό το οποίο λέμε, που είναι ότι έχουμε μια προγραμματική πρόταση, αυτήν παρουσιάσαμε και εχθές, που δείχνει και τις προτεραιότητές μας, την οποία και εισφέρουμε στη συζήτηση τόσο στους Έλληνες πολίτες για να την αξιολογήσουν όσο και μετά τις εκλογές για να συζητήσουμε. Αυτό είναι κάτι στο οποίο επιμένουμε απαρεγκλίτως. Εκφράζει με τον πλέον καθαρό τρόπο το γεγονός ότι οι Έλληνες πολίτες θέλουν μια εξουσία η οποία δεν είναι ανέλεγκτη και άρα δεν είναι ανεξέλεγκτη. Αυτό το οποίο σας λέω έχει να κάνει με το γεγονός ότι υπάρχει μια πάρα πολύ μεγάλη συζήτηση στη χώρα ότι οι θεσμοί δεν λειτουργούν. Και για να έρθω και στο άλλο ζήτημα, γιατί εγώ δεν αποφεύγω κανένα θέμα, μου προκαλεί μεγάλη θλίψη η σύγκριση του τρόπου με τον οποίο κινούνται οι βελγικές Αρχές και πολύ ορθώς, με τον τρόπο με τον οποίο κινούνται οι ελληνικές Αρχές στις υποθέσεις των παρακολουθήσεων. Είδαμε χθες τις αποκαλύψεις για τον κ. Χατζηδάκη και την αντίδραση του κ. Χατζηδάκη, στην υπόθεση του κ. Πάτση που ακόμα δεν έχουμε μάθει, ούτε κανένας ζήτησε εκ των θεσμών να μάθει τι ήταν αυτά τα δάνεια τα οποία αγόρασε και ποια ήταν τα αντικείμενα ή το αντικείμενο της συμβάσεως για την οποία αμείφθηκε με 1 εκατομμύριο από τα λεφτά του ελληνικού λαού.

ΔΗΜ: Άρα, εσείς το βλέπετε διαφορετικά από εκείνους που έχουν ξεκινήσει ήδη από χθες να λένε ότι «οι πολιτικοί παρακολουθούνται και είναι σωστό να παρακολουθούνται».

Π. ΔΟΥΔΩΝΗΣ: Η κ. Καϊλή ήταν η πρώτη η οποία έλεγε ότι «δεν έγινε και τίποτα και είναι ένα σύνηθες φαινόμενο» και μετά είπε ότι και σ’ αυτή έχει τύχει και μετά διαψεύστηκε με τον πλέον πανηγυρικό τρόπο από το ίδιο το Ευρωκοινοβούλιο, το οποίο έλεγξε το κινητό της. Η κ. Καϊλή βρισκόταν σε ένα έντονο πολιτικό φλερτ με τη Ν.Δ. και σε μια γραμμή προσχωρήσεως εκεί, άρα βλέπετε ότι τα πράγματα είναι πολύ πιο σύνθετα...

Ερωτηθείς γιατί δεν διέγραψαν νωρίτερα την κ. Καϊλή

Π. ΔΟΥΔΩΝΗΣ: Υπήρξε ένας απλός και πρακτικός λόγος για τη μη διαγραφή της έως τώρα, ήταν η εισηγήτρια του πορίσματος της εξεταστικής επιτροπής για τις παρακολουθήσεις της Pega και θα εθεωρείτο αυτό μια ευθεία παρέμβαση στο έργο της. Επιπλέον είναι και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και βλέπετε πόσο δύσκολες και σύνθετες είναι οι διαδικασίες καθαιρέσεως, από μέλος μάλιστα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι εξαιρετικά δύσκολο, από την αντιπροεδρία είναι μια ολόκληρη διαδικασία. Έτσι, λοιπόν, σε συνεννόηση την επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ευρωπαϊκού σοσιαλιστικού κόμματος προκρίθηκε η λύση τότε της μη συμπερίληψής της στα ψηφοδέλτια.

ΔΗΜ: Πότε έγινε αυτή η συνεννόηση;

Π. ΔΟΥΔΩΝΗΣ: Ήδη από τον Ιούλιο και νομίζω ότι μετά δικαιωθήκαμε κιόλας, γιατί ξέρετε η κ. Καϊλή δεν ήθελε να έρθει η Pega στην Ελλάδα, μπλόκαρε την εισαγωγή του θέματος στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι πρέπει άμεσα να παραιτηθεί η κ. Καϊλή

Π. ΔΟΥΔΩΝΗΣ: Στο επίπεδο της πολιτικής ηθικής θεωρώ ότι πρέπει να παραιτηθεί άμεσα, γιατί δεν είναι ζήτημα διαφοροποιήσεων απόψεων, είναι ζήτημα παραβίασης της εντολής που της έδωσε ο ελληνικός λαός. Ο ελληνικός λαός τής έδωσε την εντολή να εκπροσωπεί τα συμφέροντα της Ελλάδος και της ιδεολογίας μας, η κ. Καϊλή έκανε λόμπι υπέρ του Κατάρ, καταλαβαίνετε αυτό είναι μια παραβίαση της ουσίας της εντολής κατά το αντιπροσωπευτικό σύστημα. Κατά τούτο εγώ θεωρώ ότι έχει απόλυτη ηθική και πολιτική υποχρέωση να παραιτηθεί και να παραδώσει την έδρα.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι θα υπάρξει διεύρυνση του κύκλου των εμπλεκόμενων προσώπων

Π. ΔΟΥΔΩΝΗΣ: Είπατε πολύ σωστά ότι πρέπει το θέμα να είναι ευρύτερο, γιατί το Κατάρ δεν είναι δυνατόν να έκανε παιχνίδι μόνο με τη δεύτερη ομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο και την τρίτη σε δύναμη στο delegation στις χώρες του Κόλπου. Προφανώς εμπλέκονται και άλλες κοινοβουλευτικές ομάδες και άλλα πρόσωπα και άλλοι θεσμοί. Έχουμε δει και δηλώσεις περίεργες, τις οποίες τις σκεφτόμαστε εκ των υστέρων, εκ του πονηρού, γιατί ο καθένας εκφράζει πολιτικές θέσεις και απόψεις που μπορεί να είναι αποκλίνουσες πολιτικά αλλά αυτό δεν σημαίνει...

ΔΗΜ: Και από Έλληνες;

Π. ΔΟΥΔΩΝΗΣ: Από πολύ κόσμο, εδώ έχουμε μια εν εξελίξει έρευνα και θα σας πω κάτι το οποίο δεν το βλέπουμε στην περίπτωση της Ελλάδας. Αισθανόμαστε όλοι μια ασφάλεια ότι οι βελγικές Αρχές κάνουν σωστά τη δουλειά τους και θα βρουν τα πράγματα; Αισθανόμαστε. Αισθανόμαστε το ίδιο στην περίπτωση της Ελλάδος; Όχι. Ενώ λοιπόν αισθανόμαστε ότι στο Βέλγιο οι Αρχές θα κάνουν καλά τη δουλειά τους και δεν σχολιάζουμε εν εξελίξει ποινικές έρευνες σε σχέση με τρίτα πρόσωπα, στην Ελλάδα αισθανόμαστε την ανάγκη να αναδείξουμε τα θέματα αυτά γιατί βλέπουμε ότι δεν προχωρεί τίποτα. Έχουμε μια χώρα στην οποία βλέπουμε τον καπνό, βλέπουμε τη φωτιά, αλλά δεν βλέπουμε τον εμπρηστή. Λυπούμαι πάρα πολύ και ως συνταγματολόγος, γιατί η παρακολούθηση του ευρωβουλευτή και προέδρου μας κ. Ανδρουλάκη προήλθε από το Ευρωκοινοβούλιο. Η αποκάλυψη της παρακολουθήσεως, το δε ζήτημα του παράνομου lobbing επίσης προήλθε από τις βελγικές Αρχές.

Ερωτηθείς αν συμφωνεί με τις απόψεις κάποιων που λένε ότι παρακολουθούσαν και τον κ. Ανδρουλάκη στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας με την κ. Καϊλή και διεκόπη η παρακολούθηση λόγω του ότι δεν βρήκαν τίποτε.

Π. ΔΟΥΔΩΝΗΣ: Καμία σχέση, πρώτα απ’ όλα δεν υπάρχει χρονική σύμπτωση, η έρευνα για το Κατάρ είναι πρόσφατη. Η συζήτηση αυτή για τις παρακολουθήσεις θέλω να σας υπενθυμίσω ότι άρχεται με την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας του κ. Ανδρουλάκη και λήγει με τη λήξη της προεκλογικής του εκστρατείας και τη νίκη του, παρατεινομένη δε κατά έναν μήνα που ήταν ο μήνας τον οποίο παρατάθηκαν οι εκλογές λόγω ακριβώς της εκδημίας της αειμνήστου πρόεδρου μας Φ. Γεννήματα. Ίσα ίσα η κ. Καϊλή κι αυτό ήταν και κάτι σοκαριστικό, η στάση που είχε πάρει τότε ήταν ακριβώς ταυτισμένη με τη στάση της Ν.Δ. κι όχι με τη θεσμική στάση τη δική μας, που ξαναλέω ότι δεν το προσεγγίζουμε το θέμα σαν μια ιδιωτική υπόθεση, αλλά ως ένα σοβαρότατο θεσμικό θέμα.

Ερωτηθείς αν υπήρξε αντιπαράθεση της κ. Καϊλή με τον κ. Ανδρουλάκη λόγω των δηλώσεών της για το Κατάρ

Π. ΔΟΥΔΩΝΗΣ: Δεν θα κάνουμε μια συζήτηση δημοσιογραφικού τύπου... Ο πρόεδρός μας δημοσίως την ίδια ημέρα είχε πει ότι οι απόψεις της κ. Καϊλή δεν εκφράζουν σε καμία περίπτωση τις απόψεις της παράταξης, είπε ότι η άποψή μας δεν είναι απλά διαφορετική, είναι η ακριβώς αντίθετη από αυτή που υποστηρίχτηκε, ότι εμείς έχουμε μια απόλυτη προσήλωση στα ανθρώπινα δικαιώματα. Είναι μία από τις μάχες που έχει δώσει ο κ. Ανδρουλάκης για τα ανθρώπινα δικαιώματα και ως προοδευτικός πολίτης και ως ένας άνθρωπος με ευαισθησίες στα θέματα αυτά. Η πραγματικότητα είναι οι δημοσίως διατυπωμένες απόψεις, η δημοσίως διατυπωμένη αποδοκιμασία, σε αυτήν πρέπει να σταθούμε και αυτή έχει τεράστια σημασία, γιατί δείχνει το ήθος και τις θέσεις της παράταξης.

Ερωτηθείς αν ζητήθηκε η συνδρομή των ελληνικών Αρχών στην έρευνα για την κ. Καϊλή

Π. ΔΟΥΔΩΝΗΣ: Όλο το ζήτημα και όλη η έρευνα διεξήχθη από τις βελγικές Αρχές. Η έρευνα δε αυτή δεν αφορά στην αόριστη επίκληση λόγων εθνικής ασφαλείας, αφορά σε τρία ποινικά αδικήματα. Διαφθορά, συμμετοχή σε μια οργανωμένη δραστηριότητα εγκληματικού τύπου και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. Έχουμε τρία σαφέστατα κακουργήματα, για τα οποία διεξήχθη μια έρευνα από τις βελγικές Αρχές, έτσι θέλουμε να διεξάγονται οι έρευνες και όχι κατά τον άλλον τρόπο, δηλαδή με τη συσκότιση...

Π. ΔΟΥΔΩΝΗΣ: Εμείς πιστεύουμε στους θεσμούς και βλέπουμε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν τα ξένα κράτη και βλέπουμε ότι εκεί γίνεται σε βάθος έρευνα και πραγματική έρευνα. Εδώ έχουμε είτε επίκληση αορίστων λόγων εθνικής ασφαλείας για ίδιον πολιτικό όφελος και για παράνομες παρακρατικές ενέργειες, και από την άλλη έχουμε συγκάλυψη και συσκότιση φαινομένων τα οποία πλήττουν τον πυρήνα της δημοκρατίας. Καθε πολίτης θέλει η Ελλάδα να λειτουργεί ως ένα κανονικό κράτος, αυτό ζητούμε και αυτό λέμε και με τη στάση και με το ήθος και με τις αξίες οι οποίες μας διέπουν και τις οποίες πιστεύουμε και πρεσβεύουμε.