Mέχρι τέλους σκοπεύουν να φτάσουν οι αρχές την έρευνα για το σκάνδαλο Qatar Gate που έχει προκαλέσει σοβαρούς τριγμούς στο Ευρωκοινοβούλιο.

Όπως μεταδίδει το Politico στο live blog του οι υπηρεσίες ασφαλείας του ευρωκοινοβουλίου έχουν προχωρήσει μέχρι τώρα στο «σφράγισμα» τουλάχιστον δέκα γραφείων που συνδέονται με αξιωματούχους στο Στρασβούργο. Πρόκειται για γραφεία που ανήκουν στα ίδια πρόσωπα που βρίσκονται στο στόχαστρο των αρχών τα τελευταία 24ωρα.

Παράλληλα οι αρχές προχώρησαν στο «σφράγισμα» του γραφείου ενός βοηθού του Ιταλού ευρωβουλευτή Πιέτρο Μπαρτόλο ο οποίος ανήκει στην ευρω-ομάδα των Σοσιαλιστών - Δημοκρατών. Στο γραφείο του βοηθού του Ιταλού βουλευτή τοποθετήθηκε η σήμανση που γράφει «σφραγισμένο γραφείο - απαγορεύεται η πρόσβαση».

Σημειώνεται ότι ο Ιταλός ευρωβουλευτής Πιέτρο Μπαρτόλο δεν είναι πλέον ο «σκιώδης» τομεάρχης για τα θέματα που αφορούν την απελευθέρωση visa για Κουβέιτ και Κατάρ, ωστόσο παραμένει αντιπρόεδρος της επιτροπής LIBE (Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων).

Νωρίτερα το απόγευμα της Τρίτης οι αρχές προχώρησαν σε νέα έφοδο στα κεντρικά γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Στόχος τους ήταν το γραφείο της Mychelle Rieu, μιας αξιωματούχου που εργάζεται στην υποεπιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Το γραφείο της αξιωματούχου «σφραγίστηκε» από τους άνδρες της ομοσπονδιακής αστυνομίας.

Σύμφωνα με πηγές του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου που μίλησαν στο Politico οι αρχές κατέσχεσαν έναν υπολογιστή σε σχέση με το έργο αυτής της επιτροπής. Ο ρόλος της επιτροπής είναι να «αυξήσει την ευαισθητοποίηση για συγκεκριμένες καταστάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων», μεταξύ άλλων και με εξωτερικούς παράγοντες. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της έρευνας το γραφείο «αποσφραγίστηκε».

Και ενώ οι αποκαλύψεις γύρω από το Qatar Gate διαδέχονται η μία την άλλη ο Βέλγος ευρωβουλευτής Μαρκ Ταραμπέλα διεγράφη από το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Βαλλονίας, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του κόμματος στο Politico. Η επιτροπή κανόνων του κόμματος άκουσε τον Ταραμπέλα το πρωί της Τρίτης, αλλά διαπίστωσε ότι δεν υπήρχαν επαρκείς πληροφορίες για μια απόφαση. Μια ομάδα του προέδρου και των αντιπροέδρων του κόμματος, ωστόσο, προχώρησε διαγράφοντας τον Ταραμπέλα ούτως ή άλλως.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ταραμπέλα χθες Δευτέρα εξέφρασε την πρόθεσή του να βγει από το προσκήνιο της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών εξέφρασε ο Βέλγος ευρωβουλευτής Μαρκ Ταραμπέλα, η κατοικία του οποίου είχε ερευνηθεί από τις αρχές το Σάββατο για το σκάνδαλο χρηματισμών από το Κατάρ.

Το Politico μετέδωσε ότι, σε σημείωμά του προς την ομάδα των Σοσιαλιστών (S&D), ο Ταραμπέλα λέει: «Αποφάσισα να κάνω στην άκρη (step aside)». Παράλληλα έχει αποχωρήσει από την επιτροπή της Ευρωβουλής για τις σχέσεις με τις αραβικές χώρες.

Επιπλέον, ο ευρωβουλευτής τόνισε ότι «παρέμεινα στο Βέλγιο ελπίζοντας ότι θα ερωτηθώ από την αστυνομία και ότι θα βοηθήσω την αστυνομία όσο μπορώ». Πρόσθεσε ότι «δεν έχω απολύτως τίποτα να κρύψω».

Αναφέρει ακόμη: «Αγαπητοί φίλιοι και συνάδελφοι, μπορεί να μην είχαμε πάντα την ίδια άποψη για όλα και κάποιοι μπορεί να μην μοιράζονταν μαζί μου την άποψή μου για το Κατάρ. Το δέχομαι αυτό.

» Ποτέ δεν έλαβα χρήματα για να πω τι πιστεύω, ποτέ δεν έλαβα χρήματα για να πω πράγματα που δεν σκέφτομαι. Οι πεποιθήσεις και τα ιδεώδη μου ποτέ δεν ήταν και δεν θα είναι προς πώληση. Θα παλέψω για να αναγνωριστεί αυτό».